Raad van State vernietigt gaswiningsbesluit Groningen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - De Raad van State heeft vandaag zowel het instemmingsbesluit van de minister van Economische Zaken van januari 2015 als zijn wijzigingsbesluit van juni 2015 vernietigd. Daarnaast heeft de rechter een voorlopige voorziening getroffen waardoor de NAM voorlopig niet meer dan 27 miljard kubieke meter gas mag winnen uit het Groningenveld. Overschrijding tot maximaal 33 miljard kubieke meter is alleen toegestaan als het gasjaar 2015-2016 een relatief koud jaar blijkt te zijn. Ook mag voorlopig nog steeds geen gas worden gewonnen in en rond Loppersum. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (18 november 2015).

De minister had volgens de rechter op basis van alle informatie beter moeten motiveren waarom een verdere beperking van de gaswinning dan maximaal 33 miljard kubieke meter niet mogelijk is. Uit onderzoeken waarop zijn wijzigingsbesluit is gebaseerd, blijkt immers dat de winning van minder gas tot een lager seismisch risico leidt. Ook is minister Kamp is er bij zijn belangenafweging ten onrechte van uitgegaan dat de risico’s in het aardbevingsgebied vergelijkbaar zijn met de risico’s die in delen van het rivierengebied worden gelopen. Volgens de gemaakte risicoberekeningen zijn de risico’s in het aardbevingsgebied groter. En hoewel de minister een groot belang mocht hechten aan de leveringszekerheid, heeft hij een hoger winningsniveau toegestaan dan gemiddeld genomen nodig is. De minister had beter moeten motiveren waarom hij bij het bepalen van het maximale winningsniveau is uitgegaan van een relatief koud jaar, waardoor in minder koude jaren meer wordt gas gewonnen dan noodzakelijk is voor de leveringszekerheid.

De volledige uitspraak is hier te vinden.

Open artikel

Reacties (5)

#1 Niet JeZus

Dat is onverwacht. Goed nieuws voor Groningen, slecht nieuws voor Kamp’s huishoudboekje.

#2 Krispijn Beek

En voor dat van Dijsselbloem. Mogelijke tegenvaller in gasbaten volgens FD / Nu.nl 1 miljard Euro: http://www.nu.nl/politiek/4167427/mogelijk-tegenvaller-1-miljard-gasbaten.html

#3 Herman Vruggink

“27 miljard kubieke meter gas mag winnen uit het Groningenveld. Overschrijding tot maximaal 33 miljard kubieke meter is alleen toegestaan als het gasjaar 2015-2016 een relatief koud jaar blijkt te zijn. ”

Volgens mij is dat een keurig besluit. 27 miljard per jaar is meer dan voldoende en zo kunnen we er nog wat jaartjes langer mee doen.

#4 Hans Verbeek

Goed nieuws. Laten we maar haast maken met het afkicken van fossiele brandstoffen.

@2: bedankt voor de link, ik had dat nog niet meegekregen.

#5 Mario

Nog 27 miljard teveel. Ik wil geen trillend huis met alle mogelijke gevaren van dien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*