Rusland heeft geen plan om de economische crisis het hoofd te bieden

Behalve dit:

The Kremlin’s response combines confidence that oil prices will rebound soon with official bravado that Russians will endure any hardship, including eating less, for the motherland.

Dit betekent dat – onvoorziene gebeurtenissen daargelaten – de Russische economie binnen afzienbare tijd (zodra de reserves op zijn) in elkaar zal storten.

Tegelijkertijd denk ik niet dat dit Poetin tot een koerswijziging in Oekraïne zal brengen. Er zal altijd genoeg geld overblijven om de separatisten van militaire hulp te blijven voorzien.

En zolang de Oekraïense separatisten op grote schaal gesteund worden door Rusland, kan Oekraïne het conflict niet winnen.

Open waanlink

 1. 2

  @0: Wordt toch kostbaar, samen met de miljarden die in de Krim, Abchazië en Zuid-Ossetië worden gepompt (Rusland moet daar de uitkeringen ook betalen, want heeft aan iedereen Russische paspoorten uitgedeeld).

 2. 7

  Nou balticku, Kameraad P. kan al zijn economische problemen oplossen met een wandelingetje naar het strand. Ons strand.

  Nu het algemeen bekend is dat t geld in Europa bij een handjevol tjappies in Nederland en Zwitserland zit.
  En ik denk dat de Koning en de Koningin dan zoiets zegt als eh. Spaciba. Do zvidane. En dat ze dan met r dikke kont in Canada gaan zitten.
  Dus. Odin Balticku, grolschje.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Baltika_%28bier%29

 3. 8

  @6: Ik zal het uitleggen in termen die je kunt begrijpen. Stel je voor dat d’r bij jou in het portiek een marokkaanse moslimzwerver met een brommer met zijspan zit. Zit daar iedere dag zichzelf helemaal klem te zuipen, ook al ies dat niet halal. Alles leuk en aardig, maar op een gegeven moment gaat-ie je onderbuurman bedreigen. Eerst zet-ie z’n motor met zijspan in z’n voortuin neer, daarna pist-ie bij een andere buurman de brievenbus onder (waar-ie dat nou van opgepikt heeft, geen idee). Dan kraakt-ie de keuken van de onderbuurman, ‘omdat dat altijd al bij de voortuin heeft gehoord’. Als je daar iets van zegt, trekt-ie z’n trui omhoog, waar een stevig formaat pistool in z’n broekband zit gestopt. Ook heeft-ie een paar vrienden die heel veel wodka drinken (en rare schietspelletjes doen).

  Je draait je even om, en het eerstvolgende wat je daarna ziet is dat je hond doorzeefd is met kogels. Neu, je hebt ‘m niet zien schieten, maar hrm…

  Je belt de politie, die zegt ‘dat ze ‘m kennen’, en dat-ie eigenlijk een maatje te groot is voor ze. Wil je iets tegen ‘m doen, dan zou je eigenlijk een BBE-team moeten inhuren, maar dat de kans groot is dat daarbij het hele flatgebouw aan gort wordt geschoten. ‘Nou’, roep je, ‘dan maar een BBE-team, rechtvaardigheid boven alles’.

  Dat BBE-team heeft ook niet zoveel zin om iets te gaan doen. Want uit hun informatie blijkt dat in dat zijspan een kernkop zit die bij het opruimen van de russische kernwapenarsenalen ‘over’ was. Daar kun je de hele stad mee opblazen, met politiebureau, legerkazerne en alles wat d’r bijhoort.

  Ondertussen zie je dat die zwervert vette knipogen geeft aan je dochter. En dat de banden van je auto zijn lekgestoken, dus wegrijden zit er ff niet in..

 4. 11

  @8: Maar blijven z’n vrienden hem steunen als hij hun wodka niet meer kan betalen? Zo’n kernbom is natuurlijk wel soort van cool, maar uiteindelijk kun je hem niet drinken.

 5. 12

  @11: Ze zouden natuurlijk een deal kunnen sluiten met de plaatselijke Gall&Gall. ‘Lever ons wodka, en we laten hier de boel overeind staan’.

  /volgens mij was dit zo’n beetje de status-quo in het Oostblok pre-1989.

 6. 16

  Dit betekent dat – onvoorziene gebeurtenissen daargelaten – de Russische economie binnen afzienbare tijd (zodra de reserves op zijn) in elkaar zal storten.

  Dus een elke economie, die niet genoeg dollars meer binnen weet te halen stort binnen afzienbare tijd in elkaar… schrijft een Amerikaanse krant.
  Je vraagt je af hoe Nederland in de 17e eeuw zo welvarend kon worden zonder dollars nota bene…

  Gelukkig hebben we in Europa wel een plan om de economische crisis het hoofd te bieden: 1100 miljard lenen van de ECB en dat nooit meer terugbetalen.

 7. 17

  Oorlog is toch altijd een goed plan om economische moeilijkheden het hoofd te bieden (mits je wint…)? Het leidt de bevolking af van interne problemen, en geeft de productie een boost.

 8. 19

  @16:

  Dus een elke economie, die niet genoeg dollars meer binnen weet te halen stort binnen afzienbare tijd in elkaar

  Als de toonaangevende bedrijven binnen die economie binnenkort miljarden aan dollarleningen moeten aflossen, wel ja.

 9. 20

  @19: ik dacht dat het punt toch meer was dat de russische centrale bank -om de koers van de roebel nog een beetje op peil te houden- steunaankopen deed, en dat dat heel veel dollarreserves kostte?

 10. 21

  @20:

  Als ik het goed heb begrepen, is het probleem van een dalende roebel vooral dat daardoor de dollarschulden van Russische bedrijven onbetaalbaar worden.

  Zie bijvoorbeeld hier.

  Combineer dat met het gegeven dat dankzij de westerse sancties veel Russische bedrijven geen toegang meer hebben tot de internationale kapitaalmarkten om hun schulden te herfinancieren en je hebt een recept voor een economische ineenstorting.

 11. 22

  Note to self:die steunaankopen waren iets van 2014.

  President Vladimir Putin and other Russian officials have repeatedly said that Moscow won’t “burn its reserves” accumulated over years of buoyant oil prices in defending the currency. In 2014, the international reserves fell by more than $120 billion.

  Ms. Nabiullina said that there were no risks of a rapid depletion of the reserves now. The central bank had no plans to spend the reserves in the same manner as it did last year. Russia’s reserves stood at $378 billion in late January, their lowest level since 2009.

 12. 23

  @19: in dat geval gaan een aantal Russische bedrijven failliet… dat is iets anders dan het instorten van de Russische economie. De boeren blijven gewoon zaaien en oogsten en de bakkers blijven gewoon brood bakken.

  Je schrijft nu al bijna een jaar dat de Russische economie op instorten staat.
  De laatste keer dat dat gebeurde (begin jaren 90), daalde de Russische olieproduktie van 11 miljoen naar 6 miljoen vaten per dag. Het zou prachtig zijn als dat nu weer lukt: minder olie = lagere CO2-uitstoot en een flinke beperking van de wereldhandel.

  Het instorten van de Russische economie zal aan iedereen duidelijk maken wat de gevolgen zijn van peakoil en de Grenzen aan de Groei.

 13. 27

  @25:

  Die link is wel zo makkelijk voor “niet-Twitteraars” :-)

  Ik heb hij je link maar even de Nederlandse vertaling ingesteld, is voor menigeen misschien prettiger; maar het blijft “Google-vertaling:

  “Presidentieel decreet van 5 februari 2015 N 53 “Op inlijving van de burgers van de Russische Federatie, in de reserve, voor militaire training in 2015.”

  In overeenstemming met de federale wet op 31 mei 1996 N 61-FZ “On
  Verdediging “en gedateerd 28 maart 1998 N 53-FZ” Op Militaire Duty en Militaire
  Service “decreet:
  1. verzoekt de 2015 Russische burgers die in
  reserve militaire training voor maximaal twee maanden te ondergaan
  Strijdkrachten van de Russische Federatie, de Binnenlandse Troepen
  Ministerie van Binnenlandse Zaken van de Russische Federatie in de organen
  Wacht van de Staat, de Federale Veiligheidsdienst.
  2. Alleen voor intern gebruik.
  3. Alleen voor intern gebruik.
  4. Militaire uitgaven in termen van kosten in overeenstemming met de
  uitvoerende autoriteiten van de Russische Federatie, met uitzondering van
  check vergoedingen, de data van die bepaald worden door het ministerie van
  Verdediging van de Russische Federatie.
  5. De regering van de Russische Federatie en de uitvoerende
  autoriteiten van de Russische Federatie tot de uitvoering van de maatregelen te waarborgen,
  in verband met het beroep van de Russische burgers in de reserve,
  om militaire training en het gedrag van deze vergoedingen te ondergaan.
  6. Dit besluit treedt in werking op de dag van haar officiële
  publicatie.

  De Russische president Vladimir Poetin

  Het Kremlin, Moskou
  5 februari 2015
  N 53

  Overzicht document
  Dit jaar zal het aantal burgers in de reserve worden opgeroepen voor militaire training.
  Russische burgers in de reserve worden aangemoedigd in 2015 voor militaire training voor een periode van 2 maanden in de krijgsmacht, ministerie van Binnenlandse Zaken troepen van Rusland, overheden Wacht van de Staat en de Federale Veiligheidsdienst.
  Data van militaire taken worden opgesteld in overleg met de uitvoerende instanties van de regio’s. Uitzondering – het controleren van vergoedingen. Data om te worden bepaald door het Russische ministerie van Defensie.
  Bedenk dat de militaire opleiding uitgevoerd ter voorbereiding van de militaire dienst van de burgers in de reserve. Ze zijn onderverdeeld in training en validatie (controle voor gevecht en mobilisatie bereidheid van militaire eenheden en militaire commissarissen).
  De duur van de militaire training – niet meer dan 2 maanden. Burger mag een beroep doen op de training vergoedingen zijn niet meer dan 1 keer in 3 jaar (behalve voor reservisten).
  Decreet treedt in werking op de dag van de officiële bekendmaking.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren