1. 1

  Van 27 zetels naar 22 in de prognose. Van 18% van de stemmen naar 15% van de stemmen. Een op de 6 a 7 Nederlanders vond het de afgelopen jaren prima wat er gebeurde en vind het nu het racisme er echt duimendik bovenop ligt nog steeds prima.

  En ik blijf maar denken dat dit vooropgezet plan was van Wilders…. We zijn van deze vent nog lang niet af.

 2. 2

  @1: Je moet het wat meer de tijd geven. Het duurt altijd even voordat dit soort gebeurtenissen volledig zijn doorgewerkt in de peilingen. Over een week of 2/3 weten we waar de bodem is.

  Het grote gevaar voor Wilders is niet deze uitspraken, maar de organisatorische chaos in zijn partij.

  En dat is de reden dat Wilders politiek is uitgespeeld: hij kan niets opbouwen, alles wat hij wint zakt in elkaar voordat hij er op kan bouwen en andere partijen zullen niet meer met hem samenwerken.

  Wilders zal voorlopig nog wel in de politiek blijven, voor relletjes zorgen en zetels winnen, maar bedreigend is dat niet meer.

 3. 3

  @2: “andere partijen zullen niet meer met hem samenwerken. ”

  Tot na de verkiezingen, als de macht lonkt, en er (door)geregereerd kan worden.

  Overigens is dit een peiling van De Hond, dus met wat dobbelstenen gooien zal een nauwkeuriger beeld geven. Maar wat @1 zegt, ik denk ook dat het potentieel aan NSB-stemmers wel 20 zetels zal blijven, ongeacht wat Geert roept. En dat is eng, die blinde devotie.

 4. 5

  @4 Puntje bij paaltje: “we hebben goede afspraken gemaakt over wat we als kabinet willen uitdragen. ” Zal geen probleem zijn denk ik. Beetje moeilijk doen voor de show vooraf.

  Overigens is er nu een hele riedel: PVV is fout. VVD is ‘genuanceerd’ in zijn standpunt en gaf initieel aan niemand uit te sluiten om mee te regeren. D66 is diverse lijstverbindingen aangegaan met de VVD, en zit samen in de ALDE fractie in de EU samen met de VVD. Ben je niet religieus, rechts en principieel, dan heb je echt een uitdaging wie te stemmen bij de EU. Klein rechts? Toch maar CDA?

 5. 6

  Gister waren de Franse gemeenteraadsverkiezingen, lees: burgemeester verkiezingen.
  Wie gister meer dan 50 % haalde is gekozen, waar niemand 50 % haalde volgt een tweede ronde tussen degenen met de meeste stemmen.
  Frankrijk heeft 36.000 gemeenten, het Front National nam in 600 gemeenten deel.

  Er is tenminste één FN burgemeester gekozen, ondanks deelname in zeer weinig gemeenten kreeg het FN in totaal 7 % van de stemmen.
  In Marseille was het het droevigst voor Hollande’s socialisten, zij eindigden op de derde plaats, dus na FN.

  Wat me nu opvalt is, dat net als in Nederland de gevestigde partijen drukker zijn met FN te bestrijden, dan met het land te regeren.

  De eerste minister riep op tot samenwerking tussen die gevestigde partijen, dus UMP, een soort VVD/CDA, en PS, de socialisten.
  Vanwege de ruzie Sarkozy Hollande, over afluisterbandjes, zal daar wel niet veel van komen.

  Het belang van de burgers staat duidelijk voorop, de Franse werkloosheid is nu een elf procent.

 6. 7

  In de politieke analyse van Le Monde staat vandaag iets wat wellicht ook in nederland voor een grote groep kiezers geldt “kiezers zijn niet geinterresseerd in de meest competente kandidaat maar in diegene die hun gevoel deelt over de staat van het land”

 7. 8

  Na een uurtje franse tv heb ik toch sterk het gevoel gekregen dat er een grote overeenkomst is in opwellende politieke stromingen en reakties van de gevestigde orde op die bossa nova van Engeland/Frankrijk/nederland.
  Commentatoren van diverse pluimage op de franse tv noemden het een strijd tussen het “volk” en de elite.(zie parijs). Het volk mort en de elite in een krampachtige houding , niet proberen oplossingen te vinden maar “we moeten samen verhinderen dat FN iets politiek te zeggen krijgt”.
  “Alo ici le titanic” op voorpagina’s :)

  Je ziet het overal in europa. Nigal Farage zei het al onlangs in het eu-parlement “er zal binnenkort een nieuwe wind waaien hier”. Het hangt af van de “elite” hoe de wind gaat ruiken. Haast is geboden.

  ps: die mogelijkheid voor min en plus maakt wel duidelijk dat afwijken van de mainstream op Sargasso niet wordt gewaardeerd…jammer.

 8. 9

  @8: populistisch extreem rechts is geen nieuwe wind, maar een oude wind, die we ruim 60 jaar niet meer gezien hebben. Het is alleen te hopen dat we van het verleden geleerd hebben en die kant nooit meer de kans geven hun abjecte visie op de samenleving te implementeren. Never again riepen we 70 jaar geleden. Laten we dat zo houden.

  @1/2: er is altijd een 8 tot 12 % van de Nederlandse kiezers geweest, die dit soort stromingen ondersteunt, zoals de verkiezingsuitslagen van de jaren 30 bewijzen. Tussen de 10 en 20 zetels dus. Daar ging voor een deel het gevecht om de vrijheid van meningsuiting een jaar of 10 geleden ook over. Die mensen wilden weer serieus genomen worden. We moesten weer naar hen luisteren. Het allochtonenprobleem was al lang bekend en benoemd, maar er waren nog geen oplossingen aangedragen, die op steun in die groep konden rekenen, zoals deporteren uitzetten.

 9. 11

  Wilders wil helemaal niet deel uitmaken van een regering, hij wil gewoon vanaf de zijlijn dingen blijven roepen.
  In de peilingen is :
  Landelijk de PVV de grootste partij.
  En in de twee gemeentes (Den Haag en Almere) ook.
  Dus Wilders roept nu steeds zwaardere beschuldigingen over Marokkanen.
  Door dit te doen kan hij uiteindelijk een klein partijtje in de marge blijven, en van uit die positie lekker vrijblijvend stennis blijven schoppen.

 10. 12

  @9 Never again zal door velen onderschreven worden. Maar ze zullen in alle oprechteid ook betogen dat deze situatie Onvergelijkbaar is. Er zijn immers geen razzia’s, concentratiekampen, onderduikers, etc. Want dat is echt erg en nu wordt er gewoon duidelijke taal gebruikt voor een duidelijk probleem.

  @11 Roepen vanaf de Europese zijlijn geeft meer macht. Volgens mij heeft hij zijn ambitie gelegd bij samenwerking le pen en winter. Hij moet dus afstand doen van zijn “genuanceerde” blik op “buitenlanders”. Iets te toevallig allemaal: direct onverbloemd racistisch na aangekondigde samenwerking binnen Europa. Ik ben benieuwd wanneer zijn liefde voor Isreal sneuvelt.

 11. 13

  @Noortje: ” … hij moet dus afstand doen van zijn “genuanceerde” blik op buitenlander s…”
  LOL. GW stond bekend om zijn enorm genuanceerde blik op de buitenlanders

  Ik ben absoluut niet tegen samenwerking binnen Europa ook niet met FN en VB. Maar als hij echt veel gaat schuiven met zijn standpunten raakt hij mij op een gegeven kwijt.

  Overigens vind ik absoluut niet dat GW te ver is gegaan afgelopen woensdag. Wat dat betreft verbaas ik me een beetje over de enorme ophef.

 12. 14

  @13 genuanceerd stond natuurlijk met reden tussen quotes, maar in vergelijk met andere racisische partijen is hij relatief mild.

  De ophef komt niet door een nieuw standpunt, maar doordat hij nu zo ondubbelzinnig is geweest in zijn woorden, dat niemand met verstand dit geen racisme kan noemen. Tot nu toe konden we nog wel wat mitsen, maren en grijstinten verzinnen op basis van uitspraken.

 13. 16

  ”De quintescence” (#10)

  Ha! Ik las toevallig laatst Bertrand Russell (o.a.) over Aristoteles, en daarom weet ik dat quintessence – of ‘kwintessens’ zouden wij zeggen – een begrip is dat door hem (Aristoteles) is geïntroduceerd.

  ‘Kwintessens’ komt van het Latijnse quinta essentia, en betekent letterlijk: ‘de vijfde essentie’, en is, op zijn beurt, weer afgeleid van het Griekse pempte ousia (vijfde ‘zijn’), en Aristoteles bedoelde er een ‘vijfde element’ mee – dus naast vuur, lucht, water en aarde.

  Dit zogenaamde ‘ether’ zou het puurste, meest perfecte element zijn, vandaar dat het in onze taal (en in andere talen) is gaan betekenen wat het nu betekent: de kern, de crux, of, inderdaad, de essentie … (maar dan 5 × zo sterk dus!)

  Een ander, gerelateerd begrip dat Aristoteles (in hetzelfde werk: PHusike Akroasis) heeft geïntroduceerd is ‘het ondermaanse’ … dat betrekking heeft op zijn idee dat alles wat ‘boven’ de baan van de maan om de aarde ligt (planeten, zon, sterren) eeuwig en onvergankelijk is, en alles erbinnen juist, integendeel, (en uiteraard) vergankelijk. Het ondermaanse bestaat volgens Aristoteles volledig uit de vier klassieke elementen, en alles daarboven uit – u raadt het al – de vijfde essentie

  /etymologiebreak

  (terug naar ‘De Greet Escape’ … )

 14. 17

  @12:

  Onvergelijkbaar is. Er zijn immers geen razzia’s, concentratiekampen, onderduikers, etc

  Als we ‘never again’ zeggen, moeten we zorgen dat het nooit meer gebeurt, en niet wachten met vergelijken tot het weer gebeurd is.

 15. 19

  “Er zijn immers geen razzia’s, concentratiekampen, onderduikers,”
  Na de moord op TvG (VZMH) heeft Geert Wilders korte tijd ondergedoken gezeten. Ook heeft GW voor korte tijd een spreekverbod opgelegd gekregen.

 16. 21

  Het is gewoon maar een peiling. Net als alle andere. Dagkoersen. De enige peiling die er toe doet, zijn de verkiezingen zelf. Voor de rest is het onzin die helaas wel op zichzelf weer politieke effecten heeft.

  /me is voorstander van het verbieden van het publiceren van peilingen in een ruime periode voorafgaand aan verkiezingen. Al die onzin over “tweestrijd” door de media die de verkiezingsuitslag beïnvloed moet maar eens afgelopen zijn.

 17. 22

  @18: in #12 schreef je “nu wordt er gewoon duidelijke taal gebruikt voor een duidelijk probleem”. Duidelijke taal naar een kant toe. Duidelijke taal terug krijgen wordt door hen niet gewaardeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren