SG-café donderdag 09-07-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van donderdag 09-07-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (22)

#1 Le Redoutable

Subsidie pot elektrische auto binnen 2 weken leeg:

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/subsidiepotje-voor-nieuwe-elektrische-auto-is-alweer-leeg~b4d4a110/

Het vervoermiddel van het nieuwe normaal.

#2 Bolke

https://www.nu.nl/binnenland/6063139/minister-schouten-breekt-werkbezoek-zeeland-af-boerenprotest-te-onveilig.amp

Terecht of onterecht protest maar als de boeren niet meer willen praten met de minister van landbouw dan heb je als minister dus eigenlijk geen bestaansrecht meer, tenzij je als een soort dictator je zin wil doordrukken.

Maar goed, als niemand de angel uit deze situatie trekt dan voorzie ik nog wel een boycot vanuit de boeren kwa leveren van voedsel gebeuren.

#3 Cerridwen

@2: Dat is sowieso onzin.

Maar het is ook even goed om je te realiseren dat het slechts een minderheid van de boeren is die niet meer wil praten met de minister, ze was op werkbezoek bij boeren die wel graag met de minister wilden praten. Ook de meeste boerenorganisaties zijn bereid om te praten, alleen de FDF niet.

Het zou dan een slechte zaak zijn als de minister zich liet intimideren door een militante minderheid, of niet soms?

#4 Spam

@1 Mooi dat het een succes is.

@2 Je zou natuurlijk ook kunnen redeneren dat als de boeren niet willen praten, er ook niet naar ze geluisterd hoeft te worden. De minister is er voor heel Nederland, niet alleen voor de boeren. Ze is geen voorzitter van LTO.

#5 Bolke

@3: Afgaande op wat er in Drenthe is gebeurd kan je moeilijk meer van een kleine minderheid meer spreken, de snelheid waarbij zoveel boeren in het geweer kwamen duid er toch echt wel op dat de minister met de minderheid praat en niet met de meerderheid van de boeren.

FDF heeft veel meer steun als dat men zich realiseert, rij maar eens een rondje over het platteland en overal kom je steun betuigingen tegen, de omgekeerde NL vlag kom je echt overal tegen

Als LTO niet oppast dan is ze binnenkort irrelevant.

#6 majava

@5:

FDF heeft veel meer steun als dat men zich realiseert

Een generalisatie is dus op z’n plaats, zeg je? #kutboeren #terreurboeren. #agrofascisten

#7 basszje

@5: Er zijn 50K boerenbedrijven, en wat 40 zijn opgepakt?

Ik heb het idee dat de ‘militante’ boeren in het bedrijf ook weinig van de regeltjes aantrekken normaliter. Het type veeboer van de miljard wetsovertredingen paar jaar, waar we zo snel mogelijk van af kunnen. Scheelt een hoop dierenleed. Stompt ook af, zo blijkt wel.

Van mij mogen ze veilig een boycot opzetten. Zie je alleen terug in de exportcijfers.

#8 Cerridwen

@5: Als de boeren niet oppassen, zijn ze zelf binnenkort geen boer meer. Er is geen plicht voor een minister om met jou te praten, en ook niet om naar jou te luisteren. Schouten is minister van Landbouw, Natuurbeheer én Visserij, niet ‘van de boeren’ (al snap ik dat je dat zou kunnen denken), en legt verantwoording af aan de Tweede Kamer, die door álle kiezers gekozen wordt.

Een discussie over hoe groot de aanhang van de FDF nu precies is kan natuurlijk, we zijn het er over eens dat ze in elk geval heel zichtbaar zijn, maar de conclusie die je daar in #2 aan verbindt is natuurlijk bespottelijk.

#9 Co Stuifbergen

@8:

Als de boeren niet oppassen, zijn ze zelf binnenkort geen boer meer.

Hoe dan ook neemt het aantal boeren elke 30 jaar met de helft af, en worden de bedrijven 2 keer zo groot (met uitzondering van bio-boeren).

En dat gebeurde ook al toen er nog geen stikstof-limiet was.

#10 majava

@7: Een boycot zal er niet komen. Praktisch onmogelijk. Veehouders leveren aan slachterijen van groothandel, niet aan supermarkten. Die laatsten hebben contracten met de vele bedrijven die vlees verwerken. Zelfde verhaal met zuivel, eieren en granen. Er zijn geen industriele verwerkers die alleen maar de binnenlandse of juist exportmarkt bedienen. Het is dus niet te beinvloeden. Alles wat ze kunnen doen is supermarkten blokkeren bij bevoorrading en zelfs dat is een actie die ook andere artikelen zal treffen.

En het bizarre is dat de partijen die de boeren schaden door ze geen goede prijs te betalen voor hun producten uit meerdere schakels bestaat dan alleen de retailketens. Het is ook die verwerkende industrie en de levensmiddelenindustrie. De boeren weten dat ook wel, maar zien het landbouwbeleid van de EU als uitweg, niet als mede-oorzaak van deze situatie. Die noodzaak om te kunnen blijven uitbreiden, wat nu door stikstof niet mag, is rechtstreeks uitvloeisel van EU-beleid, dat hogere productie beloont. Ook de reden dat kleine boeren het niet meer redden. Er zijn wel politieke partijen die het Europese landbouwbeleid willen omgooien, maar dat zijn juist niet de partijen waar boeren op stemmen.

En dus schoppen boeren maar tegen zij die de schadelijke uitwassen van het landbouwbeleid proberen te beperken. Vaak dezelfden die landbouwbeleid zouden willen omgooien en eerlijke prijzen voor boeren willen. Dat gaat helaas het boerenverstand te boven.

#11 Frank789

@10: [ meerdere schakels bestaat dan alleen de retailketens. ]

Volgens mij zijn het toch een handvol supermarktketens en inkoopcombinaties die top-down uiteindelijk de prijs betalen die de boer voor zijn melk of vlees of kip krijgt.
Het blijft raar dat je als koper wél een bijna monopolie mag vormen en als verkoper niet. Net als artsen tegenover de zorgverzekeraar.

#12 basszje

@10: Tja, dat optimaliseren voor megaproductie en dan een paar cent per kilo voor iets krijgen heeft zijn langste adem gehad.

Het land volledig uitputten en vervuilen ( maar wel lekker goedkoop in de supermarkt ) is een doodlopende weg. Dat hebben sommige boeren kennelijk nog niet door. De inkopers vast wel, maar die tellen hun miljoenen.

Dus uiteraard moet het geheel op schop. Met al die rare subsidies naar multinationals afschaffen voorop.

Overigens heb ik nog steeds het idee dat men met de grote waffel helemaal niet armzalig is, maar er ook voor zou kiezen om 100 dieren in een hok te vrotten als dat ze een tweede auto zou opleveren. ( Maar goed, dierinspectie bestaat vrijwel niet in Nederland, dus men kan doen wat het wil en anders dreig je ze wel het erf af )

@11 Zwak toezicht over de gehele linie in die industrie me dunkt. Misschien kan de FDF zich beter organiseren als vakbond en zo verantwoordelijke prijzen afdwingen :+

#13 Hans Verbeek

@11:

een handvol supermarktketens en inkoopcombinaties die top-down uiteindelijk de prijs betalen die de boer voor zijn melk of vlees of kip krijgt.

Je kunt de macht van de inkoopcombinaties en supermarktketens verkleinen door direct van de boer of een lokale CSA (Community supported agriculture) je boodschappen te doen. https://www.voedselanders.nl/csa-samen-verantwoordelijk-voor-het-voedsel/

#14 Frank789

@13: Ja, late we allemaal een rondje van 40 km per dag maken voor een verse krop sla, glas melk en lapje vlees in plaats van dat efficiënt naar de steden en dorpen te laten brengen.
Daar worden de inkoopcombinaties niet bang van en de boeren niet blij van.

https://www.facebook.com/nos/videos/570581016873612/

#15 Hans Verbeek

@14: jammer dat je zo reageert. De wereld verbeteren begint bij jezelf.

#16 Frank789

@15: Dat is geen argument.

#17 Sjors

@14: lekker voor de vervuiling als iedereen met z’n auto een paar keer per week een flinke ronde gaat rijden voor z’n boodschappen.

#18 Bismarck

@5: Ik denk dat FDF minder steun heeft dan jij denkt, in je plattelandsbubbeltje. De meeste Nederlanders wonen niet op de dunbevolkte vlaktes in het verre noorden en hebben ook geen omgekeerde nl-vlaggen uithangen. Verder heeft die terroristische organisatie wat mij betreft inmiddels afgedaan als gesprekspartner voor een democratische regering. Gewoon niet meer aan de tafel uitnodigen, tot ze stoppen met hun gewelddadige acties.

#19 Sjors

correctie bij @17: ik bedoelde @13, niet @14.

#20 bolke

@18:

De meeste Nederlanders wonen niet op de dunbevolkte vlaktes in het verre noorden en hebben ook geen omgekeerde nl-vlaggen uithangen.

De meeste Nederlanders zijn dan ook geen boer he, het gaat erom dat de aanhang voor het FDF onder de boeren veel groter is dan men denkt.

Filmpjes gezien van de massa die op de been kwam bij het politie buro in Assen waar ze die 40 man hadden opgesloten?

Gewoon niet meer aan de tafel uitnodigen, tot ze stoppen met hun gewelddadige acties.

Zonder medewerking van de boeren gaat geen enkele maatregel werken he.

#21 Co Stuifbergen

@20: Als de voerproducenten meewerken, wordt het voor de boeren moeilijk om veevoer met extra stikstof te kopen.

In het verleden waren er allerlei subsidie-potjes om bedrijven uit te breiden, ik denk dat boeren er best gevoelig voor zijn als die stoppen.

Een belasting op mest kan ook ingevoerd worden zonder medewerking van de boeren.
Of denk je dat die hun varkens dan illegaal op hun eigen erf gaan slachten?

#22 Bismarck

@20: “Filmpjes gezien van de massa die op de been kwam bij het politie buro in Assen waar ze die 40 man hadden opgesloten?”
Dat zegt meer over de organisatiegraad van deze terroristische organisatie dan over de aanhang onder de boeren.

“Zonder medewerking van de boeren gaat geen enkele maatregel werken he.”
Medewerking kun je ook afdwingen en dat mag onder de boeren wel eens opgetrokken worden naar het niveau van normale burgers. Bovendien is medewerking van de boeren is nu eenmaal niet medewerking van de FDF. Tot dusver wordt de FDF nog maar met fluwelen handschoentjes aangepakt in vergelijking met andere terroristische organisaties. Wiedt die er maar eens goed uit, zodat de boeren waar wel mee te praten valt overblijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*