Hebben Schotland en Noord-Ierland een veto bij een Brexit?

Reacties (17)

#1 frankw

Cool, zouden de brexiteers nu in hun eigen degen vallen?

#2 frankw

Joost, puur uit nieuwsgierigheid, Heb jij dit zelf gevonden (hoe kom je op zo een stuk terecht?).

#3 gronk

@2: twitter is da shit. Heb dit linkje vanmiddag ook op twitter gezien. Als je tenminste de juiste mensen volgt; dus rucksichtlos wieden bij iedereen die monomaan bezig zijn met pvv/moslims/geenstijl-debatjes (zowel links als rechts). Dan krijg je een aardige timeline die lijkt op een soort van RSS-feed waar je ook op kunt reageren.

#4 frankw

Thx @3, ik ben twitterloos, maar klaarblijkelijk werkt het. Al lezende in het vrij briljante stuk (met waarschuwingen voor het UK voorzitterschap 2017 en de “unresolved issues”) krijg je de indruk dat mensen als Johnson en Gove dit helemelaal niet hebben gelezen. Ik zou er als politicus dunne van in mijn broek krijgen. Ook geeft het niet de indruk dat de regionale parlementen een veto hebben, maar meer dat het een van de vele unresolved questions zal worden.

#5 Spam

ook leuk: “The UK is scheduled to hold the presidency of the Council in the second half of 2017, but in the event of a vote to withdraw it would be disqualified, by virtue of Article 50, from chairing any Council meetings on the withdrawal negotiations—meetings that would no doubt form a significant part of the Council’s activities. Were the electorate to vote to withdraw from the EU, the Government should give immediate consideration to suggesting alternative arrangements for its presidency.”

Edit. frankw was me voor. fotofinish.

#6 frankw

Overigens lijkt het er op dat Schotland niet zal kunnen “blijven”, maar zich opnieuw zal moeten aanmelden als kandidaat lid na een eventuele onafhankelijkheid. Hun eigen wetgeving is weliswaar EU proof, maar het ontrafelen van de VK wetgeving zal bij een eventuele break up meer kosten dan twee jaar. Daarnaast zijn er paar landen in de EU, zoals Spanje, die als de dood zijn dat Schotland een precedent voor eigen “opstandige” regios zal zijn.

#7 Dehnus

@6: Ben het gedeeltelijk met je eens. Maar het kan ook positief uitpakken voor Spanje. Als Schotland een blauwdruk word voor een positieve afsplitsing waarin er goed samengewerkt wordt met het vorige moederland (in Schotland’s geval de Engelsen in Baskenland de Spanjaarden) dan zal Spanje het best wel eens kunnen aan gaan grijpen om toch eens van dat gezeur af te zijn. Een soort van status aparte binnen de EU zeg maar.

#8 MrOoijer (Jan van Rongen)

@6 – die angst van Spanje lijkt me een beetje onzin. Schotland is een aparte natie in het Verenigde Koninkrijk.

#9 frankw

@8 In het vorige Schotse referendum heeft Rajoy wel degelijk duidelijk gemaakt niets te zien in een EU lidmaatschap voor Schotland bij onafhankelijkheid. De situatie na het Brrexit referendum is nu heel anders en het is te hopen dat Rajoy de komende verkiezingen vertrekt, maar het sentiment is er wel degelijk.

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/scottish-independence/11054187/Spain-and-Belgium-would-veto-an-independent-Scotlands-EU-membership.html

#10 MrOoijer (Jan van Rongen)

@9: die Schotten redden het wel, met of zonder. Maar Noord-Ierland? Het lijkt wel of niemand er van tevoren over heeft nagedacht. Niet de UK maar de EU heeft eindelijk voor het laatste stapje rust in de regio gezorgd. De grens met Ierland is verdwenen; die zou terug komen straks en daarmee zal het conflict weer oplaaien.

#11 frankw

@10 Inderdaad. Qua planning heeft het allemaal wat weg van de Irak II oorlog.

#12 gbh

@10: Er wordt al gespeculeerd over een referendum voor een fusie met Ierland.

http://www.bbc.com/news/uk-politics-eu-referendum-36621822

#13 Joop

Bij Spanje heb je naast de Basken ook Catalonia, daar ligt met Barcelona het landelijk economische zwaartepunt, dat is andere koek dan de periferie van GB.

#14 Lutine

@12

De oplossing zou kunnen zijn als Schotland en N Ierland rechtstreeks en verenigd de plaats innemen van GB. Engeland en Wales scheiden zich dan af.

Dan omzeilt men het Spanje-veto en ook de Iers-Noord Ierse grens blijft een binnengrens net zoals nu.

Het is net zo lekker rustig daar in Noord Ierland, maar de huidige gebeurtenissen kunnen de vlam in de pan doen slaan. Natuurlijk willen de Ieren een hereniging, maar dat is niet realistisch.

Maar vermoedelijk zal men de pragmatische weg niet kiezen en volgt men liever de weg van vete.

#15 frankw

Relevant: Mogelijk toch een Brexit veto vanuit Schotland? Volgens de kop van het artikel wel, al is het mij onduidelijk of er sprake is van een echt veto.
http://www.bbc.com/news/uk-scotland-scotland-politics-36633244

#16 Arjan

Ik heb mij laten uitleggen door een Schot dat hoewel het Schots parlement “consent” zou moeten geven, het de UK vrij staat om die te negeren aangezien het Britse parlement soevereiniteit heeft, ook over de Schotten. In de praktijk wordt dit opgelost door over zulke stukken gewoon te praten en te onderhandelen, zodat het Britse parlement altijd om consent vraagt en het Schotse parlement dat altijd geeft.

Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het Schotse parlement zich verplicht voelt om niet in te stemmen met de Brexit (gezien de referendumuitslag in Schotland) en dat het Britse parlement zich verplicht voelt om hen te negeren (gezien de uitslag in GB). Dat levert een bijzondere machtsstrijd op die /juist/ weer momentum aan de Schotse onafhankelijkheidszin kan geven. Het opbreken van het Verenigd Koninkrijk lijkt in dat scenario onvermijdelijk.

Zo is er voor de Britten eigenlijk geen winnende positie meer. Zelfs wanneer de politiek nu terug gaat krabbelen, het referendum ‘niet bindend’ noemen, te kleine marges claimen en zeggen dat het opbreken van de unie het niet waard is om uit de EU te stappen, gaan ze die natuurlijk ontzettend hard terugkrijgen bij de volgende verkiezingen, waar niemand van die ratten zin in heeft.

Ze kunnen ook nog voor de Noorse optie, waar gister in een interview door een van de Leave voorstanders werd op aangestuurd. Maar dat zou natuurlijk /helemaal/ van de pot gerukt zijn, wel aan alle regels moeten voldoen, wel het lidmaatschap betalen maar al je invloed opgeven en alsnog het vrije verkeer van mensen moeten accepteren.

Nee, de Britse politiek heeft zichzelf goed om zeep geholpen. Man, wat een rukkers.

#17 Bismarck

@14: “De oplossing zou kunnen zijn als Schotland en N Ierland rechtstreeks en verenigd de plaats innemen van GB. Engeland en Wales scheiden zich dan af.”
Dat zou een pragmatische oplossing zijn voor de EU-kwestie, maar het zou verder een heel onpragmatische oplossing zijn in alle andere kwesties die Schotland, Noord-Ierland en Engeland/Wales (alsmede alle andere Britse gebieden) binden, met consequenties over de hele wereld (Gibraltar en de Britse bases op Cyprus om maar een paar voorbeelden te noemen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*