Rector Islamitische Universiteit van Rotterdam vliegt weer eens uit de bocht

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Nadat de rector, Ahmet Akgündüz, twee jaar geleden al eens voor steniging had gepleit, moest nu – in het kader van de recente Turkse verkiezingen – de linkse, pro-Koerdische partij HDP het ontgelden:

Mijn moslimbroeders die willen stemmen op HDP! Uw stem is bestemd voor homo’s, voor Armeniërs, terroristen, vijanden van de Islam en anti-Turkse media uit Europa en Amerika. Allah, bescherm ons land tegen instabiliteit en waardeloosheid.

Suna Floret schreef daar – terecht – over:

Ik ben veel liever een Armeense homo dan een rector – op een universiteit nota bene – die haat zaait. En vervolgens de Koran pakt en zijn studenten vertelt dat het allemaal om vrede en saamhorigheid gaat.

Floret schreef ook:

De Turkse Nederlanders, de Turkse Rotterdammers, hebben massaal op de pro-islamitische partij van Erdoğan (AKP) gestemd. Turken die hier zijn geboren en getogen, waarvan ik dacht dat ze enigszins wereldwijs zijn, hebben gekozen voor de religie in plaats van voor vrijheid. […]

Al die Turken die hier leven maar alsnog voor een corrupte vorm van religie kiezen, voor een dictatuur, voor een paleis met meer dan duizend kamers, voor hoofddoekjes en lange baarden; ik snap eerlijk waar niet waarom jullie hier nog wonen. Wat kun je hier nog betekenen voor de maatschappij, wat kan de maatschappij nog voor jou betekenen?

Hoewel ze hier wat kort door de bocht gaat, lijkt ze toch een punt te hebben: als je zo dol bent op Erdogans autoritarisme en islamisme, waarom zou je dan nog in Nederland willen blijven? Heb je dan überhaupt nog wel iets met de Nederlandse samenleving?

Het doet me een beetje denken aan mijn tijd in de VS. Daar had je mede-expats die vonden dat waar zij vandaan kwamen zo’n beetje alles veel en veel beter was. En die vrijwel uitsluitend omgingen met (voormalige) landgenoten of andere ontheemden.

‘Maar waarom ben je dan hier?’ vroeg ik me dan altijd af.

Misschien is het best mogelijk pro-Erdogan te zijn en tegelijkertijd de positieve kanten van de Nederlandse samenleving te zien (mijn stemgedrag zou bij veel Amerikanen ook bepaald niet in goede aarde zijn gevallen). Maar hoe dat in de praktijk dan zou moeten werken, kan ik me – voor wat dat waard is – ook niet echt voorstellen.

Open artikel

Reacties (4)

#1 frankw

Suna Floret slaat de spijker op zijn kop.

Tegelijkertijd zie ik veel meer overeenkomsten tussen conservatieve Turkse Nederlanders en bijvoorbeeld streng-christelijke gemeenschappen in onze eigen Bible Belt als het gaat om onverdraagzaamheid. De laatsten zijn alleen wat meer ervaren in hun uitingen, er zijn mensen bij die wel vinden dat je in de hel zult branden (zoals ik zelf heb mogen aanhoren), maar slim genoeg zijn om dat niet de openbaarheid te zeggen.

#2 Samsun

Ik ken een hoogleraar uit Leiden genaamd Ellian die ook woorden als landverrader gebruikt en een zio-fascistische agenda heeft. Dat is geen probleem natuurlijk.

#3 Cerridwen

Geheel eens met de kritiek op de rector, en op de verbazing over de grote steun voor Erdogan.

Maar de koppeling vind ik niet zo gelukkig, beide fenomenen zijn namelijk van een andere orde. Ik zou weliswaar niet op de AKP stemmen, maar het is nog niet gezegd dat al die AKP stemmers ook de mening van de rector delen, en/of kritiekloos op Erdogan stemmen:
1. zo veel keus is er namelijk niet in de Turkse verkiezingen, zeker niet als je graag een hoofddoekje draagt (de islam belangrijk vindt in de ordening van de maatschappij). De CHP is erg seculier, de MHP extreem-rechts, de HDP wel erg progressief en bovendien Koerdisch. Voor de gematigd religieuze stemmer is er niet echt een alternatief.
2. De AKP heeft wel het nodige voor elkaar gekregen: de macht van het leger teruggedrongen, sterke economische groei, een stem geven aan de gelovige middenklasse. Erdogan is volstrekt doorgeslagen, maar niet de hele partij bestaat uit Erdogan, de partij heeft ook kwaliteiten.

De dominantie van de AKP en vooral de ambities en narcisme van de persoon van Erdogan zijn een bedreiging voor de Turkse democratie, maar zonder Erdogan blijft het een belangrijk onderdeel van de Turkse democratie.

#4 Anton e

Jammer dat Suna Floret enkel met het vingertje komt. Ik lees liever een uitleg waarom Turken in NL zo massaal pro erdogan zijn.

In gesprek met een turkse medestudent van de week vertelde hij het belang van een daadkrachtige overheid. Erdogan kreeg de economie aan de gang. Met dat multi partijen stelsel van NL krijg je maar niks gedaan.

Mijn repliek (dictatuur, censuur) zou onzin zijn. Nu.nl zou niet weten waar ze t over heeft.

Frapante is dat hij doorgaans ontzettend slimme, kalme jongen is. Hbo op zak en op weg naar een masterdiploma. Wel streng Islamitisch. Maar moet dat laatste uitmaken?

Ik heb nu een zwaar vermoeden dat de Turkse media een behoorlijke invloed heeft op de Turken in Nederland. Maar weten doe ik niet. Heeft de tmg een turkse dochter?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*