SG-café dinsdag 15-09-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van dinsdag 15-09-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (18)

#1 tigger

Ben geveld door een vervelend virus met alle kenmerken van Covid-19. Dus ik inloggen op coronatest.nl…
Geen testcapaciteit in Den Haag en omstreken of Utrecht. Als ik 0800-1202 bel, wordt er niet opgenomen wegens drukte. Ik vraag me sterk af wat die dagelijkse cijfers over besmettingen nu echt zeggen.

#2 beugwant

@1: Ik heb het voor de aardigheid ook even geprobeerd, en zie dat het alleen met een DigID gaat. Kan ik weer op zoek waar die ligt, als ik er al een heb want tot dusver nooit gebruikt.

Verder weet ik dat de slijmvliezen in mijn neus bijzonder gevoelig zijn – nog los van andere neveneffecten, en wil ik in het geval van perse in de keel getest worden.
Kan dat nog ergens worden aangegeven?

#3 Hans Verbeek

@2:

Kan dat nog ergens worden aangegeven?

Ja, gewoon ter plekke als je aan de beurt bent, neem ik aan. De testafnemers zien er in vermomming vreemd uit, maar het zijn gewoon mensen van vlees en bloed, die niets doen wat jij niet wilt.

#4 beugwant

@3: Een aanname. Mijn aanname is, dat die vermomde mensen met al hun vlees en bloed ook gewoon snel door willen in hun routine en dat ze verantwoording afleggen aan iemand die eerder op hun tijdschema let dan op mijn tere neusje.
Het zullen geen KNO-specialisten zijn die dagelijks een FESS doen.

#5 Maggi

Ach gut… Blanke Boze Haters hopen zo te zien zélf wél dat ze niet gestraft worden als ze maar spijt betuigen…

De 58-jarige Eddy K. uit Druten betuigde vandaag diepe spijt voor de reacties die hij in november 2018 plaatste onder de livestream op Facebook van publiciste Clarice Gargard over de protesten tegen Zwarte Piet in haar woonplaats Amstelveen. ‘Jammer dat ze de slavernij hebben afgeschaft, ik zou de zweep erover halen.’

https://www.ad.nl/binnenland/diepe-spijt-na-kwetsende-reacties-op-facebook-ik-schaam-me-heel-erg~ac8465be/?referrer=https://www.google.com/

#6 Hans Verbeek

Eind maart mat het RIVM ruim 1400 SARS-CoV2-virions per ml. rioolwater. Dat is de hoogst gemeten waarde. Je zou daaruit kunnen concluderen, dat er in die periode ook de meeste virusdeeltjes door besmette mensen verspreid werden.
Begin augustus vond het RIVM nog maar 280 virusdeeltjes per ml. rioolwater. Eind augustus nog maar iets meer dan 100 virusdeeltjes per ml.
https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/
Waarom loopt het aantal positieve testen op, terwijl de hoeveelheid virus in ons rioolwater afneemt?

#7 Ronzhu

@6 Het RIVM onderzoekt het rioolwater van 80 locaties verspreid over het land. Vergelijk op onderstaande kaart van RIVM eind maart/begin april maar eens met eind juli/begin augustus. Het gaat vooral om het verschil in spreiding vermoed ik.
https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel#!node-coronavirus-covid-19-meldingen

#8 tigger

@6 @7 :
Als ik zou de spreiding van waarnemingen zo bekijk, zit er een gigantische foutmarge in die metingen.
(hier voor de brondata https://data.rivm.nl/geonetwork/srv/dut/catalog.search#/metadata/a2960b68-9d3f-4dc3-9485-600570cd52b9?tab=relations )

#9 Hans Custers

Systematische metingen zijn pas in april begonnen, in eerste instantie op 29 locaties. Het grotere aantal metingen is er pas sinds juli.

En het relatief hoge aantal besmettingen dat nu wordt vastgesteld heeft natuurlijk ook veel te maken met de veel grotere testcapaciteit. Zoals Verbeek al honderdduizend keer is uitgelegd.

#10 Le Redoutable

“Opvallend genoeg zijn het niet alleen de kiezers van de linkse partijen die (fors) willen investeren, maar ook die van PVV (57% wil investeren, 7% bezuinigen) en FvD (60% en 10%). Wat weer eens illustreert dat de kiezers van de ‘rechts-populistische partijen’ sociaaleconomisch eerder links denken. Kiezers van de SP denken er ongeveer hetzelfde over.”

Uit de Prinsjesdag peilingen blijkt maar weer eens dat de kiezers van PVV en FvD sociaal economisch net zo links zijn als de SP:

https://www.ioresearch.nl/actueel/prinsjesdagpeiling-2020/

#11 beugwant

@10: Dan moeten die knuppels ook maar eens sociaal-economisch naar hun stand stemmen en zich niet door die januskoppen laten meeslepen in de hetze van het moment.

#12 Hans Custers

@11

Ik heb het stellige vermoeden dat de FDF-ers, of de Urker vissers, of de vastgoedjongens in de achterban van de PVV en de FvD aan heel andere investeringen denkt dan de gemiddelde SP-stemmer. Maar er is inderdaad ook een groep kiezers met lage inkomens die zich blijkbaar keer op keer wil laten naaien door deze partijen.

#13 beugwant

@12: Het type Panorama/Nieuwe Revu-lezer, dat bij de boeven, brandkastkrakers en Berlusconi’s van deze wereld niet denkt “Hela, die steelt ook van mij!”, maar “Hij flikt ’t ‘m toch maar mooi.”

#14 lmgikke

@6: Je zegt het zelf al. Eind augustus. De waarde van 13 september is 276,17.

Daarnaast is het aantal testen de afgelopen week met 10% gestegen t.o.v. de week ervoor. Echter het aantal besmettingen is van 2.7 naar 3.7% gegaan. Dat is een stijging van meer dan 10%

Dat zegt ons dat we met het testen geen goed beeld hebben op dit moment.

Daarnaast is de definitie tig keer aangepast, zodat vergelijken met het voorjaar lastig is.

In het voorjaar testten we alleen erg zieke mensen, veel met verschijnselen werden niet eens getest.

Sinds Juli kan zowat iedereen getest worden.

Als je zou corrigeren voor alle definitie wijzigingen, dan kun je alleen maar concluderen (wat anderen reeds doen) dat de situatie vergelijken o.b.v. aantal besmettingen niet correct is. Beter zijn de ziekenhuis opnames of de riool metingen. En als je dat doet, dan lijken we in de weken rond carnaval te zitten op dit moment.

#15 Hans Verbeek

@9:

En het relatief hoge aantal besmettingen dat nu wordt vastgesteld heeft natuurlijk ook veel te maken met de veel grotere testcapaciteit.

Helemaal mee eens, Hans. Jammer dat onze politici dat er nooit bij vertellen en de media uiterst zelden deze relativering melden.

De waarde van 13 september is 276,17.

Bedankt voor je aanvulling.

Beter zijn de ziekenhuis opnames of de riool metingen. En als je dat doet, dan lijken we in de weken rond carnaval te zitten op dit moment.

We weten nog niet of de waarden over een paar weken weer de hoogte van eind maart halen.

#16 Hans Custers

@15

Jammer dat onze politici dat er nooit bij vertellen en de media uiterst zelden deze relativering melden.

Politici en media kunnen nu eenmaal niet altijd rekening houden met figuren die structureel weigeren zich een beetje behoorlijk te informeren of om zelf eens een keer na te denken. Hoe goed je ook probeert om mensen te informeren, tegen bewust gekozen onwetendheid valt niets te beginnen.

#17 lmgikke

@16 klopt. Maar onze overheid heeft er wel een handje van om definities continu te veranderen.

En pak dat dashboard er eens bij. Alles genormaliseerd naar x per 100.000 Zelden totalen voor Nederland.

Ook is de historie niet makkelijk in te zien (gewoon simpel grafiekje met besmettingen per dag bijvoorbeeld, of hoeveel mensen liggen er op de IC / in het ziekenhuis per dag?).

De data wordt niet transparant gepresenteerd.

@15 “We weten nog niet of de waarden over een paar weken weer de hoogte van eind maart halen.”

Nee dat weten we inderdaad niet, maar wat we wel weten:

– het is nog steeds hetzelfde virus

– herfst komt er aan (we gaan weer massaal naar binnen)

– Temperatuur wordt lager, minder zonuren

– griep seizoen komt er aan

– De meeste Nederlanders houden zich niet aan de maatregelen, en daarnaast heeft Nederland zeer weinig maatregelen

Samengevat, we weten het niet, maar ik zie geen aanleiding om te denken dat er geen tweede golf gaat komen.

Daarnaast is er al maanden de volgende voorspelling die tot nu toe zeer acuraat bleek:

https://covid19.healthdata.org/netherlands?view=infections-testing&tab=trend&test=infections

En sinds 2-3 weken beginnen we significant hogere cijfers te rapporteren dan deze voorspelling….

En de voorspelling laat al een piek zien in November (ook interessant te zien wat mondkapjes voor effect zouden hebben….)

#18 Hans Custers

@17

Maar onze overheid heeft er wel een handje van om definities continu te veranderen.

Ten eerste is dat “continu veranderen” een belachelijke overdrijving. Maar er is zo hier en daar wel voortschrijdend inzicht. En in een crisissituatie moet je soms ook roeien met de riemen die je hebt.

Alles genormaliseerd naar x per 100.000 Zelden totalen voor Nederland.

So what? Op deze manier zijn cijfers per regio of per plaats nu eenmaal het beste vergelijkbaar met elkaar en met landelijke gegevens. Ik zie de totalen ook regelmatig voorbijkomen trouwens, zelfs als ik er niet naar zoek. Dus daar wordt zeker niet geheimzinnig over gedaan.

Ook is de historie niet makkelijk in te zien (gewoon simpel grafiekje met besmettingen per dag bijvoorbeeld, of hoeveel mensen liggen er op de IC / in het ziekenhuis per dag?).

De data wordt niet transparant gepresenteerd.

Je spreekt jezelf hier vierkant tegen. Data transparant presenteren houdt per definitie in dat je een selectie maakt, om het overzichtelijk te houden. Als ze alles maar in dat dashboard plempen kun je helemaal niet meer vinden wat je zoekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*