Regeerakkoord raakt ZZP’ers hard

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Jeroen Mirck zet de voornaamste maatregelen en hun effecten op een rij. Maatregelen treffen 800.000 ZZP’ers.

Wordt het niet eens tijd dat politieke partijen ZZP’ers serieus gaan nemen als substantieel deel van de beroepsbevolking?

Open artikel

Reacties (37)

#1 Bolke

Ik zie niet in waarom ZZP’ers ontzien zouden moeten worden, iedereen moet inleveren, bedrijven, werknemers dus ook ZZP’ers.

#2 Bismarck

Ik mis nogal hard rekenvoorbeelden. Het enige voorbeeld dat gegeven wordt (in quote) mist alle context (Hoeveel hebben Asha en haar man per jaar momenteel te besteden? Werken ze voltijd of deeltijd? Hoe zit het met andere effecten uit het akkoord? ). Er worden wel beweringen gedaan, maar ik mis toch nogal wat fundering. En als ik dan zie dat ZZP-ers in een lagere belastingschijf komen dan de meeste werknemers, vraag ik me af of er hier wolf wordt geroepen.

#3 warumbel

@1 Ja, maar we hebben het over de “kleine” ZZP’ers. Die hebben een inkomen dat vrij laag en onzeker is, geen voorzieningen om op terug te vallen. Die moeten in één keer zo’n 10% van hun inkomen inleveren, dat is wel erg zuur. Ik geloof niet dat er een andere groep in Nederland is die zo hard wordt aangepakt.

#4 Prediker

@3 – Dat is dus noch solidair (zou de PvdA zich aan moeten trekken), noch stimuleert het om je eigen broek op te houden en zelfstandig wat van je leven te maken (zou de VVD zich aan moeten trekken).

#5 Yevgeny Podorkin

Ze kunnen ook gewoon tegen een hoger uurloon opdrachten gaan uitvoeren. Ondergrens voor ZZP-ers was plm 20,- p/u (met kosten daaronder zitten is zelfmoord) wordt 25,- p/u..

Afwentelen op de consument net als elk zichzelf respecterend bedrijf.

#6 Bolke

@2, dat is het nadeel van zowel een bedrijf alsmede tegelijk het enige personeelslid te zijn van dat bedrijf.

@5, precies, net zoals met de bankbelasting, hogere BTW en de komende aangekondigde lastenverzwaringen voor het bedrijfsleven.

#7 warumbel

@2 Asha ten Broeke heeft op haar blog wat berekeningen neergezet:

http://goo.gl/Iblp1

#8 Vast Goed

@5: je kan je gestegen kosten alleen maar afwentelen op de koper wanneer je als aanbieder de macht hebt. In een context van vele werklozen en verborgen werklozen vermomd als zzp-er, valt er geen tariefsverhoging door te voeren (je weet wel, vraag & aanbod).

@7: interessant, maar ook met vele aannames. Bovendien nog niet doorgerekend in combinatie met partner met baan, IB, HRA en zorgpremie. Daar gaan overigens de meeste berekeningen op mank.

#9 Bismarck

@7: Ik kan daar toch niet echt van onder de indruk zijn. Je moet eigenlijk al maar deeltijd werken (en dan nog een laag uurloon rekenen), wil je er als ZZP-er op achteruit gaan. Bovendien zie ik dat de ZZP-er er momenteel belastingtechnisch wel erg goed vanaf komt. Tenslotte vergeet ze in het verhaal mee te nemen dat juist ZZP-ers met een laag inkomen er met hun zorgpremie enorm op vooruit gaan (pak het voorbeeld van de 20k winstmakende ZZP-er, die hoeft nog maar €255 zorgpremie per jaar te betalen, dat scheelt veel meer dan de €784 belasting die hij/zij moet betalen).

#10 Ernest

@7 Dank! Wat terloops duidelijk wordt aan het artikel van Asha ten Broeke is dat het een voorbeeld is van iemand die met een academische studie geen dikbetaalde baan heeft. Zoals zovelen. En dat die poeha over het ïnvesteren in je toekomst met het “studieleenstelsel” dus tamelijk overdreven is.

#11 Christian

De aanname is steeds dat de heffingskortingen voor zzp’ers helemaal worden afgeschaft. Dat is niet logisch, omdat iedere zzp’er dan een flits-bv opricht, waarin hij zijn winst als directeur-grootaandeelhouder aan zichzelf uitkeert en zo alsnog via de inkomstenbelasting de heffingskorting krijgt waar iedere Nederlander recht op heeft.

#12 Ernest

@9 Dat lijkt zo Bismarck, maar vergeet niet dat het “maandloon” nog wat minder is: Neem de “kleine zzp-er” met een winst van 25000. Dat is al niet veel. Die houdt na belastingen 23000 over. Die is in ieder geval al verplicht een zorgpremie van zo’n 5000 euro taf te dragen. Dus dat wordt 18000.
Pensioen zit er even niet in (laten we hopen dat er over 25- 30 jaar nog een AOW is voor zo iemand), maar er moet nog een premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering af, dat is ook zo’n 1200 per jaar. Dan blijft er per maand 1500 euro over. Stel dat die in een marktconforme huurwoning zit, dan betaalt zo iemand al gauw 7-800 euro huur (namelijk een x % van 200.000), excl water, gas en licht. Blijft er zo’n 500 euro over om te eten en zo. Dat is niet veel, als er nog voor kinderen en een vrouw moet worden gezorgd.

#13 Bismarck

@12: Hoe kom jij aan 5000 euro voor de zorgpremie? Ik denk dat dat 805 euro is. Vergelijk met iemand in loondienst (en bruto-inkomen van 25k): die is 4,5k aan belasting kwijt, bouwt misschien wel een klein pensioen op (maar dat kan die ZZP-er ook makkelijk opzij zetten van wat ie minder aan belasting betaalt, terwijl de loonwerker maar moet hopen dat er uiteindelijk inderdaad ook wat aan pensioen verschijnt van wat hij verplicht heeft gespaard) en heeft verder toch echt dezelfde kosten.

#14 parallax

Volgens mij hebben een aantal mensen geen idee wat er aan extra kosten bijkomt om op hetzelfde sociale zekerheid & zorgniveau te komen van een werknemer.
Daarboven op komt het feit dat een ZZP’er (beroerd woord, gewoon eigen zaak) zelden 40 euro per week aan
betaalde uren kan draaien. 25 uur per week, dat zal het ongeveer zijn. De rest is acquisitie, administratie, r&d/’onderwijs’, marketing/reclame, etc.
Werknemers ‘wentelen die zaken af’ op de werkgever (bij gebrek aan een betere omschrijving). Gewoon je prijzen omhoog gooien is natuurlijk voor het gros onmogelijk, vooral in deze tijd.
Nou moet er ook bij gezegd worden dat een boel mensen niets te zoeken hebben in het ondernemerschap maar dat er sprake is van voordeel voor ZZP’ers als je dezelfde sociale zekerheden, verzekeringen & pensioenniveau’s hanteert als die van werknemers
is simpelweg niet waar.

De toekomst is voor de ZZP’er. En dan doel ik niet op één of andere heilige status die de ZZP’er zou hebben maar op het feit dat het er steeds meer worden als consequentie van de aanhoudende liberalisering van de arbeidsmarkt, economische neergaande spiraal, en de toenemende korte cycli van producten diensten & businessmodellen.

Als ik dit zo type zie ik precies wat het plan is: eerst flink snijden bij de ZZP’er, dan iedereen in Nederland ZZP’er maken.

Naughty, naughty.

#15 parallax

Overigens zijn ZZP’ers ook al de pineut wat betreft geld lenen bij de bank: in de bijstand? Lage rente. Arbeidsongeschikt? Lage rente. Met pensioen? Lage rente. In loondienst? Lage rente.

ZZP’er? Aftikken vriend.

Alsof een vaste baan met zelfs een vast contract ook maar een garantie is voor ‘altijd werk’. Vorig jaar 2000 vaste contracten uitgedeeld weet u nog? Schijnzekerheid, dat is het.

We lopen gewoon zwaar achter de feiten aan met z’n allen.

#16 su

Waarom vormen niet alle ZZP’ers een vakvereniging waarmee ze een bindende CAO kunnen afspreken? Dan kunnen kostenstijgingen daarmee over de gehele linie worden afgesproken? Ow.. Nee.. Hun heilige individualisme..

#17 Sikbock

De zzper betaalt ook het werkgeversdeel van de ziektekostenpremie.. Ongeveer 5000 per jaar. Daar komt je verzekeringspremie van 1250 nog bovenop. Die 1250 gaat straks nog flink omhoog. Die 28% belasting is alleen interessant met een flinke omzet. Met een kleine winst ben je met de voorgestelde maatregelen zwaar de lul. Voor veel zzpers zijn straks zelfstandigen zonder poen

#18 sikbock

ik bedoel, een kleine winst is nooit leuk maar het wordt nog minder leuk als het aantal aftrekposten afneemt.. dan kunnen veel zzpers eigenlijk net zo goed direct naar de bijstand.. dan hebben ze net zo veel geld maar kunnen ze lekker in hun nest liggen en wordt alles voor ze betaald..

#19 Ernest

@13 Sorry, Bismarck. Ik snap het allemaal nog niet zo goed waarschijnlijk, want laatst had ik je geschreven dat die inkomenafhankelijke nu op een andere manier variabel zou worden en dat klopte ook al niet. Maar je moet desondanks niet vergeten dat de zorgpremie ook nu uit twee componenten bestaat: de inkomensafhankelijke, en die is voor zzp-ers 5% van hun belastbare loon, en de premie voor de verkeer, en die is gemiddeld 100 per maand. Veel mensen vergeten dat ze via hun belasting ook al veel premie betalen – maar dat vergeten ze nu niet meer denk ik… Dat zou in de huidige situatie zou samen nog altijd neerkomen op zo’n 2000 euro per jaar. En dat wordt per 2014 of 15 dan zelfs minder.

#20 McLovin

tja, ik weet niet hoor maar al die belasting regelingen voor zzp-ers is toch uiteindelijk subsidie? Dat soort me en beetje in het stuk Asha. Hoog van de toren blazen dat ze geen beroep doen op de ww en voor zichzelf begonnen zijn enzo…maar die zelfstandige aftrek etc is uiteindelijk ook verkapte subsidie. Weliswaar minder dan ww maar uiteindelijk gewoon gemeenschapsgeld waar ze van profiteren. Maar goed zoals een andere reageerder al schreef iedereen is de sjaak en moet inleveren dus gaan alle belangen groepen moord en brand roepen.

#21 Bismarck

@17: Heb je misschien iets van een bron of zo? Want waar die 5k werkgeversdeel vandaan komen kan ik nergens vinden (ik kom die in de rekenvoorbeelden bij de link van #7 ook nergens tegen). Verder gaan die 1250 in het voorbeeld van #12 juist naar beneden met het nieuwe voorstel (en is de optelsom van de wijzigingen in zorgpremie en belasting voor ZZP-ers met weinig winst hoe dan ook juist gunstig).

#22 Ernest

@21 Dat klopt niet, die 5K werkgevers aandeel. Hier is dit allemaal te vinden. Een zzp-er of ondernemer betaalt 5%, een werknemer 7,1 % van zijn belastbaar inkomen, tot een bepaald maximum. De werkgever vergoedt dat, maar wordt niet ook nog eens apart aangeslagen voor zijn werknemers via een werkgeversdeel. Dat was tot de vorige hervorming, en gelukkig verdwenen, want daardoor had helemaal niemand in loondienst door hoeveel er voor en door hem nou werkelijk aan ziektekostenpremies betaald werd.

#23 Bismarck

@19: Ik wil zeker ook niet pretenderen dat ik de wijsheid in pacht heb, al helemaal niet als het op belastingen, (volks)verzekeringen en premies voor ZZP-ers aan komt (waarschijnlijk ben ik er daarom ook nog geen). Daarom dragen we hier allemaal informatie aan, worden we misschien allemaal wijzer.

Maar tenzij ik iets over het hoofd zie, komen ZZP-ers er bij een laag “bruto inkomen” (ik stel hier bruto winst maar gelijk aan) gunstiger af met de nieuwe plannen. Ik laat daarbij de HRA even buiten beschouwing, want die geldt lang niet voor iedereen (en vooral niet voor mensen met een laag inkomen). Net zo min heeft iedereen (niet werkende) partners of kinderen, maar als je die wel hebt ben je in feite nog gunstiger af, omdat die stuk voor stuk maar €255 per jaar aan zorgverzekeringspremie gaan kosten (tegen meer dan 1200 nu), al gaan daar ook nog andere veranderingen op los gelaten moeten worden (kinderbijslag, stufi en zo).

#24 parallax

Die zelfstandigenaftrek is net zo’n subsidie als de HRA met de kanttekening dat het hier over arbeid gaat. Vind ik toch een stukje dringender dan gesubsidieerd wonen.

Voor veel ZZP’ers is die zelfstandigenaftrek het verschil tussen wel of niet beter in de bijstand kunnen gaan zitten en compenseert nauwelijks de kostenverschillen voor sociale premies, verzekeringen en pensioenen tussen die van werknemers en ondernemers.

ZZP’ers zijn geen zielige groep mensen waar je medelijden mee hoeft te hebben maar het zijn zeker geen legers duurbetaalde consultants. Het zijn heel veel slecht georganiseerde ondernemers die vaak uit noodzaak ZZP’er zijn geworden en ze worden nauwelijks beschermd.

#25 DJ

@1, eerlijk delen

#26 McLovin

Slightly of topic maar wel gerelateerd, wat met die zorgkosten discussie een beetje ondersneeuwt is het ontslag recht…wat wazig dat je daar zo weinig over hoort. Wat ik er nu van begrijp heb je recht op 1 jaar WW en dan val je terug naar 70% van het minimumloon (!?!). Op zich wel een manier om meer mensen tot noodlijdende ZZP-er te dwingen. Tis al eens eerder gezegd op dit forum, dit heeft niks met modernisering van de arbeidsmarkt te maken dit is een moderne vorm van middeleeuwse dagloners.

#27 Yevgeny Podorkin

(vergeet overigens de 8% VT niet) Het leger aan kleine ZZP- ers (vloertje egaliseren, slotenservice, thuiszorg) zal niet meer kunnen concurreren met grote(re) bedrijven…en daar (weer) in loondienst gaan. Wie is nou uiteindelijk de lul?

Wij, de klant/ consument.

#28 Inca

@Yevgeny, maar die grotere bedrijven nemen geen mensen meer aan, maar kijken naar het baanbrekende werk dat de PTT-TPG-TNT-Post.nl-whatever heeft gedaan over hoe je mensen kunt laten werken voor maximaal profijt tegen minimale verplichtingen in creatieve arbeidscontructies.

En ik denk niet dat de klant/consument de dupe zal zijn, maar wel de burger en de patient.

#29 Noortje

@1 wellicht omdat de zzpers in 2008 tot 2012 reeds een enorme terugval in inkomen hebben meegemaakt? Een meerderheid is gedaald in omzet. Ruim 50% heeft geen arbidsongeschiktsverzekering, 25% heeft geen enkele financiele buffer en ruim 12% leeft onder de armoedegrens. dit is niet een groep waar een lastenverhoging (of vermindering aftrek) probleemloos zal verlopen.

#30 Bolke

@29, risico van het vak genaamd ZZP’er.

Ik hoorde de ZZP’ers ook niet vragen of ze alsjeblieft meer belasting mochten betalen toen het wel goed ging met de ZZP’ers. (pre-2008).

#31 Jimmy

Eerlijk gezegd: ZZP’ers krijgen vrijwel altijd meer betaald dan niet-ZZP’ers. Prima, wat mij betreft, maar dan moeten ze ook voor zichzelf zorgen. Je weet als ZZP’er best dat de overheid je vroeg of laat komt scheren als je wolletje volgroeid is, ga dan niet klagen.

Noem me kleinzielig, maar ik verheugde me er op vrijdag naar mijn werk te gaan en de eerste klagende ZZP’er te horen over hoe ze nu weer genaaid zijn — ondanks dat ze al jaren veel meer per uur betaald krijgen voor hetzelfde werk.

#32 parallax

Ik verbaas me over het feit dat hele volksstammen hier denken dat een ZZP’er ‘een werknemer die heel veel verdient’ is.

Die ene consultant op je werk is niet representatief voor ZZPend Nederland, en die €50 per uur gaat niet netto de broekzak in.

Totally oblivious.

#33 gronk

ZZP’ers krijgen vrijwel altijd meer betaald dan niet-ZZP’ers. Prima, wat mij betreft, maar dan moeten ze ook voor zichzelf zorgen. Je weet als ZZP’er best dat de overheid je vroeg of laat komt scheren als je wolletje volgroeid is, ga dan niet klagen.

Jimmy begrijpt het verschil tussen ‘netto’ , ‘bruto’ en ‘bruto-bruto’ nog niet zo goed (loon, loon+werknemerspremies (WW/pensioen/bleasting), loon+werknemerspremies+werkgeverspremies.

Jimmy begrijpt ook nog niet zo goed dat zzp’ers zelf hun WW-premie (voor de slechtere tijden) /arbeidsongeschiktheidspremie/pensioenpremies moeten betalen. En dat zzp’ers daardoor een hoger uurloon moeten vragen; effectief zou je voor hetzelfde uurloon ongeveer op hetzelfde bruto-bruto-bedrag moeten uitkomen. Plus of minus wat overheadkosten.

Maar als je de pech hebt om in een sector te zitten waar d’r veel Jimmy’s, pardon, domme klootmongolen rondlopen, die niet doorhebben dat ze te weinig vragen en zo geen buffer opbouwen voor later, tsja, dan ben je goed verneukt. Want het is dan onmogelijk geworden om een reeel loon te vragen.

#34 Bolke

Voor alle ZZP’ers :

http://nos.nl/artikel/436382-spekman-nivelleren-is-een-feest.html

En bij een feest hoort drank en eten, maar ik ben bang dat de meeste ZZP’ers nu ff geen trek meer hebben.

#35 Ernest

@33 Klopt, Gronk. Een “werknemer” vergeet vaak welke kosten de werkgever maakt om hem zijn werk te kunnen laten doen. Sommige werknemers weten niet eens dat of hoevel er pensioen wordt betaald, en hoe dat verdeeld is tussen zijn eigen salaris en wat zijn werkgever er bij legt. Er gaat 7 % naar de ziektekostenpremie, er gaat 10 of meer % naar een pensioen, er gaat meteen zo’n 35-40 % naar premies en belastingen. Een zzp-er kan met een laag uurloon rondkomen door niet aan pensioenpremie te doen, niet aan wao-achtige verzekeringen, geen buffer op te bouwen voor opdrachtloze periodes (hij heeft namelijk geen recht op ww). Als hij dat ook niet doet, en toch een hoog uurloon vraagt, dan kan hij op grote voet leven, maar is de opdrachtloze tijd een diep financieel gat.

#36 gronk

@ernest: maar dan duiken opeens de hufterige moralistische honden op (zoals marius, in een ander topic), die zzp’ers belerend toespreken over ‘eigen verantwoordelijkheid’, en dat ze daar zelf rekening mee hadden houden.

Moet je nagaan: de diepste crisis in 80 jaar, *veroorzaakt* door rechtse oetlullen, die vervolgens gaan beweren dat je daar reserves voor opzij had moeten zetten.

#37 Jimmy

Beste Gronk,

1) ZZP’ers zijn in veel gevallen ZZP’er omdat ze daar zelf een voordeel in zien, voornamelijk een financieel voordeel.

2) Zij houden dus ook netto (en na alle extra’s) meer over dan de gemiddelde “loonslaaf”. (Als ze dat niet overhouden, vraag ik me af: waarom ben je dan ZZP’er?)

3) In de goede tijden kregen ZZP’ers vaak goede beloningen voor hun werk. Prima, maakt mij niet uit. In slechte tijden worden ze (blijkbaar) wat harder geraakt. Wat is er nu moralistisch aan om er op te wijzen dat ZZP’ers daaraan zouden moeten denken. Dat laatste lijkt een beetje op het type persoon die tot 2008 maar bleef zeggen dat een huis de beste investering denkbaar was, want “huizenprijzen gaan altijd alleen maar omhoog!!” en nu gaat zitten janken over de HRA-beperking. Had dan eens een boek gelezen of logisch nagedacht, denk ik dan.

4) Volgens bepaalde analyses van de crisis is het inderdaad de schuld van de financiële sector — blijkbaar geheel ‘rechts’ — dat we nu in een crisis zitten. Maar probeer ook eens te denken aan andere oorzaken die voor deze ellende verantwoordelijk zijn (overheid, centrale banken, consumentisme). Hoe we het ook wenden of keren en wie we ook met pek en veren insmeren, het feit blijft dat vrijwel iedereen teveel heeft geleend, teveel uitgegeven en dat er niemand is die de rekening kan of wil betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*