Rusland stopt vanaf 2020 met ISS

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Als reactie op de Amerikaanse en Europese sancties. En de Russische bijdrage is cruciaal, omdat alleen Rusland over raketten beschikt waarmee het ruimtestation kan worden bevoorraad.

En daarmee gaan tientallen miljarden aan investeringen verloren.

h/t Bolke

Open artikel

Reacties (48)

#1 weerbarst

Ook GPS grondstations in rusland gaan uit per 1 jun. (mogelijk tenzij USA glonass stations toestaat op US bodem)
En russische raketten kunnen niet meer gehuurd worden voor westerse militaire doeleinden.
Tevens weer meer handel buiten de USD aangekondigd met China en Iran. Putin is daar volgende week op staatsbezoek en daags erna op een aziatische samenwerkings top.

#2 Bismarck

@1: China zal wel gelukkig zijn met Putin. Daar kunnen VS, EU en nu dus ook Rusland niet om heen, dus dat krijgt een prima gelegenheid om ze tegen elkaar uit te spelen en van drie walletjes te snoepen.

#3 majava

Tegen 2020 zijn er genoeg alternatieven.

#4 Hans Verbeek

Is dit nieuws?
Huffpost meldde dit al in juli 2011.

Misschien kan de VS nog wat geld lenen om samen met de EU een eigen ruimtestation te bouwen.

@3: jij gelooft nog steeds dat de Grenzen aan de Groei niet bestaan en dat Jean-Luc Picard een plaatsje voor je openhoudt op de Enterprise ;-)

#5 Bismarck

@0 en @4: Iets klopt er dan toch niet (ik gok de titel en ondertekst van deze waanlink), want het lijkt me sterk dat Rusland in 2011 reageerde op de sancties die pas in 2014 kwamen…

#6 bolke

@4: de VS had al aangevraagd om het ISS tot 2024 open te houden (en de financiering daarvoor ook al toegezegd)
Rusland zal dit verzoek dus afwijzen.

#7 weerbarst
#8 Jeroen Laemers

@5:

Uit het gelinkte artikel in #4:

It was supposed to plunge into the ocean as early as 2015. The U.S. recently extended its life until at least 2020, and there’s been talk of keeping it going even longer.

Nu wordt dus gedreigd dat na 2020 hoe dan ook geen verlenging meer mogelijk is.

#9 Derpjan

Een manier waarop je dit kunt lezen is dat Rusland eigenlijk geen andere sancties kan bedenken die de VS pijn zouden doen. De VS zitten niet aan de Russische olie en gas en Rusland heeft nauwelijks een maakindustrie die voor Amerikanen interessant is.

Jammer van het ISS, ik hoop dat er tegen die tijd een oplossing is gevonden of alternatieven zijn.

#10 weerbarst

@Derpjan
O jawel hoor, maar Rusland doet dit alleen niet abrupt, ook zij zijn gebaat bij een langzame “beheerste” USA collapse.

Steeds meer internationale handel stapt uit de USD, die buitenlandse USDs stromen dan terug naar de US thuis economie waar ze de US thuis dollar (nog) verder inflateren.

#11 Derpjan

@10

Als je het over “collapse” wilt hebben… Amerika draait straks gewoon door onder president Hillary Clinton, wanneer Poetin sterft vervalt Rusland waarschijnlijk in een chaotische machtsstrijd.

#12 kevin

@10 Die “USA collapse” zie ik vooralsnog niet gebeuren. Waar heb je het over? Rusland draait voornamelijk op de gasexport, heb ik mij laten vertellen. Het lijkt me duidelijk dat de VS minder gevoelig zijn voor sancties van Rusland dan andersom.

#13 weerbarst

@Derpjan

Putin heeft best een goed team rond zich, en ze hebben knowhow, geld en resources, ik denk dat ze dan gewoon medvedev naar voren duwen en dat die dan een nieuwe page zoekt.
Hillary heeft alleen maar schuld en USA is gehaat.

gratis tip: schaf ook eens wat fysiek goud en zilver aan.

#14 bolke

@9:

Een manier waarop je dit kunt lezen is dat Rusland eigenlijk geen andere sancties kan bedenken die de VS pijn zouden doen.

Die denkfout maken meer mensen, Boeing bijv is voor meer als 50% afhankelijk van titanium uit Rusland.
Verder als Rusland de olie kraan dichtdraait dan knallen de olieprijzen door het dak en daar heeft de gehele wereld economie last van.

Misschien is de VS niet rechtstreeks afhankelijk van Rusland, maar Rusland kan als de grootste olie en gas producent de wereld economie heel veel pijn doen hoor en 30% minder olie op de wereldmarkt kan niet zomaar 1.2.3. opgevangen worden door de andere landen.
En dat zal de VS dus wel voelen.

Even terug naar dat titanium, tuurlijk kan de VS haar titanium ergens anders vandaan halen, maar dat zal dan wel een stuk duurder zijn omdat de vraag hetzelfde blijft maar het aanbod een stuk kleiner is en zal dus de het produceren van de boeings duurder worden terwijl de verkoopprijs hetzelfde blijft ivm contracten, dus zal boeing flink verlies gaan lijden en nieuwe verkoop contracten een stuk minder aantrekkelijk worden.

#15 Derpjan

@14

De VS exporteert zelf olie en gas. Als Rusland de kran dichtdraait hebben de economische concurrenten van de VS (waaronder Rusland zelf) daar vooral veel last van, Rusland verliest dan de ehlft van de inkomsten van de staat, de VS veel minder. Ik durf te wedden dat titanium export voor Rusland een groter percentage van het BNP bedraagt dan de import van Russisch titanium voor de VS. Europa is gevoelig voor Russische sancties, de VS niet.

@13

Het zou dan zo’n beetje de eerste keer in de geschiedenis zijn dat de opvolging van een sterke Russische leider ordelijk, laat staan democratisch, verloopt.

#16 bolke

@15: Tuurlijk zal Rusland daar schade van ondervinden, maar om nu te denken dat Rusland ons geen pijn kan doen is een foute gedachte.

En titanium is redelijk belangerijk hoor, zonder titanium kan Boeing geen enkel vliegtuig meer bouwen en laat Rusland nou net de grootste titanium voorraden ter wereld hebben.

Iedereen staart zich blind op eindproducten en dat Rusland nagenoeg geen maak industrie heeft en dat klopt, maar onze maak industrie is heel erg afhankelijk van Russische grondstoffen.
Zonder grondstoffen, geen eindproduct.

En de VS exporteert trouwens helemaal geen olie en gas, dat is verboden bij wet.
Maar jij zou gelijk hebben als de wereld vraag naar olie en gas 70% zou zijn van wat er geproduceert wordt, maar dat is niet zo, en als Rusland de kraan dichtdraait dan doet hun dat veel pijn, maar de vraag is of de wereld economie lang kan draaien op 100% olie vraag en maar 70% olie levering, prijzen zullen als een raket omhoog knallen en landen zullen vechten om die overige 70%.

Of was je de olie crisis uit de jaren 70 al weer vergeten?

#17 bolke

@15: Trouwens komt nog eens bij dat als Europa de recessie ingaat door sancties tegen Rusland de VS dat ook gaan voelen hoor als hun grootste handelspartner geld gebrek krijgt.

Economieen zijn veel afhankelijker van elkaar als jij vermoed.

#18 gbh

@14: Hou toch eens op met die onzin, alleen al als de VS haar oliereserve op de markt gooit is Rusland failliet:

https://www.tradingfloor.com/posts/us-strategic-oil-release-is-a-ukraine-game-changer-but-its-unlikely-513005

Rusland is nu al op weg naar de financiële afgrond, als het westen echte sancties instelt ligt Rusland op zijn gat:

http://americanthinker.com/2014/04/russias_achilles_heels_plural.html

“One month ago, the Western discussion on possible sanctions against Russia focused on whether they could be effective. During the spring meeting of the International Monetary Fund in Washington April 12 to 13, the question was turned around: Do we really want to destroy Russia that fast?”

#19 bolke
#20 gbh

@19: Ik weet het maar helaas de natte droom van jou en weerbarst over het ineenstorten van het verfoeilijke kapitalistische westen door het “machtige” Rusland gaat helaas niet op, de wereld is groter dan Rusland. Wordt zelfs beweerd dat olie juist goedkoper gaat worden door het buitenspel zetten van Russische speculanten die de olieprijs kunstmatig hoog houden wat weer goed is voor de westerse economie.

Sorry voor het lek prikken van je luchtballon.

#21 Hans Verbeek

@15:

De VS exporteert zelf olie en gas.

Jawoor, Derpjan.
Effe de feiten checken.
De VS is al sinds de jaren 60 en importeur van aardolie !!!

Als Rusland de export van aardolie naar Europa staakt, dan stijgt de olieprijs sterk. En dat is heel vervelend voor de VS, die elke dag op de wereldmarkt zo’n 6 miljoen vaten olie kopen.
Overigens zal Rusland de olie-export niet staken, maar meer olie aan China gaan verkopen dan aan Europa.

De VS importeert aardgas uit Canada en Mexico, maar exporteert helemaal niks… zeker niet in de winter.

#22 Hans Verbeek

@18: de strategische oliereserve van de VS is een eenmalige troefkaart. Die gaan ze niet uitspelen om Rusland 3 maanden lang dwars te kunnen zitten.(zoals ook staat in het artikel waar je naar verwijst)

Rusland heeft al eerder aan de afgrond gestaan en het overleefd.
De Russen die in de steden wonen, kunnen nog altijd terugvallen op een netwerk van familie op het platteland. Net zoals wij in Europa.
Dat geldt veel minder voor de geurbaniseerde Amerikaanse samenleving.

#23 Derpjan

@22

De VS zijn hard op weg om netto energie-exporteur te worden (ze zijn er al bijna), ze importeren nog olie omdat ze weinig infrastructuur voor gas hebben maar dat verandert snel. De Amerikaanse economie is ook veel groter dan de Russische, zij kunnen dus makkelijker een olieprijsstijging aan dan Rusland het wegvallen van de olie export aan kan.

#24 gbh

@21: VS heeft nu nog een exportverbod.

U.S. to Be Top Oil Producer by 2015

http://www.bloomberg.com/news/2013-11-12/u-s-nears-energy-independence-by-2035-on-shale-boom-iea-says.html

#25 Mario

Wuppies. Space-wuppies, jullie. Allemaal! ;-p

#26 Dehnus

@4: Ja meneer de doemdenker, de VS, China en de EU kunnen echt niet voor 2020 een alternatieve raket ontwerpen. Ben jij gek alleen het Meester Heren Ras van Putin kan dat. Nu allemaal staan pootjes om hoog en in koor het volkslied zingen van Rusland.

#27 Bolke

@26: Ja hoor ze kunnen best een alternatieve raket ontwerpen, geen enkel probleem, alleen waar gaat die raket dan naar toe?
Alleen de VS en Rusland zijn technisch in staat om onderdelen voor een ruimtestation zoals de ISS in een baan om de aarde te brengen.

En daar komt nog eens bij dat het ISS zo is opgebouwd dat als de Russen hun delen weghalen (en dat is de planning) de rest van het ISS waardeloos en onbruikbaar wordt. (de russen plannen een nieuw station waarbij hun delen van het ISS gebruikt gaan worden).

Dus we moeten niet alleen nieuwe raketten ontwerpen maar ook een nieuw ISS en die omhoog brengen, dat is toch een iets ander kaliber project als wat mensen in een baan om de aarde brengen.

#28 gronk

@26: Ontwikkeltijd van de ariane 6 (kleinere raket, vergelijkbaar met ariane-5): 7-8 jaar, zou dit jaar moeten beginnen, eerste lancering verwacht in 2021 of 2022. ESA zou het misschien *net* kunnen redden, als ze nu beginnen met de ontwikkeling.

#30 Bolke

@29: Foute analyse, het gaat ze juiste geld kosten, als de Russen de stekker uit het ISS trekken (fysiek ontmantelen dus) dan valt er voor SpaceX ook geen geld meer te verdienen met trips naar het ISS (want dat bestaat dan straks fysiek niet meer)
Het enige wat ze dan nog kunnen doen is militaire satellieten de ruimte in knallen maar dat kunnen ze praktisch wel vergeten omdat de VS dergelijke contracten alleen met echt grote spelers zoals Boeing afsluit.

#31 Hans Verbeek

@23:

De VS zijn hard op weg om netto energie-exporteur te worden (ze zijn er al bijna)

Kun je dat onderbouwen met cijfers?
Hoeveel energie importeren de VS dit jaar?
En in welk jaar wordt de VS een exporteur van energie?

Ik durf wel een kratje La Chouffe te wedden dat de VS helemaal nooit een netto-exporteur van energie gaat worden.
De gasproduktie is net niet voldoende om het eigen binnenlands verbruik te dekken.
En de VS importeert dagelijks tussen de 7,5 en 8 miljoen vaten aardolie. http://omrpublic.iea.org/trade/us_cr_2y.pdf

Om in de eigen behoefte te kunnen voorzien moet de olieproduktie binnen de VS dus nog met 7,5 miljoen vaten per dag stijgen. Dat betekent bijna een verdubbeling.

Het is wel grappig dat jouw losse flodder (die op geen enkele manier onderbouwd is door cijfers) een positieve waardering krijgt van iemand.

#32 Hans Verbeek

@24: energy-independence pas in 2035 ???
Dat betekent nog niet dat de VS ook olie en gas gaat exporteren.
Misschien moeten we Saoedi-Arabië meetellen als de 53e staat van de VS en Canada als de 54e staat.

BTW. Rusland is nu al zelfvoorzienend in energiebehoefte… en in 2035 waarschijnlijk nog steeds.

#33 Folkward

@31 zie #24

The U.S. will surpass Russia and Saudi Arabia as the world’s top oil producer by 2015, and be close to energy self-sufficiency in the next two decades

==edit==
Je had het al gelezen

#34 weerbarst

fracking = hoax

#35 Bismarck

Toch mooi om te zien dat zoveel mensen in ISS en het voortbestaan daarvan geïnteresseerd zijn.

#36 tabitha

Het westen en Putin gaan elkaar de komende jaren wat prikken. Wat economische schade, wat sancties, wat gekloot met voormalige Sovjetonderdelen en dan, wanneer Poetin op zijn zwakst is, valt China Siberië binnen:

http://hir.harvard.edu/will-china-colonize-and-incorporate-siberia

En dan hebben we opeens écht iets om ons zorgen over te maken

#37 bolke

@36: Dat zou china kunnen proberen maar ik ben bang dat China dan tot radioactief stof zal worden getransformeerd.

#38 Anoniem

Het legt de vinger wel hard op de pijnlijke plek dat Rusland de enige is die nog een behoorlijk ruimtevaartprogramma heeft omdat wij ons zo druk maken om deze ‘economische crisis’ huil huil, terwijl we nog steeds 10x zo rijk zijn als in 1969.

#39 Derpjan

@36

China kan Chinezen financieel aanmoedigen om naar Siberie te verhuizen en wanneer de Chinezen eenmaal de meerderheid vormen een referendum uitroepen voor aansluiting bij China. Precies zoals de Sovjetunie/Rusland met Russen in Oekraine heeft gedaan en precies zoals China Turkestan en Tibet heeft overgenomen. Het enige dat Rusland ertegen kan doen is geen Chinese migranten meer toelaten, maar voorlopig worden ze nog toegelaten.

#40 Bismarck

@38: Het valt me nog vies tegen dat Hans Verbeek nog niet fijntjes heeft opgemerkt dat ruimtevaart nogal intensief fossiele brandstoffenverbruik vergt en als zodanig toch al ten dode is opgeschreven.

#41 weerbarst

Just in:

Starting from June 1, Russian gas will only be delivered to Ukraine if it pays for it in advance, said President Vladimir Putin.

#42 weerbarst

Just in:
http://www.zerohedge.com/news/2014-05-15/russia-dumps-20-its-treasury-holdings-mystery-belgium-buyer-adds-another-whopping-40

Rusland dumpt 20% USD obligaties -> Belgie voegt er 40 Miljard toe naar 381 Miljard 75% van het Belgisch GDP lol, stelt daar nou niemand vragen in Belgie?

#43 weerbarst

Koop wat fysiek goud en zilver mensen, het gaat geen jaren meer duren.

#44 weerbarst

Ukrainian APCs open fire at RT’s video agency crew

#45 Bolke

This has been a long-standing issue,” Hoffman says. “When Lockheed started operating the Atlas V with the Russian engines, the original idea was that at first we would buy the Russian engines and then start making them in the United States, which sounds good in principle. It turns out that the Russians have some very specialized metallurgical technologies for making rocket engines. To be honest, they make really good engines and they can do some things that nobody here has quite figured out how to do.”

http://www.popularmechanics.com/science/space/nasa/how-badly-can-russia-put-the-squeeze-on-nasa-16792106

Tot zover dus de westerse superioriteit of was het nu de westerse arrogantie, ik haal die 2 dingen altijd door elkaar.

#46 Hans Verbeek

@40: dat is het vervelende van verwachtingen hebben: het kan af en toe vies tegenvallen.
Tegenvallers kun je voorkomen door geen verwachtingen te koesteren.

Of je kunt wat vaker mijn weblog komen lezen. In 2012 schreef ik al over het einde van ISS: http://cassandraclub.wordpress.com/2012/07/01/ook-het-duurste-onroerend-goed-daalt-in-waarde/

Wij boffen enorm dat wij leven in het aardolie/ruimtevaart-tijdperk, Bismarck.

#47 Hans Verbeek

@43: goud en zilver kun je niet eten, weerbarst.
Je kunt beter een lapje grond kopen en aardappels poten.

#48 Bismarck

Ondertussen brengen de Russen hun eigen satellieten ook niet meer de ruimte in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*