1. 5

  Ik vind dit weer zo’n typisch voorbeeld van waar bemoei je je mee. Laat dat toch aan de ouders en de leerkrachten over. Zolang ze maar niet de PVV als voorbeeld nemen.

 2. 6

  Ik had vroeger een Belgische geschiedenisleraar, die zij ook u tegen ons, die kreeg wel mijn respect. Overigens is jij helemaal niet zo jaren ’70. In de jaren ’80 en ’90 moesten we op lagere en middelbare school nog gewoon u, meester Dullens en juffrouw Weerts zeggen, dus blijkbaar is dat jij iets heel nieuws en nog niet universeel ingevoerd, want vele studenten u-en mij en geven me daarmee een heel oud gevoel (regionaal is de beleefdheidsvorm gereserveerd voor mensen die veel ouder dan ons zelf zijn, zoals opa’s en oma’s en hoogwaardigheidsbekleders, zoals pastoors en burgemeesters).

 3. 8

  Heeft niemand dan door dat het woord U aan het uitsterven is? In Engeland en VS spreken de leerlingen hun leraren met YOU aan en ik heb nog nooit gehoord dat dit te maken zou hebben met een gebrek aan fatsoen.

 4. 10

  Je moet er als leraar toch niet aan denken: Wilders, Lucassen, Brinkman, Fritsma, Madlener en Agema allemaal bij jou in de klas?! Verstopte toiletpotten, gesloopte tafels, besmeurde ramen, boterhammen tegen het plafond ..om van al die mishandelde klasgenoten nog maar te zwijgen?!

  “Alweer aardrijkskunde?! Tering kutzooi, Afrika boeit ons niet!!”

 5. 13

  Ik had het kunnen weten. In het Groninger dialect gebruiken ze ook ‘joe’ als ze extra beleefd willen zijn. Waar het me om gaat is dat in Eng/VS de kinderen zowel de leraar als de klasgenoten met YOU aanspreken.

 6. 15

  Er is geen woord voor “u”, dus wordt de beleefdheid (als die er is, en die is er denk ik wel) waarschijnlijk door andere formuleringen uitgedrukt, zoals dat waarschijnlijk ook in Nederland gebeurt als er “jij” tegen de leraar en juf gezegd wordt.

 7. 20

  @vandyke: Laat dat toch aan de ouders en de leerkrachten over.
  De PVV vertegenwoordigt een deel van die ouders/leerkrachten.

  Ik denk dat dit pleidooi gewoon uit de achterban komt, maar ik denk dat de problematiek veel breder leeft dan alleen bij de PVV-stemmers.

  Even los van dat dit nu van een PVV-er komt, denk ik dat er een aanzienlijke groep is die het toejuicht dat er meer aandacht komt voor de fatsoenlijkheids-problematiek in het onderwijs.

 8. 26

  “Ik denk dat dit pleidooi gewoon uit de achterban komt …”

  Oja, die achterban die zich manifesteert en waar naar geluisterd wordt op de bruisende partijcongressen en jongerendagen die de PVV organiseert.

 9. 27

  @jos: Ook bij de andere partijen komen bij partij-bijeenkomsten maar een zeer klein gedeelte van de populatie. Er zijn veel betere bronnen aan te boren om er achter te komen wat er speelt bij de publiek.

 10. 29

  Alleen is you “u”, niet “jij” (dat was thou).

  Overigens was ik ook altijd gewend u te zeggen, en zeggen mijn leerlingen dat nu tegen mij. Vind ik wel goede oefening voor straks als ik dertig ben en dus echt oud ;)

 11. 34

  PVV-Kamerlid Harm Beertema botste vandaag met GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver over het voorstel dat leerlingen in de klas u zeggen tegen hun leerkracht. Beertema en GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver kregen het verbaal aan de stok waarbij de PVV’er parlementariërs van GroenLinks onder meer wegzette als ‘aanhangers van Pol Pot’, de leider van de Rode Khmer.
  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2824/Politiek/article/detail/3060161/2011/12/01/PVV-vergelijkt-GroenLinks-met-Rode-Khmer.dhtml

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren