1. 1

  In Wit-Rusland lijkt er ondertussen een algehele staking uitgebroken te zijn:

  ‘BelAZ (Belarusian automobile factory); Keramin (Belarusian ceramic tiles factory); Office of Capital Construction of the Soviet area, Minsk; The staff of “Belmedpreparaty” (Belarusian medical medications); the workers of Belgosfilarmonia (Belarusian State Philarmonic) – all the major state organizations have joined a national strike right now. ‘

  Naar verluidt zijn ook meerdere mensen opgestapt bij de staatszenders. Op dit moment wordt er voor dat gebouw gedemonstreerd.

 2. 9

  @6: Die hele USA democratie is voor mij door de mand gevallen. Blijkbaar werkt die alleen met “gentlemen” en is het juridische systeem niet bestand tegen een republikeinse kliek van hufters.

  Zou dat hier ook kunnen?
  Stel je voor dat Rutte het hoofd van CBS en RIVM en NS ontslaat om er een eigen ja-knikker neer te zetten? Dat is wat Trump en zijn republikeinse handlangers grootschalig gedaan hebben, en als dat niet werkt dan proberen ze wel de financiën o.i.d. te blokkeren. Schaamteloos en openlijk.

  Het is niet voor niets dat Wilders en Baudet eisen dat docenten of rechters of klimaatdeskundigen door hen ontslagen of benoemd kunnen worden.

 3. 10

  Het probleem is volgens mij dat Amerikanen, met het conservatieve deel van de bevolking voorop, hun founding fathers en hun grondwet en daarmee ook hun staatsinrichting heilig verklaren. Het is een archaïsch systeem, gebaseerd op het uitgangspunt dat partijen en verkiezingen per staat georganiseerd zijn, in plaats van op federaal niveau. Dat heeft lang behoorlijk goed gewerkt. De verschillen tussen staten zorgden ervoor dat er geen harde partijdiscipline was binnen de twee grote partijen. Met de opkomst van op federaal niveau opererende nieuws- en propagandakanalen is dat onderscheid tussen staten verdwenen. Het zal een groot deel van de Amerikanen er niet van weerhouden om vast te houden aan de misvatting van “the greatest democracy in the world”.

 4. 14

  Het blijkt maar weer dat democratie alleen bestendig is als eens in de zoveel tijd men de straat op gaat om ervoor te vechten. Dat is waar hier, in de VS en elders.

  ( Is overigens ook goed argument tegen gekozen voor alles en nogwat, als de politieke sfeer is verziekt, dan helpen partij-rechters etc ook niet )

  Vergeet niet dat Lukashenko, Poetin en Trump allemaal democratisch aan de macht zijn gekomen en de eerste verkiezingen allemaal legitiem waren.

  Daarom dat het ook interessant is wat er in Belarus gebeurt. Wat mij brengt ( sorry ) dat nu in Zhodzina ( bij Minsk ) het gezag helemaal lijkt te zijn verdwenen : https://twitter.com/JulianRoepcke/status/1293967657365049350?s=20

 5. 17

  @2; @4: Hier dito. En links openen in hetzelfde venster in plaats van in een nieuw. Uiterst irritant.

  @3; Update dan niet, zou ik zeggen.
  Kan er vanaf dat vakantieadres niet ingelogd worden?

 6. 18

  @14: [ Het blijkt maar weer dat democratie alleen bestendig is als eens in de zoveel tijd men de straat op gaat om ervoor te vechten. ]

  Dan is het vaak al veel te laat. Hoe vaak zijn ze in Rusland al de straat op gegaan? Turkije?

  Zo te zien is het cruciaal om eerst de onafhankelijke rechterlijke macht om zeep te brengen, daarna volgt de rest een stuk makkelijker.

  Ik blijf er bij dat je de boel stevig moet dichttimmeren met (grond-)wetten tegen elke mogelijke misbruiker.
  Ik zie bijvoorbeeld bij stemmen via computers of dataprotectie nog al te vaak het naïeve “nee, zoiets is bij ons in NL ondenkbaar”.
  Nou, dat is het dus echt niet als Wilders of Baudet enige macht zouden krijgen, die hebben mogelijk nu al een database met onwelgevallige rechters, docenten, klimaatwetenschappers en RIVM directeuren.

  Gisteravond was er al een staaltje misbruik door Wilders met zijn eeuwige “hoofdelijk stemmen” gevolgd door misbruik door de coalitie door hun kamerleden naar huis te sturen.

  Je kunt wat mij betreft niet waakzaam genoeg zijn, we weten gewoon niet meer wat oorlog op NL bodem is of onvrijheid na 75 jaar vrede en democratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren