Russische oppositieleider doodgeschoten

Poetincriticus Boris Nemtsov werd eerder op de avond op straat doodgeschoten.

De in Rusland woonachtige mediamagnaat Derk Sauer schrijft:

In het Rusland van #Putin moet iedere criticus voor zijn/haar leven vrezen. Dat het zo ver is gekomen.

Volgens Sauer werd Nemtsov tijdens een anti-maidan demonstratie afgelopen zondag uitgemaakt voor landverrader.

Bondgenoot Gari Kasparov meent dat Nemtsov is gedood omdat hij een doorn was in het oog van het regime.

“He was going after every wrongdoing, revealing the truth about Putin’s billions and stealing money. He didn’t give them a chance just to forget about their crimes, and they silenced him,” Kasparov said.

“The man’s shot in cold blood intentionally in the back. This is not about robbery. It’s the next stage,” he added. “There’s no good reason to kill him except for the fact that the regime wanted him out.”

Open waanlink

 1. 4

  Putin noemt het een ‘provocatie’. Kan ik daaruit opmaken dat hij denkt dat de oppositie hem zelf heeft geslachtofferd om Putin zo verdacht te maken? Jeweetwel, zo’n Hans Verbeek constructie?

  Srsly?!

 2. 6

  @5: is er enig bewijs voor je claim dat Nemtsov banden met de georganiseerde misdaad had?

  Daarnaast is dit natuurlijk een goede reden voor het Kremlin om de oppositie extra hard aan te pakken. Het zal wel weer een afrekening in het oppositionele circuit zijn. Zal wel mat gezet zijn door Kasparov.

 3. 9

  @7: Dat de oppositie niet zoveel beter is als Poetin, of dacht je nu werkelijk dat Chodorkowski die 15 miljard euro op een eerlijke manier bij elkaar heeft ‘verdient’ in een periode waar je in Rusland nog geen scheet kon laten zonder de toestemming van de maffia.

 4. 10

  @9: puur speculatief, alhoewel niet onmogelijk. Vergeet niet dat de oude sovjet structuur nog lang na de val van SU van invloed was op wie wat kon doen. Daarvan profiteren is niet hetzelfde als banden hebben met de maffia.

 5. 11

  @4: Volgens Putin’s trollenbrigade is het een false flag uitgevoerd door de CIA om de uiterst goede naam van Putin in diskrediet te brengen.

  @5: Nemtsov is geen oligarch en was één van de meest integere politici in Rusland, misselijk dat jij hem zwart probeert te maken met maffia.

 6. 13

  @10: Die oude sovjet structuur is overgenomen door de maffia (lees als, de oude sovjet structuur is feitelijk de maffia geworden).
  Praktisch alle Russische politici zijn zelf oligarch of hebben banden met oligarchen en oligarch wordt je in Rusland niet zonder banden met de maffia.
  De enige plek waar je in Rusland een eerlijke politicus vind is op het kerkhof en die liggen daar al een jaar 20.

 7. 16

  @15: welke belangen kun ja als maffiagast hebben bij een oppositiegroep/-leider? Dan ben je als maffia wel erg contraproductief bezig.

  Maar goed, heel Rusland is maffia, daar kan ik me wel wat bij voorstellen, ook al zou ik wel wat nuance willen zien. Van Bolke hoef ik die echter niet te verwachten vrees ik.

 8. 17

  @16:

  welke belangen kun ja als maffiagast hebben bij een oppositiegroep/-leider? Dan ben je als maffia wel erg contraproductief bezig.

  We zijn het er wel over eens dat Putin banden met de maffia heeft, Putin zal dus die maffia kliek ‘beschermen’, een rivaliserende maffia kliek zal dan dus ook banden met andere politici hebben in de hoop dat hun man ooit aan de macht komt.

  De moord kan ook gepleegd zijn door de maffia kliek achter putin die deze politicus als bedreiging ziet voor hun man (putin) en dus deze politicus opruimt voor dat deze een bedreiging voor hun wordt.

  En ja heel Rusland = maffia en daar hebben wij als het westen ook mede schuld aan door Rusland aan haar lot over te laten na de val van de USSR.

 9. 18

  Nou, laat dat laatste maar even zitten, want dat had ongetwijfeld gespind geworden als neo-imperialisme. Door bijvoorbeeld…Bolke zelf. Het is altijd win-win in Bolkeland.

 10. 19

  @18: Nee hoor, niet door mij, ik ben ook van mening dat we de diverse landen in afrika en midden oosten moeten her-koloniseren om de rotzooi op te ruimen die we daar gecreëerd hebben en daarna pas weer onafhankelijk te maken als daar minimaal een fatsoenlijke (school) infrastructuur en midden klasse bestaat (en ja dat gaat ons veel geld kosten).

 11. 21

  Verder zie ik nog geen enkel bewijs dat Boris Nemtsov corrupt zou zijn (geweest) of banden met de mafia had. Je kan er over speculeren, maar dat is het dan ook: speculatie.

 12. 22

  @21: Nemtsov is bij diverse schandalen betrokken geweest waaronder nepotisme, hij is gelieerd geweest aan de regering die de crash van de Russische economie heeft veroorzaakt in de jaren 90 en heeft zelfs Putin gesteund.

  Hij is misschien niet zo corrupt als Putin en zijn kliek maar schoon was ie ook niet hoor.

 13. 24

  @23: https://www.greenleft.org.au/node/15952

  During the spring, Nemtsov, who shares with Chubais the rank of first deputy prime minister, received a fee of US$90,000 for his autobiography, Notes of a Provincial. The money was paid by Vagrius Publishing House, a Moscow company run by long-time Chubais associate Sergey Lisovsky.

  Just 25,000 copies of the cheap 150-page book were produced, meaning that Lisovsky either wittingly took a huge loss, or was relaying money to Nemtsov from elsewhere. But Nemtsov, regarded as the capitalist camp’s best hope in the next presidential elections, was not pressed by the media to explain the payment.

 14. 25

  @4: bedankt voor het inkoppen, majava. Ik houd echter alle opties open.
  Misschien Putin of zijn geheime dienst: maar waarom dan uitgerekend nu? En zijn de nadelen van deze moord voor Putin niet groter dan de voordelen?
  Misschien een andere organisatie: maffia?

  En misschien een Westerse geheime dienst, zodat dit in de schoenen van het regime Putin geschoven kan worden. (zie de robotreacties van gbh hierboven).

 15. 26

  Ten tijde van de moord was de 55-jarige Nemtsov was in het gezelschap van het Oekraïnse fotomodel Anna Duritskaya (zij is slechts 23 jaar).

  [img]http://www.ilmattino.it/FotoGallery_IMG/MED/20150228_91838_wttttttttttttttt.jpg[/img]

  Duritskaja bleef gelukkig ongedeerd. Zij wordt (als getuige) nog ondervraagd door de politie.
  Dat Berlusconi en Strauss-Kahn op jonge meisjes vallen is alom bekend. Kennelijk had Boris Nemtsov zo’n zelfde voorkeur.

 16. 30

  @26 Ik zou zeggen: zoek eens een paar foto’s op van die Nemtsov. Dat is een sportieve kerel, geen uitgezakte zak aardappels.

  Hij schijnt ook charismatisch en charmant te zijn geweest. Iemand schreef dat als je een café of kamer vol gasten met hem binnenkwam, hij de zaal volledig inpakte.

  Niet zo gek dus dat hij mooie meiden wist te strikken.

 17. 31

  @30: Nou sorry, maar op zijn laatste foto staat nou niet bepaald een six-pack hoor, daarop is toch echt een beste horeca-spoiler te zien.

 18. 32

  @24 Is dat alles wat je aan modder kunt vinden, Bolke? Dat Boris Nemtsov in 1996 $90,000 kreeg om zijn autobiografie te schrijven en dat die flopte? Daar blijkt nou niet echt uit dat hij in 2015 in de zakken van de maffia zat.

  En om de vraag van Hans Verbeek in #25 (“Misschien Putin of zijn geheime dienst: maar waarom dan uitgerekend nu?”) meteen maar even te beantwoorden:

  De Russische oppositieleider Boris Nemtsov is gedood omdat hij van plan was informatie te onthullen over de Russische betrokkenheid bij het conflict in Oekraïne. Dat zei de Oekraïense president Petro Porosjenko zaterdag.

  Porosjenko sprak Nemtsov naar eigen zeggen enkele weken geleden over de kwestie. De Rus zou toen hebben gezegd dat hij met „overtuigend bewijs“ wilde komen over de betrokkenheid van Russische troepen bij de onrust in Oekraïne. „Boris was niet bang, maar zijn beulen wel. Ze hebben hem gedood”, zei de Oekraïense president.

  De Russische oppositieleider Ilja Jashin bevestigde dat Nemtsov werkte aan een rapport over de Russische rol in het conflict. (Telegraaf, 28-2-2015)

  Met name die laatste zin is veelzeggend. Als Nemtsov daadwerkelijk bewijs had over Russische troepen in Oekraïne, dan kan dat als een acute bedreiging zijn ervaren door het Kremlin.

 19. 33

  @28: Je kent me niet, Olav, jouw ad hominem raakt mij niet.
  Ik heb geen vriendin die 32jaar jonger is en ben nog steeds bij dezelfde vrouw, die ik 30 jaar geleden trouw beloofde.

  @32: ik ben benieuwd waarom Nemtsov wekenlang dat overtuigende bewijs voor zich hield. Ik neem aan dat iemand anders nu dat overtuigende bewijs zal openbaren, misschien wel Jashin.
  Zo niet, dan blijft de opmerking van Poroshenko een gratuite complottheorie.

 20. 34

  @4: inderdaad.

  “provocatsja” of zoiets zouden wij niet een “provocatie” noemen, maar een “false flag operatie” o.i.d.

  Beiden zijn bedoeld om iets uit te lokken.

  het verschil is dat in het Nederlands, een provocatie bedoeld is om een reactie van de tegenpartij uit te lokken.
  het russische “provokatsja” duidt op een actie die bedoeld is om de tegenpartij in diskrediet te brengen. (las ik ergens)

 21. 35

  @33:

  @28: Je kent me niet, Olav, jouw ad hominem raakt mij niet.

  Het was geen ad hominem. Gewoon een constatering op basis van de walgelijke uitspraken die je hier soms doet.

 22. 36

  @34:

  het verschil is dat in het Nederlands, een provocatie bedoeld is om een reactie van de tegenpartij uit te lokken.
  het russische “provokatsja” duidt op een actie die bedoeld is om de tegenpartij in diskrediet te brengen. (las ik ergens)

  Het lijkt me dat de Nederlandse en Russische betekenissen dicht bij elkaar liggen. Ook in het Nederlands kennen we het woord provocatie wel in de zin van politieke infiltratie of ondermijning van een tegenstander. En een agent-provocateur is iemand die mensen bewerkt om ze vervolgens voor hun (uitgelokte) wangedrag aan te kunnen pakken.

 23. 38

  Ik heb geen vriendin die 32jaar jonger is en ben nog steeds bij dezelfde vrouw, die ik 30 jaar geleden trouw beloofde.

  @33 Lekker belangrijk. De belangrijkste oppositieleider van een land met een autoritaire regering wordt op steenworp afstand van het Kremlin doodgeschoten, en jij probeert ‘m in diskrediet te brengen omdat hij een jonge, knappe vriendin had.

  En dat breng je dan in verband met de seksfeestjes van DSK en Berlusconi. De één is vermoedelijk een serieverkrachter en de ander had betaalde seks met minderjarigen.

  Het is een goedkope manier van moddergooien jegens iemand die net het slachtoffer is geworden van een dictatuur-in-wording. Ik snap niet zo goed waarom je überhaupt op deze manier propaganda zou willen maken voor team Poetin.

  Zo niet, dan blijft de opmerking van Poroshenko een gratuite complottheorie.

  Uit de mond van iemand die er om bekend staat voortdurend gratuite complottheorieën te propageren, komt dat verwijt nogal hol over. Je bent namelijk slechts kritisch in één richting.

  Hoe werkt dat in jouw bolletje? Het Westen en de NAVO zijn niet zulke braverikjes als media en politiek ze wel voorstellen, dús is alles een Westers complot en Poetin/Rusland per definitie het slachtoffer?

 24. 39

  @38:

  @33 Lekker belangrijk. De belangrijkste oppositieleider van een land met een autoritaire regering wordt op steenworp afstand van het Kremlin doodgeschoten, en jij probeert ‘m in diskrediet te brengen omdat hij een jonge, knappe vriendin had.

  En dat breng je dan in verband met de seksfeestjes van DSK en Berlusconi. De één is vermoedelijk een serieverkrachter en de ander had betaalde seks met minderjarigen.

  Het is een goedkope manier van moddergooien jegens iemand die net het slachtoffer is geworden van een dictatuur-in-wording. Ik snap niet zo goed waarom je überhaupt op deze manier propaganda zou willen maken voor team Poetin.

  QFT.

  Dank je Prediker, ik had al geen zin meer om er nog op te reageren. Maar zo is het heel netjes verwoord.

 25. 40

  @26: Gefeliciteerd Hans; exact dezelfde reacties van jou als al die van alle Putin trollen sinds gisteren op twitter en dan heb jij het over robot. Zijn dat nou instructies van het hoofdkwartier?

  In gezelschap van iemand zijn (als dat al waar is) is heel wat anders dan een relatie of buitenechtelijke vriendin hebben, dat is de smeercampagne Putin.

  Jij plaatst trouwens vol trots foto’s van jouzelf dat jij je laat “hazen” door meisjes die jouw dochter hadden kunnen zijn, wat moet ik daar dan van denken? Zoals de waard is…?

  @38: 3 Keer raden wie de anti-fracking beweging sponseert voor haar eigen belangen.

 26. 41

  Hans @ 37: Ik speel in discussies zelf nooit op de man. Bij gebrek aan argumenten zwijg ik.
  Voeg nou eens de daad bij het woord zou ik zeggen Hans, wat een totaalbelachelijke verdachtmakingen. Man, man, man ……

 27. 42

  @41: Totaal belachelijke verdachtmaking?
  Van de NOS-website:

  Persoonlijke vijandschap
  De onderzoekers sluiten ook niet uit dat een persoonlijke vete een rol speelde, wegens het liefdesleven van Nemtsov. In de pers is breed uitgemeten dat Nemtsov (55) naar huis liep met een 30 jaar jongere Oekraïense vrouw. Op de televisie zijn foto’s getoond van het fotomodel in verschillende poses. Ze bleef ongedeerd bij de aanslag. De politie heeft haar verhoord, maar daarover is niets bekendgemaakt.

 28. 43

  @38:

  Je bent namelijk slechts kritisch in één richting.

  Je bent abuis. In mijn eerste reactie schrijf ik allereerst dat Putin en zijn geheime dienst de daders kunnen zijn. Ook een vooralsnog onbewezen complottheorie.

 29. 45

  Alle politici in Rusland richten hun pijlen op Poetin. Het is eigenlijk niet te doen om een politicus te vinden die zich niet profileert als een fel criticaster van Poetin.

  Verder is er een enorme rechtse beweging van hele en halve wilden die denkt dat het moederland onder vuur ligt van de VS. Dit zijn gasten die vrijwillig in Oekraïne gaan vechten. En persoonlijk denk ik dat Poetin zelf weinig grip op deze groep heeft, maar tegelijkertijd ziet dat ze voor hem geen noemenswaardig gevaar vormen. Nuttige idioten, eigenlijk. Ik denk dat die ook wel een politicus van de vierde colonne durven omleggen.

 30. 46

  @41: Totaal belachelijke verdachtmaking?
  Van de NOS-website:

  Daar staat dat Nemtsov een jonge vriendin had, en dat ze fotomodel is. Dat wisten we al want dat werd inderdaad al meteen breed uitgemeten in de berichtgeving. Maar waar staat dat hij een DSK- of Silvio B.-achtige viespeuk is? Want dàt is wat je met zoveel woorden beweerde in #26. Voor het effect zette je er zelfs een plaatje van de dame in kwestie bij.

 31. 47

  Zo links was heel die gozer niet, vraag me af wat voor oppositie hij voerde. Voor zichzelf en zijn groepsmensen, of zat hij als een rechtse roeptoeter te schreeuwen dat het strenger moest, en ondertussen jaloers naar Poetin te kijken, want dat is bij de oppositie merendeels de drijfveer. Ze hebben niet kunnen krijgen wat ze wilden hebben.

 32. 49

  @48: Was niet mijn typering, maar de jouwe (#26).

  Je foto is geshopt.

  [img]http://img1.liveinternet.ru/images/attach/c/4/81/333/81333411_Nemcov_i_CHirikova.jpg[/img]

 33. 50

  @42: De NOS quote hier de Russische onderzoekers, die als motieven verzinnen:
  -Moslims
  -De oppositie zelf
  -Iemand die jaloers is vanwege zijn vermeende vriendin

  En dat neem jij dan aan voor een serieus motief, van de mensen die maar alles verzinnen om vooral Poetin of iemand uit zijn maffiose kliek uit de wind te houden?

 34. 52

  @49: klopt, je hebt gelijk, maar niet door mij.

  Ik heb alleen de vergelijking gemaakt met DSK en Berlusconi, omdat ik het leeftijdsverschil tussen Nemtsov en Duritskaya nogal groot vindt.

  Maar waar staat dat hij een DSK- of Silvio B.-achtige viespeuk is?

  Ik heb nergens het woord viespeuk gebruikt, Olav. Dat woord komt alleen in jouw reactie voor. Ik vraag je nogmaals om alleen letterlijk te citeren, zodat je niet je eigen typering hoeft aan te vallen.

 35. 53

  @52:

  @49: klopt, je hebt gelijk, maar niet door mij.

  Maak je geen zorgen, daar had ik je ook helemaal niet toe in staat geacht. Hoe knullig evident dat plaatje ook is gemanipuleerd. Wat je ook had kunnen zien als je niet zo geil was geweest om de reputatie van een vermoord persoon verder te besmeuren.

  Ik heb alleen de vergelijking gemaakt met DSK en Berlusconi, omdat ik het leeftijdsverschil tussen Nemtsov en Duritskaya nogal groot vindt.

  Het interesseert echt helemaal niemand wat jij van dat leeftijdsverschil vindt.

  Maar waar staat dat hij een DSK- of Silvio B.-achtige viespeuk is?

  Ik heb nergens het woord viespeuk gebruikt, Olav. Dat woord komt alleen in jouw reactie voor. Ik vraag je nogmaals om alleen letterlijk te citeren, zodat je niet je eigen typering hoeft aan te vallen.

  Woordenspelletjes, je laatste strohalm in dezen. Laat mij jou dan vragen om niet als een lafbek weg te lopen van de suggestie die je zeer bewust hebt gewekt door de vergelijking met de bekende viespeuken Strauss-Kahn en Berlusconi op te werpen. Bied je excuses aan, pas dan praten we verder.

 36. 54

  @53: Olav, mijn oprechte excuses.
  Ik wist niet dat jij mijn reactie #26 zo zou opvatten. Ik heb mijn woorden zeer zorgvuldig gekozen, maar kennelijk niet zorgvuldig genoeg.
  Letterlijk citeren voorkomt dat er een stropop ontstaat, die het zicht op de feiten belemmert.

  De rol die Duritskaya gespeeld heeft, vind ik interessant. Zij ontmoette Nemtsov rond 10 uur ’s avonds voor het GUM-warenhuis aan het Rode Plein. Het stel heeft in een GUM-restaurant gedineerd en liep daarna om half 12 over de Bolshoy Moskvoretsky-brug naar Nemtsov’s appartement.
  Duritskaya wist waar Nemtsov was, dat hij lopend was zonder lijfwachten. Misschien was de hele ontmoeting en wandeling wel Duritskaya’s idee.
  Duritskaya is de enige die de moordenaar eventueel kan identicieren en werd geen haar gekrenkt.

 37. 55

  @54:

  @53: Olav, mijn oprechte excuses.

  Maak mij (en jezelf) niets wijs a.u.b.

  Ik wist niet dat jij mijn reactie #26 zo zou opvatten. Ik heb mijn woorden zeer zorgvuldig gekozen, maar kennelijk niet zorgvuldig genoeg.

  Gelul. Het gaat inmiddels ook niet meer alleen om #26. En niet alleen om wat je schreef maar ook de plaatjes waarmee je je insinuaties meende te moeten ondersteunen. Maar daar hebben we al mee afgerekend.

  Ondertussen insinueer je vrolijk verder. Je excuses zijn duidelijk niet te goeder trouw en worden dus ook niet aanvaard.

 38. 56

  Pikant fragment uit een toespraak van Putin daterend uit 2012.
  Hij voorspelt letterlijk dat buitenlandse krachten een beroemde Rus zullen vermoorden en dat die moord in de schoenen van zijn regering zal worden geschoven.

  https://www.youtube.com/watch?v=69Qwju5nJ-w

  Is deze voorspelling nu uitgekomen?
  Of heeft die duivelse Putin (met deze voorspelling in zijn achterhoofd) zelf Nemtsov laten omleggen?

 39. 58

  @57: ik wilde eigenlijk meteen na het plegen van de moord al hier schrijven dat er wel weer een paar Tsjetsjenen het haasje zullen zijn. En wat denk je…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren