SG-café dinsdag 02-06-2020

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van dinsdag 02-06-2020. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (32)

#1 McLovin

Toch mooi dat je in een land woont waar het recht op “gezelligheid” en drinken op terras in NL hoger wordt geacht dan recht op demonstratie.

https://nos.nl/artikel/2335892-harde-kritiek-op-halsema-betoging-dam-heel-slecht-voor-het-beeld.html

https://nos.nl/artikel/2335804-ik-reken-erop-dat-mensen-zich-aan-de-regels-houden-ook-na-meer-drank.html

(Ja die 1.5 mtr op terras wordt echt gehandhaafd, nee echt…..)

#2 Spam

@1 Inderdaad niet te geloven. Verontwaardiging en protesten in de hele wereld over racistisch politiegeweld en racisme in het algemeen, en de Hollanders maken zich kwaad over een groep mensen die de lockdown-regels niet netjes naleven.

En niet alleen de racisten van PVV en FVD. Ook VVD, CDA en CU zien vooral een mooie opportuniteit om Halsema (links, GL, HELP!) verbaal aan te vallen. Het is duidelijk aan welke kant deze mensen zouden staan in de gepolariseerde Amerikaanse samenleving. Ze denken dat ze beter zijn dan dat, maar ze zouden allemaal Trump stemmen daar.

#3 Test

Compleet verkeerd ingeschat door Halsema. Zorgpersoneel is er ook niet over te spreken. Ze moet maar eens bij zich zelf te rade gaan.

#4 Cerridwen

@2 en @1: Houden jullie je hypocrisie een beetje in bedwang? Wat als het boeren of gele hesjes waren geweest?

https://www.nu.nl/coronavirus/6049240/politie-verricht-tachtig-arrestaties-bij-haags-antilockdownprotest.html

Er zijn eerdere, kleinere demonstraties geweest waar wel is ingegrepen. Toen was er op Sargasso geen protest te horen.

Ik snap Halsema wel in dit geval, het is een lastige afweging, en ze heeft gelijk dat ingrijpen voor meer problemen zorgt dan het oplost, net als met de boeren vorig jaar het geval was. Maar het is niet gek dat mensen zich afvragen of het op dit moment nodig was om met duizenden mensen boven op elkaar te gaan staan over een onderwerp dat voor Nederland niet actueel is. Het zet wel onze gezondheid op het spel. Niet perse direct, maar vooral indirect in de boodschap die het afgeeft, net als bij Cummings in het VK.

#5 Co Stuifbergen

@4: Als boeren zich bij demonstraties aan de afspraken houden, heb ik daar geen enkel probleem mee.

Ik vind dat de gemeente Den Haag te veel demonstraties verboden heeft (zelfs bijvoorbeeld een demonstratie van taxichauffeurs die gewoon in hun auto zouden blijven).

(overigens moeten we niet alle boeren over 1 kam scheren: niet alle boeren rijden hekken omver, en er zijn ook boeren die helemaal niet meer willen gaan vervuilen).

#6 P.J. Cokema

@4: “…over een onderwerp dat voor Nederland niet actueel is.”

Niet 1 op 1 concreet, nee (hoewel Mitch Henriquez nog niet zo heel lang gelden is’.
Racisme als verschijnsel wel. Met nog immer vervelende gevolgen voor individuen.
Wat niet wegneemt dat mensen hun solidariteit mogen betuigen of massaal mogen eisen dat onze regering stappen onderneemt richting Amerikaanse ambassadeur (bijvoorbeeld).

De demonstranten hadden wel wat slimmer mogen zijn. Dat wel. Alleen laten niet gaan meehuilen met wolven en alleen hen hypocriet noemen die ook hypocriet zijn.

#7 McLovin

@4: Maar gewoon weer lekker aan de drank op terras zet onze gezondheid niet op het spel? Want na 6 bier in de zon is de “typische Nederlander” nog steeds in staat zich beheerst te gedragen en die 1.5 meter na te leven…..echt?
Ok, toegegeven ik ben hypocriet, maar ik ben ieder geval niet de enige.

#8 Spam

@4 Heb je mij gehoord over boeren of gele hesjes? Nog al makkelijk om iemand van hypocrisie te betichten als je zelf mag bepalen wat die persoon van andere zaken vindt. Van mij mogen boeren en gele hesjes protesteren zoveel ze willen. Ze mogen mij daarbij zelfs in de weg zitten. Geen enkel probleem mee. En als ze daarbij een beetje te dicht bij elkaar komen te staan, heb ik daar ook weinig moeite mee.

Het is echter wel een duidelijk teken wanneer iemand kennis neemt van die betoging in Amsterdam en meent dat het niet respecteren van de 1.5-meterregel het belangrijkste element is om zich publiekelijk over uit te laten. Dan interesseert racisme die persoon overduidelijk helemaal niets.

En racisme is ook hier een probleem. Niet zoals in de VS gelukkig, maar ik begrijp dat mensen hier hun solidariteit willen tonen en het bredere probleem dat ook hier speelt weer ter sprake willen brengen. En als dat dan in deze coronatijden tot een grotere betoging leidt dan verwacht, lijkt me dat in eerste instantie goed nieuws en in tweede instantie een goede reden om zoiets de volgende keer in nog wat betere banen te leiden.

#9 Cerridwen

@7: Nee, je bent niet de enige, vrijwel iedereen is hypocriet, je kan nu eenmaal niet overal aandacht voor hebben.

Maar gewoon weer lekker aan de drank op terras zet onze gezondheid niet op het spel?

Voor op het terras zitten zijn duidelijke regels opgesteld die er voor moeten zorgen dat we de risico’s minimaliseren. Voor deze demonstratie zijn de regels die er waren overschreden, dus dat is niet vergelijkbaar.

Demonstraties zijn een hoog risico, want veel mensen dicht bij elkaar voor langere tijd die aan het schreeuwen zijn. In dit geval zal het wel mee vallen, maar het is niet gek dat we nog erg voorzichtig zijn met demonstraties. We kennen het voorbeeld van de vrouwenmars in Madrid die voor veel besmettingen heeft gezorgd.

Uit eigen ervaring is op het terras de 1,5 meter afstand beduidend makkelijker te handhaven dan in menig winkel en in drukke parken/strandjes. Terrassen krijgen onterecht een slechte naam.

@5:

Als boeren zich bij demonstraties aan de afspraken houden, heb ik daar geen enkel probleem mee.

Dat hebben de boeren vaak niet gedaan, net als de organisatoren van deze demonstratie overigens. In beide gevallen is het bestuur hier pragmatisch mee omgegaan, om alles zo rustig mogelijk te houden. Ik ondersteun dat, maar dat was in het geval van de boeren bepaald niet de teneur op Sargasso.

@6: Ik veroordeel de demonstratie verder niet; het is alleen een legitieme afweging of het belang van de demonstratie opweegt tegen het gevaar voor de volksgezondheid.

Op wat meer meta niveau ben ik niet zo dol op het importeren van Amerikaanse issues naar Nederland, of het nu gaat om anti-lockdown protesten of om anti-racismeprotesten.

#10 Cerridwen

@8:

Dan interesseert racisme die persoon overduidelijk helemaal niets.

Net zoals ik jou niet van hypocrisie mag betichten als ik niet weet hoe jou reactie op de boerenprotesten was, mag jij er niet van uit gaan dat mensen die een probleem hebben met een grootschalige demonstratie uit gezondheidsoverwegingen zich niet zouden interesseren voor racisme.

Hoewel ik respecteer als mensen daar anders in staan, vind ik het zelf logischer dat je je als Nederlander op het moment drukker maakt om 1,5 meter afstand dan om politiegeweld in de VS. Dat eerste heeft namelijk concreet gevolgen voor onze gezondheid en bewegingsvrijheid, op dat laatste hebben wij bijzonder weinig invloed.

#11 P.J. Cokema

@9: Wow! Een redelijk genuanceerde reactie totdat… “Op wat meer meta niveau ben ik niet zo dol op het importeren van Amerikaanse issues naar Nederland

Racisme een geïmporteerd Amerikaans issue? Rotte appels binnen de politie (o.a. de “Marokkanenverdelgers”) een geïmporteerd Amerikaans issue? Het gebruiken van een te zwaar middel, de dood to gevolg hebbende (M. Henriquez), geïmporteerd Amerikaans issue?
Man, man, dat is nog eens een reactie van meta niveau….

#12 Bismarck

@4:“Niet perse direct, maar vooral indirect in de boodschap die het afgeeft, net als bij Cummings in het VK.”
Cummings heeft dan ook meteen publiekelijk aangegeven dat hij volledig verkeerd zat en zijn ontslag ingediend. En Boris Johnson heeft hem direct openbaar de wacht aangezegd en ontslagen.

@9: “Voor op het terras zitten zijn duidelijke regels opgesteld die er voor moeten zorgen dat we de risico’s minimaliseren. Voor deze demonstratie zijn de regels die er waren overschreden, dus dat is niet vergelijkbaar.”
Kijk eens even goed naar de beelden bij deze rapportage. De regels zijn gewoon net zo goed overtreden bij het terrasbezoek, maar daar hoor je de mensen die even graag op Halsema (en alleen Halsema, niet de andere twee personen die mee besloten hebben) hakken niet over. Wie is er dan hypocriet?

#13 Cerridwen

@11: De problemen in Nederland met racisme, de politie en geweld zijn niet 1 op 1 vergelijkbaar met de VS, ze zijn van een andere orde van grootte en er is nu geen acute crisis zoals in de VS.
Dat er in Nederland ook incidenten zijn doet daar niets aan af.

De reden dat er nu in Nederland protesten zijn is dat er een crisis in de VS is, niet dat er in Nederland op dit moment een acute aanleiding voor is. Dat is wat ik bedoel met importeren van issues.

#14 Cerridwen

@12:

Cummings heeft dan ook meteen publiekelijk aangegeven dat hij volledig verkeerd zat en zijn ontslag ingediend. En Boris Johnson heeft hem direct openbaar de wacht aangezegd en ontslagen.

Doordat dit allemaal niet gebeurd is, is het draagvlak voor de social distance maatregelen in het VK aangetast. In Nederland is dat risico er ook als we situaties waarin heel veel mensen samenkomen zonder afstand te houden zomaar laten passeren. Bijvoorbeeld een grootschalige demonstratie die uitgebreid in het nieuws is.

Wie is er dan hypocriet?

Iedereen is wel ergens hypocriet. Natuurlijk is het hypocriet om je wel druk te maken over deze demonstratie en niet over andere demonstraties, of over andere overschrijdingen van de limiet. Maar over het geheel genomen maken politici zich net als de rest van de samenleving erg druk om grootschalige overtredingen van de regels rond afstand houden, net als op Sargasso, dus dat er kritiek komt op Halsema op dit punt vind ik niet zo verrassend en in lijn met wat er zoal gebeurt. Bepaal eerst zelf je positie voor je duikt op hypocrisie van anderen.

#15 Le Redoutable

@12 Cummings zat met zijn familie in een auto waarbij de kans op het verspreiden van een besmetting naar anderen vrij nihil is. Hij is een communicatie expert van de regering een vrij essentieel beroep in een pandemie. bovendien is hij niet eens zelf een politicus. Als Jaap van Dissel of gebaren tolk Irma hun kinderen naar de opvang hadden gebracht had niemand er een haan naar gekraaid. Dag na dag heeft de linkse pers hierover gezeken evenals over een handvol tokkies die tegen 3G protesteerden, en nu is een massa bijeenkomst opeens wel o.k. omdat het in hun politieke straatje past? Hypocrieter kan bijna niet!

Het is duidelijk aangetoond dat grote massa’s extra risico hebben, kerken, evenementen, carnaval, voetbalstadiums zijn de grote veroorzakers van de corona ramp, nu net na de top van de epidemie dit organiseren is onverantwoord en immoreel. Protesteren kan ook op ander manieren die de gezondheid van anderen niet in gevaar brengt. Al die demonstranten gaan na het protest weer naar huis, het liefst met het OV en zo kan de K factor zo weer door het dak gaan.

Op de terrassen is het van het weekend prima verlopen, ik ben zelf in de stad geweest en het was zelfs veel rustiger dan ik verwacht had. Bovendien zijn terrassen beperkt van omvang, er zitten geen 4000 man op een terras die schreeuwen en door elkaar lopen. Aboutaleb stelt een maximum van 80 dat is al veel meer dan een terras maar een stuk verantwoorder in deze tijd. Eigenlijk dient Halsema na dit debacle haar conclusies te trekken en op te stappen, ze is duidelijk niet geschikt voor haar baan en een gevaar voor de volksgezondheid in Amsterdam.

#16 Cerridwen

@15:

Als Jaap van Dissel of gebaren tolk Irma hun kinderen naar de opvang hadden gebracht had niemand er een haan naar gekraaid.

Neil Fergusson, de Jaap van Dissel van het VK, is afgetreden vanwege het overtreden van de lockdownregels. Dus in het VK is er precedent dat ook adviseurs van de regering aftreden als ze de lockdownregels overtreden, dat heeft Cummings niet gedaan. Hij is bovendien niet zomaar een willekeurige adviseur, hij heeft ook een voorbeeldfunctie.

#17 lmgikke

Op het terras zitten en 1.5 M afstand houden. Zal allemaal wel, maar als ik in het centrum bij mijn stad keek, was het hele centrum 1 groot terras. Allemaal op 1.5 M afstand.

Wat ik me echter af vraag, waar gaan al die honderden/duizenden (ja, zoveel waren het er!) mensen naar het toilet? Worden de toiletten schoon gemaakt na elk bezoek?

#18 lmgikke

@15

Allemaal niet relevant. Als je in je functie regels op stelt en verwacht dat de bevolking die naleeft, dien je ze zelf ook na te leven.

Goed leiderschap is voorbeeld geven.

In het begin van de crisis heb ik vaak kritiek op het beleid van het RIVM gehad, toen werd ik voor gek weg gezet.

Zeg je nu feitelijk dat ik gelijk had, dat men wist dat ik gelijk had, dat men toch onzinnige regels oplegde en dat omdat men wist dat het zo niet werkte ze zelf dus mochten overtreden? Want dat is gewoonweg crimineel gedrag.

#19 lmgikke

@15 hoe durf jij. In 1 post verdedig je een top adviseur die regels OPSTELT en daarna bewust overtreed. EN vind je dat Halsema af moet treden omdat ze een bewuste afweging maakt m.b.t. geweld vs risico van besmetting vs recht op demonstreren. (Regels die vanuit Rutte komen, niet Halsema).

Waarbij we ALLEMAAL weten dat als Halsema ingegrepen had, jij hier een post geplaatst had dat Halsema had moeten aftreden omdat ze het grondwettelijk recht op demonstratie afnam.

Ze had het NOOIT goed kunnen doen in jouw ogen, daarmee laat je zien dat je dus gewoon een probleem hebt met Halsema. Laat duidelijk zijn, dat is JOUW probleem. Val ons er niet mee lastig.

Ga je mond spoelen met je hypocriet gedrag. Als we het hebben over verantwoordelijkheid nemen, zou jij die eens moeten nemen en moeten stoppen met je troll gedrag.

#20 Hieronymus

Het verbieden (of geen toestemming geven) voor de demonstratie zou te zwaar zijn geweest voor dit belangrijk recht en het toen de opkomst groter bleek dan verwacht had het niet veel zin meer om op te roepen tot vertrek (wordt toch niet naar geluisterd) of de politie te boel te laten schoonvegen (te laat en te heftig).

Wat wel had moeten gebeuren is van te voren bedenken wat er in tijden van Corona bij een te grote opkomst moet worden gedaan. De politie had daar plannen voor moeten hebben en Halsema had daarnaar moeten vragen. Dat had bijvoorbeeld gekund door de toegangswegen naar de dam te controleren en bij te grote drukte af te sluiten. Het is achteraf makkelijk praten, maar ook iets te makkelijk om bij deze gevoelige materie niet even wat langer na te denken.

#21 Hans Custers

Ik denk niet dat je Halsema kunt verwijten dat ze de grote opkomst bij die demonstratie niet had voorzien. Want die had niemand voorzien. En of ingrijpen echt iets had uitgemaakt voor de kans op besmettingen betwijfel ik. Maar toch. Beeldvorming is ook belangrijk. En daar moet een bestuurder ook rekening mee houden.

Volgens mij was het daarom wel beter geweest als ze de organisatie van die demonstratie had gevraagd om mensen op te roepen weg te gaan, toen duidelijk was dat het zo druk werd. En ik heb het idee dat daar ook wel naar geluisterd zou zijn.

Aan de andere kant, waarschijnlijk hadden de demagogen van extreemrechts dan wel wat foto’s gevonden van een hoekje van de Dam waar maar heel weinig mensen stonden. En dan zouden ze daarover gaan schreeuwen: het was helemaal niet zo druk en Halsema helpt de organisatoren met verhalen om die drukte te overdrijven.

#22 Hans Verbeek

In de categorie onbedoelde effecten van de corona-maatregelen.
Grote demonstraties (>100 deelnemers) zijn niet langer toegestaan.
Maakt niet uit wie het zijn: studenten, boeren, onderwijzers, zorgpersoneel. Het mag gewoon niet meer. Het risico is te groot.
Never let a good crisis go to waste. Het nieuwe normaal. Er is nu een nieuwe vijand.. een onzichtbaar klein virus.
Vanaf je eigen balkon of voordeur mag je nog wel applaudiseren op een voorafgesproken tijd. Maar naar de Dam, of naar het Malieveld, vergeet het maar.
Laten we nu maar allemaal gehoorzamen, dat is voor iedereen het beste.

#23 Frank789

Sam Gerrits ·19 u.
“Grappig dat dezelfde mensen die gisteren Baudet wilden huldigen toen hij zei dat 1.5 meter weinig zin heeft, Halsema er vandaag om willen kruisigen. Dat noemen wij : meten met 2 rolmaten.”

#24 Hans Verbeek

Nog zo’n onbedoeld gevolg van de corona-crisis: contact-tracing
https://bgr.com/2020/05/30/minnesota-protest-contact-tracing-used-to-track-demonstrators/

Het is geen groot vooropgezet complot, maar nu we toch die data hebben.

#25 gbh

@24: Autoritaire machtswellustelingen als Trump en zijn baasje Putin zijn ook levensgevaarlijk en al helemaal met dat soort data.

https://twitter.com/IMT_NMTtrials/status/1267483342464663552

History Will Judge the Complicit

Why have Republican leaders abandoned their principles in support of an immoral and dangerous president?

https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2020/07/trumps-collaborators/612250/

#26 Rigo Reus

‘Eberhard, wo bestu bleven?’

#27 Hans Custers

Ondertussen is de meute zelfverklaarde voorvechters van de vrijheid van meningsuiting hevig verontwaardig omdat Halsema een button droeg met een verwijzing naar de afschaffing van de slavernij. Wat nog maar eens bevestigt wat de retoriek over de VvMU van dit volk werkelijk waard is. Niks, zodra het niet meer over de eigen mening gaat.

#28 sikbock

wat zou u doen? als black lives matter vraagt om op uw knieën te gaan zitten en excuses te maken voor uw white privilege? https://m.youtube.com/watch?v=rVzaJOrFk78

#29 Hans Custers

@28

Ik zou tegen die wannabe komiek zeggen dat hij niet grappig is, denk ik.

#30 beugwant

@28: Mijn grootvader knielde nooit wanneer er een processie met een allerheiligste langsliep, omdat hij wist dat het niet ons lieve heer is, die de stomerij betaalt.

#31 Bismarck

@15: “Cummings zat met zijn familie in een auto waarbij de kans op het verspreiden van een besmetting naar anderen vrij nihil is.”
Je liegt. Cummings ging met zijn vrouw en kinderen op bezoek bij de grootouders (notabene terwijl zijn vrouw Coronasymptomen had en dan het devies is: quarantaine) en ging ook nog op bezoek bij een toeristische attractie.

“Dag na dag heeft de linkse pers hierover gezeken”
En agenten, artsen en rechtse conservatieve MP’s. Er zijn zelfs reschtsconservatieve staatssecretarissen uit de regering gestapt uit protest.

“Hij is een communicatie expert van de regering een vrij essentieel beroep in een pandemie”
De reizen die hij gemaakt heeft waren niet essentieel voor de uitoefening van zijn beroep en zelfs desastreus voor zijn geloofwaardigheid (een vrij essentiële eigenschap voor een communicatie-expert). Dat jij dit goedpraat zegt vooral veel over jouw hypocrisie.

“Op de terrassen is het van het weekend prima verlopen”
Linkje was eerder weggevallen, maar hier zie je toch duidelijk de afstandsregels overtreden worden.

#32 Frank789

Geert Wilders: ik dien een motie in tegen de 1,5 meter.
Geert Wilders: duizenden mensen negeren de 1,5 meter dus de burgemeester moet ontslagen worden.

Logisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*