‘Rusland op rand van recessie’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Afgaande op economische indicatoren, lijkt Poetin wel degelijk een prijs te betalen voor de annexatie van de Krim en zijn gerotzooi in Oekraïne, schrijft zakenblad Forbes.

Enkele recente ontwikkelingen op een rij:

Earlier […] Standard and Poor’s cut Russia’s sovereign debt rating one step to BBB-, the lowest investment grade and one level above “junk” status. […] S&P based its decision on slowing economic growth, geopolitical tensions, and capital flight that reached $70 billion(!) in just the first quarter. […]

Another indiction of just how seriously the Russian economy is deteriorating was provided by the Russian Central Bank. At a previously scheduled meeting, it raised its key interest rate from 7 percent to 7.5 percent citing rouble weakness and high inflation risks. […]

And amidst all of the bad press, Russia’s stock and currency markets are still reeling. […]

Inflation is above-target and increasing. Capital flight is near an all-time high and is also increasing. Already-low levels of domestic investment are falling. It doesn’t matter where you look in Russia’s eocnomy, there just isn’t anything to counterbalance the weakness in the ruble of the sell-off in the MICEX. Things are falling apart, and unless there’s a dramatic de-escalation of the situation in Ukraine this has the chance to turn into a genuine rout.

NB: dit artikel lijkt het gebruikelijke wensdenken van anti-Russische commentatoren te overstijgen. Het ziet er echt niet goed uit…

Open artikel

Reacties (10)

#1 gronk

Nah, meh. Dat Rusland op het randje van een recessie zit, dat zou best kunnen; tenslotte is dat zo’n beetje de situatie in zo’n beetje ieder geindustrialiseerd land op dit moment.

Maar het ligt nogal voor de hand dat Russen zullen zeggen dat ‘S&P op de hand is van het witte huis, en dat dit de volgende stap in de economische oorlogsvoering is van het westen tegen Rusland.’

Daarnaast is ’t een welbekend argument dat ‘rating agencies’ prima zijn in het waarderen van bedrijfsbalansen (en zelfs daar kun je je vraagtekens bij zetten gezien hun miskleunen voor en tijdens de crisis), maar de waardering van staten is een hele andere tak van sport, die je beter kunt overlaten aan echt onafhankelijke instituten — zeg een soort van CPB onder VN of IMF-toezicht.

#2 gbh

@1:

Nah, meh. Dat Rusland op het randje van een recessie zit, dat zou best kunnen; tenslotte is dat zo’n beetje de situatie in zo’n beetje ieder geindustrialiseerd land op dit moment.

Is nu toch wel wat anders aan de hand:

http://www.forbes.com/sites/markadomanis/2012/06/06/the-russian-ruble-is-not-a-poorly-performing-currency/

Volgens de Russische propaganda ligt nu toch al echt alles aan het Westen:

Putin Was Right: This Internet Thing Really Was Created by the CIA

http://www.thedailybeast.com/articles/2014/04/24/putin-was-right-this-internet-thing-really-was-created-by-the-cia.html

Putin Halts All Talks With White House

http://www.thedailybeast.com/articles/2014/04/25/exclusive-putin-halts-all-talks-with-white-house.html

#3 gbh
#4 Hans Verbeek

Spot on, Jeroen.
Zie ook het -rapport van begin april.

Wel vervelend zo’n recessie in een BRIC-land waar onze export naar toe hoort te gaan. (Blowback)

#5 weerbarst

Putin houdt zich al weken in, ondanks economische oorlogsvoering, hopelijk neemt hij het hele hypocriete westen met zich mee naar beneden als G7 daadwerkelijk tot actie over gaat.

Duitsland is echt dom bezig als het blijft dansen naar het USD pijpen van washington.

#6 Bismarck

Ik denk dat er toch nog wel wat meer maatregelen nodig zijn dan een recessie om Rusland van het oorlogspad af te helpen. Maatregelen waar ze in een heel klein stukje Engeland (maar wel een stukje met een heel dikker vinger in de pap) niet gelukkig om zullen worden.

#7 gronk

@5: het leuke van internet is dat je mensen tegenkomt met meningen die echt totaal van de pot gerukt zijn. Zo van ‘dit kunnen mensen niet serieus denken’. En jawel, op internet zijn die mensen er.

Ik weet alleen niet of ik dat nou fascinerend of beangstigend vind.

#8 weerbarst

@7 wijs me ze even aan, ik zie namelijk vooral PC westerse groepsdenkers aan de overheids tiet.

#9 gbh

Humanistische behandeling van “terroristen” door Russen in Oekraïne

https://www.youtube.com/watch?v=vqaSakthib0

Face of rebellion

https://twitter.com/zaidbenjamin/status/460279761621635072/photo/1

#10 AndreSomers

Poetin voelt daar natuurlijk helemaal niets voor. En ik denk dat die sancties averechts werken. Het is uitstekend materiaal voor propaganda om het Russische nationalisme nog een graadje hoger op te stoken tegen het westen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*