Rutte als anti-liberaal

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Interessant essay in Trouw waarin Ruttes ideeen (of wat daar voor door moet gaan) vergeleken worden met die van het aloude liberalisme van eind 19e eeuw.

Open artikel

Reacties (11)

#1 Mario

En dan te bedenken dat types zoals de beroepsleugenaar die hoogstpersoonlijk doden-door-hash-en-wiet “kent”, Ard van der Steur, zichzelf als ‘klassiek-liberaal’ ziet.

VVD’ers horen in het gekkenhuis, die leven in/ met wanen.

#2 Thallman

Ook de VVD steunt een staat die omvangrijker is dan welke liberaal zich eind 19de eeuw kon verstellen.

Dit stukje toont de linkse obsessie met klank maar weer eens aan. Liberaal is een woord met een positieve klank, hierom wordt het vaak verbasterd tot het eng klinkende “neo-liberaal”. Rutte mag hierom geen liberaal zijn, want wat positief klinkt, dat is van links.

#3 Peter
#4 kevin

@2 Dat kun je dan toch ook zeggen van Mark en Ard die zich zo nodig klassiek liberaal willen noemen? Als iemand aanwijst dat ze dat helemaal niet zijn, is het weer de schuld van links… Man, wat ben jij sneu.

#5 JANC

@2: Jouw reactie toont jouw obsessie voor links aan. Meer niet.

#6 Hal Incandenza

@2
Als ik het goed begrijp zeg je: ‘wat er staat klopt wel, maar dat mag de schrijver niet zeggen omdat ie ‘links’ is’?

Man, man wat een armoe.

#7 Mario

@2

Je bent het prototype voor ‘domrechts’.

#8 Prediker

Dit stukje toont de linkse obsessie met klank maar weer eens aan. Liberaal is een woord met een positieve klank, hierom wordt het vaak verbasterd tot het eng klinkende “neo-liberaal”.

@2 Blijkbaar heb je het stukje helemaal niet gelezen, want Bregman en Frederik tonen met voorbeeld na voorbeeld en citaat op citaat aan hoe het ‘liberalisme’ van Mark Rutte en zijn VVD-vrinden haaks staat op het liberalisme van Cort van der Linden en Willem Treub. Die laatsten zouden zich meer thuisvoelen bij de SP dan bij de VVD.

Daar ga jij verder inhoudelijk niet op in. Je kakelt maar wat over ‘linkse obsessie met klank’. ‘Neoliberaal’ komt in het hele stuk niet voor, ook hierboven niet. Je kletst dus maar wat.

#9 kevin

Over verdiende versus onverdiende inkomsten gesproken: https://medium.com/the-ferenstein-wire/a-26-year-old-mit-graduate-is-turning-heads-over-his-theory-that-income-inequality-is-actually-2a3b423e0c

(Caching doet raar. Ik zie rechts dat er nieuwe reacties zijn, maar ze staan er niet als ik hier kom. Even een postje om dit probleem aan te kaarten en hopelijk de cache te verversen.)

#10 Hal Incandenza

@9
Nu geen tijd om het goed te bekijken, maar ik voel aan mijn water dat er iets niet klopt. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat het aandeel kapitaalinkomsten vanuit huizen van 2006-2010 een stijgende lijn vertoont als percentage van het totaal aan kapitaalgerelateerde inkomen. Dit aangezien de huizenprijzen een procentje of 35-40 gezakt zijn in de VS. Dat kan niet waar zijn en volgens mij komt hij dan ook alleen tot die conclusie door het begrip afschrijvingen opnieuw te definieren. Zonder erin te duiken kan ik niet zeggen of dat klopt, maar het lijkt me rekenkundig vrijwel onmogelijk. (Of ik begrijp het verkeerd natuurlijk dat kan ook.)

#11 Joop

Ik wist helemaal niet dat Rutte ideeën had, hij is immers een politicus. Die praat de denktanken binnen de partij na, ze denken zelf niet. En hoe liberaal wordt gedefinieerd. Vrijheid, vrijheid, vrijheid. Voor ondernemers en burgers. Niet de bedoeling dat de overheid de gelegenheid krijgt de burger uit te zuigen met belastingen. Om de ambtenaren en het uitschot te verwennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*