Quote du Jour | Dingen die we niet doen en niet zeggen…

Quote du Jour“Op dit moment verkwisten we op ondoordachte wijze het in eeuwen geleidelijk opgebouwde kapitaal aan maatschappelijke wijsheid in de vorm van dingen die we niet doen en niet zeggen.” (Minister Donner van Sociale Zaken)

Een nogal wollige quote afkomstig uit een moraliserende speech (die hij wel vaker houdt) van minister Donner. De minister noemde echter niet de naam van de man die volgens hem symbool staat voor de ‘ongeremde meningsuiting’ en de vulgarisering van het politieke debat. Wat natuurlijk een beetje laf is, al kon of kan iedereen de naam erbij zo raden. Als rechtgeaarde CDA’er acht Donner het tijdstip aangebroken om ‘de rijen te sluiten’ en ‘het negativisme om te zetten in perspectief’. En dat politiek, bestuur en media duidelijk gaan maken dat we niet slachtoffer zijn van anderen of van ‘blinde krachten van het lot’.

Tijd om Donner – samen met Hirsh Ballin – op sterk water te zetten? Of toch maar niet?

Open waanlink

 1. 1

  Door eeuwen heen maatschappelijke wijsheid ? Zegt de man die uit een traditie komt van mensen die dachten dat de Franse revolutie een historische vergissing was ? Juist.

 2. 2

  ‘de rijen te sluiten’
  Ofwel: gewoon doen wat wij regenten vinden dat het beste voor je is.

  ‘het negativisme om te zetten in perspectief’
  Ofwel: wij dulden geen kritiek op ons handelen.

  Tsja, moraal en CDA’ers, blijft toch vaak een kwestie van ‘do as we say, don”t do as we do’.

 3. 3

  “Iemand op sterk water zetten”. Is dat de progressief-intellectuele versie van het nekschot? Dat doodwensen van alles en iedereen met een andere mening wordt ik ook moe van. In zoverre heeft Donner zeker gelijk.

  En ja, moraliseren is uit. Want wie ben jij dat je het beter weet dan een ander? Maar ik krijg steeds meer het gevoel dat we die moraal nog wel eens zullen gaan missen binnenkort.

 4. 4

  Hij heeft natuurlijk gelijk mits je even vergeet:
  – wat zijn eigen maatschappelijk ideaal is,
  – hoe zijn eigen fractie opereert.

 5. 6

  Het verhaal was wellicht te pruimen geweest indien ‘ie het gehouden had op “dingen die we niet zeggen” want “dingen die we niet doen” is zeker in zijn eigen partij slechts een kleine deelverzameling daarvan.

 6. 8

  Eén ding weet ik zeker: daar waren die waarden nooit voor bedoeld. Wie ze wil beschermen, zou kunnen beginnen met zondags naar de kerk gaan. Daar leert men wat anders.

  Dan moet hij mij eens uitleggen hoe het dan komt dat er zoveel christenen op de PVV stemmen.
  In Staphorst bijvoorbeeld meer dan 10%.

 7. 11

  Lekker wollig taalgebruik weer van Donner. Hij had lekker staatsraad moeten blijven. In een dergelijke juridische functie was deze man waarschijnlijk stukken meer op zijn plaats dan in het kabinet.

 8. 13

  Donner en Hirsch Ballin de dino’s van de regenten politiek, wij weten wat beter voor u is! Op sterk water en ver weg in de archieven stoppen. Ik ben het zeker niet eens met Wilders, maar deze mensen zijn op andere vlakken van het inperken van democratie en persoonlijke vrijheid minimaal net zo erg.

 9. 16

  Hij heeft inderdaad een punt.Alleen jammer dat het niet het punt is waar alles om draait.
  De onbeschoftheid van een bepaalde parlementarier is zo langzamerhand bij iedereen wel bekend.Maar het grootste gebrek van de hedendaagse politiek is dat politici en kamerleden geen enkel idee meer hebben over wat burgers willen, wat ze vinden, wat ze voelen, en vooral wat ze niet willen.
  Persoonlijk heb ik in de tijd dat deze regering er zit geen enkele wet en geen enkele regelgeving opgemerkt waar ik het mee eens was.
  En wat erger is, de meeste wetten, regeltjes en bemoeiingen van de overheid druisten regelrecht in tégen de wens van de bevolking.
  Wanneer Donner dáárover zijn moraliserend praatje had gehouden had ik dat wel mooi gevonden.
  Nu is het voor mij slechts het zoveelste bewijs dat deze overheid geen flauw benul heeft van wat er leeft onder de mensen,en van wat die mensen verwachten van de regering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren