1. 1

  Ik heb, speciaal voor Kerst, de oplossing van het Israël-Palestinaconflict gevonden: geef de Palestijnen een eigen staat in Europa, en tot die tijd (alvast) een EU-paspoort.

  Israël gaat immers niet meer weg. Die staat is, zoals dat heet, een fait accompli. Hoeven we niet leuk te vinden – het weggeven ervan door de Britten was immers een grote misdaad, om over de etnische zuivering waarmee de stichting gepaard ging nog maar, overigens naar goed Nederlands gebruik, te zwijgen – maar is wel zo.

  Verder, de tweestatenoplossing. Die is dood. Allang en al lang. Was doodgeboren zelfs. Immers, zowel Israël als de omringende Arabische landen waren ontevreden met de status quo van vóór 1967 – daarom voerden ze die oorlog! Israël wilde de strategische kwetsbaarheden van het bezitten van slechts een kuststrookje wegpoetsen door wat extra land te pakken, en de Arabische landen wilden dat kuststrookje zelf wegpoetsen. VN-resolutie 242, die een terugkeer naar de grenzen van vóór 1967 bepleit, was dus eigenlijk al flauwekul vanaf het begin – zelfs als het lukt leidt het alleen maar weer tot een nieuwe Zesdaagse Oorlog! – en is nu door de decennialange Israëlische nederzettingenpolitiek definitief begraven.

  Eenstaatoplossing? Nog onrealistischer dan een nulstatenoplossing (die door anarchisten wordt bepleit).

  Dus wat dan wel? Misschien moeten we daarvoor eens kijken naar wiens schuld is het hele conflict eigenlijk is? Israëls schuld? De zionistische beweging? Hebben wij Europeanen, na meer dan 1000 jaar Jodenvervolging culminerend in de Holocaust, daar dan ook niet iets mee te maken? En na onze periode van kolonies en protectoraten en mandaatgebieden, die we met het grootste gemak weggaven aan allerhande partijen als het ons zo uitkomt?

  Laten we het kwaad voor de verandering dus eens niet externaliseren: niet Israël, wiens hand door onze perversiteiten werd gedwongen, maar vooral wij Europeanen hebben iets goed te maken met de Palestijnen. En hoewel niet iedere Palestijn het prettig zal vinden om in de Drentse klei te wonen, en nog veel minder om hun thuisland op te geven, zijn we het moreel verplicht om ze in elk geval de keus te geven.

  Ik stel voor een Palestijnse staat, met EU-lidmaatschap, en gulle herstelbetalingen in de vorm van een universeel basisinkomen, te betalen door de EU-lidstaten, gelegen in het huidige Groningen, Drenthe, en Nedersaksen.

  (Oké misschien is niet elk detail van dit plan haalbaar, maar de juistheid van de essentie ervan – dat iedere Palestijn die weg wil uit de Gazastrook of de Westoever een thuis aangeboden zou moeten krijgen in Europa – lijkt me moeilijk tegen te spreken)

 2. 3

  @1: Tja, het is als de ene kuil met de andere dempen. Want dan moet je met die Saksen ook weer ergens heen…

  (Even los van de bedenken rondom terroristen hun zin geven)

 3. 4

  @2: “De Balie-directeur Yoeri Albrecht vraagt zich af waar de morele antenne van de KRO-NCRV is.” Proest! Moet hij zeggen, met zijn verdediging van het faciliteren én verdedigen van een debat waarin geopperd werd dat het misschien een goed idee is om moslims te deporteren.

  Ik heb ’t interview niet gezien, maar afgaande op de reacties op Nu.nl en het artikel van Max eerder vandaag, zal het wel niet veel soeps zijn geweest.

  De timing is trouwens ook wel bar slecht.

 4. 5

  @3: Geen enkel probleem, die kunnen we gewoon grotendeels etnisch zuiveren en de overblijvers een paar bantoestans toewijzen.

  (uiteraard zonder stem- of andere rechten, want dat zou het zelfbeschikkingsrecht van europees palestina ondermijnen … )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren