SG-café donderdag 30-07-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van donderdag 30-07-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (5)

#1 Rigo Reus

Dag Maarten.

#2 Rigo Reus
#3 McLovin

je kan merken dat ik geen jurist ben, je kan dus wel mensen verbieden iets te dragen zoals in Boerka verbod, je kan mensen wel verplichten een helm te dragen, maar een mondkapje is in strijd met de grondwet? Waarom Boerka verbod en helm plicht dan niet?
https://nos.nl/artikel/2342362-deskundigen-verplicht-dragen-mondkapje-is-wettelijk-niet-mogelijk.html

#4 Co Stuifbergen

@3: Het boerka-verbod is een nationale wet, de verplichting een mondkapje te dragen zou door de burgemeester opgelegd worden.

Maar het blijft raar dat in Nederland de rechter een wet niet aan de grondwet toetsen mag.

Overigens denk ik dat een mondkapje wel verplicht kan worden in het OV, en in openbare gebouwen, als voorwaarde om binnen te mogen komen.
Al is dat laatste ook twijfelachtig, want als iemand bijv. een paspoort nodig heeft, zou de overheid hem/haar dwingen een mondkapje te dragen.

#5 majava

@3, @4: De deskundigen noemen het dragen van een mondkapje een kledingvoorschrift. Ik betwijfel of het dat is. Het is een voorschrift op medische grond en met dat doel. Daarover zijn voldoende wetten, die de grondwet omzeilen (“behoudens bij of krachtens de wet”). Jammer dat er in NL inderdaad niet getoetst wordt aan de grondwet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*