1. 4

  @2: Arlene Foster heeft maar 10 zeteltjes

  Door de deal zijn de kansen van Johnson op vertrek per 31 oktober toch wel flink groter geworden. Of het hem echt gaat lukken de deal ongeschonden door het parlement te krijgen blijft natuurlijk de vraag, maar hij gaat dichter komen dan May.

 2. 5

  Blijf het geflipt vinden dat de Britten nu al 3 jaar lang(?) bezig zijn geweest om een Brexit te verzinnen waar ze mee kunnen leven, maar nee, dat kunnen ze niet. En wel gewoon elke keer een team naar Brussel sturen zonder effectief mandaat. Hoe lang deden de Britten over het organiseren van het referendum waar het allemaal mee begon?

 3. 10

  @8: Was inderdaad een grapje, maar je bent het toch wel met me eens dat ook zonder het brexit referendum het lidmaatschap van het VK in de EU op den duur onhoudbaar zou zijn geworden met hun weigering om ook maar aan iets mee te doen kwa verdere integratie.

  Dan maar beter nu er uit met die dwarsliggers.

 4. 11

  @4: “Arlene Foster heeft maar 10 zeteltjes”
  Die Boris best wel kan gebruiken. Zijn partij is in de minderheid (zelfs als je weglopers en gebleven harde Brexiteers meetelt), dus zonder DUP zal ie bij Labour (waarschijnlijk zelfs meer dan 10) voorstemmers moeten zien te vinden (LD en SNP stemmen hoe dan ook tegen), anders is het hele plan nu al gedoemd. Bovendien zit het er dik in dat de DUP stopt met confidence & supply als hij onverwachts toch nog genoeg stemmen krijgt.

  @6“1 jaar en anderhalve maand”
  ftfy

 5. 12

  @10: Ik laat er inderdaad geen traan om. Er zijn maar 2 zaken die me aan dit alles blijven irriteren. 1. Dat ze een referendum over zoiets ingrijpends hielden en er naar handelden (in plaats van het als raadgeving namen) op zo’n flinterdunne meerderheid en op een leugenachtige campagne. En 2. dat miljoenen Britten in de EU, en EU burgers in het VK vanaf het referendum zo goed als genegeerd werden. Al die tijd in onzekerheid tot op de dag van vandaag.

 6. 13

  @12:

  1. Ook hier geld, elk volk krijgt de regering die het verdient.

  2. Britten in de EU kunnen nationaliteit aanvragen in een EU land, hun onzekerheid kunnen ze dus zelf beëindigen, maar net als het land zelf willen ze eigenlijk hun (britse) onafhankelijkheid niet opgeven maar wel de voordelen van de EU genieten en eigenlijk geld dat ook voor de EU burgers in het VK, die willen hun EU voordeeltjes niet opgeven maar toch lekker in het VK willen wonen, dat noemen ze van 2 walletjes willen eten, hoef je geen medelijden mee te hebben dus.

 7. 14

  @13: ad 2. En dan zit je in zo’n land als Nederland als Brit, dat zegt dat je je GB paspoort niet mag houden. Iets met loyaliteit, lol. Twee walletjes is onzin. Dat is profiteren. Toon jij maar eens aan waar die groep denkt te kunnen profiteren bij dubbele nationaliteit of in elk geval vrijheid van beweging-

  Inlevingsvermogen is niet echt jouw sterkste punt, dat wist ik al.

 8. 15

  @14:

  En dan zit je in zo’n land als Nederland als Brit, dat zegt dat je je GB paspoort niet mag houden. Iets met loyaliteit, lol. Twee walletjes is onzin. Dat is profiteren. Toon jij maar eens aan waar die groep denkt te kunnen profiteren bij dubbele nationaliteit of in elk geval vrijheid van beweging

  Waarom denk je zelf dat ze hun paspoort niet willen opgeven, omdat ze dan geen gebruik meer kunnen maken van hun Britse voordeeltjes zoals makkelijk naar het Britse common wealth reizen / verhuizen, het zelfde geld ook voor EU burgers in het VK, als ze hun EU paspoort opgeven dan kunnen ze niet meer zo makkelijk richting de EU terug.

  Er zijn legio Britten in Nederland die ondertussen het NL nationaliteit hebben aangevraagd, en er zijn zat EU burgers die ondertussen de Britse nationaliteit hebben aangevraagd, er is echter nog steeds een groep die beide wil behouden, gaat hem gewoon niet worden, zo simpel is het.

 9. 17

  @15: Ik zie dat makkelijk kunnen verhuizen naar her of der niet als zo bijzonder. Jij en ik kunnen ook gewoon naar die landen met slechts wat meer administratieve hoepels om doorheen te springen. Voor iemand die dat wil moet dat geen probleem zijn. En jij, nota bene dé persoon die altijd ‘deal with it’ staat te roepen, moet het daar mee eens zijn.

  Ik denk persoonlijk dat iemand met 2 paspoorten slechts een makkelijke terugkeer zou wensen in het geval dat. Het is gemak, geen profiteren. Ik denk dat men voelt dat zo’n terugkeer mogelijk kan gebeuren in onvoorziene, plotselinge en wellicht ellendige situaties. Dan is meer bureaucratie het laatste wat je wil. Wederom is het doel niet profiteren.

  Kennelijk ben je momenteel voor je geboorteland en wellicht het land waar je bent opgegroeid en waar je een positieve bijdrage aan hebt geleverd erg makkelijk inwisselbaar voor een politiek standpunt over grenzen.

 10. 18

  @17:

  Ik zie dat makkelijk kunnen verhuizen naar her of der niet als zo bijzonder. Jij en ik kunnen ook gewoon naar die landen met slechts wat meer administratieve hoepels om doorheen te springen. Voor iemand die dat wil moet dat geen probleem zijn. En jij, nota bene dé persoon die altijd ‘deal with it’ staat te roepen, moet het daar mee eens zijn.

  Correct.

  Ik denk persoonlijk dat iemand met 2 paspoorten slechts een makkelijke terugkeer zou wensen in het geval dat. Het is gemak, geen profiteren. Ik denk dat men voelt dat zo’n terugkeer mogelijk kan gebeuren in onvoorziene, plotselinge en wellicht ellendige situaties. Dan is meer bureaucratie het laatste wat je wil. Wederom is het doel niet profiteren.

  Ik zie dat wel als profiteren, maar dat is persoonlijk, als iemand zonder brits paspoort vanwege een noodsituatie naar het VK moet dan moet die wel door de bureaucratie, waarom zou de ene het beter hebben dan de ander?

  Kennelijk ben je momenteel voor je geboorteland en wellicht het land waar je bent opgegroeid en waar je een positieve bijdrage aan hebt geleverd erg makkelijk inwisselbaar voor een politiek standpunt over grenzen.

  People are expendable

 11. 19

  @18:

  waarom zou de ene het beter hebben dan de ander?

  Om de reden die ik schreef in dat stukje dat je onder die vraag kwootte.

  People are expendable

  Pass on the news!

 12. 20

  @17: [ Ik denk persoonlijk dat iemand met 2 paspoorten slechts een makkelijke terugkeer zou wensen in het geval dat. ]

  Precies. Ik denk dat er massa’s mensen in het buitenland werken met het idee daar niet lang/voor altijd te blijven. Sommigen gaan terug naar hun vaderland als de kinderen naar de middelbare school moeten. Sommigen als ze gepensioneerd zijn. Anderen trekken op verzoek van hun bedrijf naar meerdere landen. Logisch dat je dan twee paspoorten wilt hebben en vaak voelen zij zich sterk verbonden met twee of zelfs meer landen.

  Met de EU hebben we in feite 28 paspoorten, dat is een voorrecht maar beslist geen “profiteren” van meerdere landen.

 13. 23

  Oh heden, Willem Schinkel weer een boek.

  https://www.trouw.nl/religie-filosofie/op-zoek-naar-een-minder-beperkte-linkse-politiek~b3814ed0/

  “Dit boek is een zeldzaamheid: een ambitieus links geluid dat het de gevestigde orde weer lastig wil maken. Schinkel en Van Reekum gaan verder dan de gangbare liberale ‘identiteitspolitiek’, waarin sociale rollen van bijvoorbeeld ras en gender worden benadrukt. Deze politiek speelt zich namelijk nog altijd af binnen de kraal. Links van links worden mensen bevrijd uit de sociaal-politieke constructies van hun identiteit. Door de lessen van antiracisten en antiseksisten kunnen witte mensen de absurditeit van hun sociale dressuur ervaren, schrijven Schinkel en Van Reekum.”

  Theorie van de kraal. Kapitaal – Ras – Fascisme.
  Willem Schinkel en Rogier van Reekum
  Uitgeverij Boom; 224 pagina’s; € 20,00.

 14. 24

  @7: The Guardian heeft een analyse gedaan. Samengevat: Afgezien van de artikels over Noord-Ierland en de begeleidende politieke verklaring, is de Johnson-deal een exacte kopie van de May-deal.

  Ik vind zelf overigens niet zo heel duidelijk wat de aanpassingen mbt Noord-Ierland precies inhouden. Gezien het haastwerk, verwacht ik dat er wel fouten of mazen in zitten, die in de toekomst tot profijt leiden voor multinationals ten koste van de EU(-inwoners), en/of tot problemen in Noord-Ierland zelf (cq tussen Noord en de rest van Ierland en/of het VK).

  @22: “de EU wil geen uitstel meer”
  Laten we zeggen dat de EU daar nogal mixed signals over geeft.

 15. 25

  @24: Volgens mij maakt ’t allemaal geen reet uit, want die deal zal niet door ’t parlement komen. Of wel, maar dan is de geloofwaardigheid…ach, wat, die hebben ze toch al achter zich gelaten. Het is wel spannend. Met een hysterisch lachwekkende ondertoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren