PVV laat zetel EP voorlopig onbezet

De Volkskrant:

De vierde zetel van de PVV in het Europees parlement blijft voorlopig leeg. ‘Een kandidaat beraadt zich nog’, meldt de commissie Geloofsbrieven, die de geschiktheid van de Nederlandse europarlementariërs onderzocht. Die ene kandidaat is lijstduwer Geert Wilders, die met voorkeurstemmen werd gekozen.

Wilders kan naar Europa, maar moet dan zijn Kamerzetel opgeven. Mocht hij besluiten niet naar Europa te gaan, dan is islamoloog Hans Jansen de eerst aangewezene. Die wil dan nog wel eerst erover nadenken of hij de stap naar Brussel en Straatsburg ook daadwerkelijk zet.

Sinds 2002 is het verboden het lidmaatschap van de Tweede Kamer en het Europees Parlement te combineren. Wilders zegt met een kort geding zo’n dubbelmandaat te willen afdwingen, desnoods tot bij het Europees gerechtshof. Zo lang die onduidelijkheid bestaat, blijft de PVV-zetel vacant. De partij heeft dan ook een stem minder bij stemmingen in het europarlement. Een woordvoerder van de PVV kon woensdag niet zeggen wat er gaat gebeuren.

Want het belang van de PVV-stemmers blijft natuurlijk ondergeschikt aan de belangen van Geert.

Open artikel

Reacties (23)

#1 su

Als de PVV-stemmers nog niet door hebben dat het Geert om het pluche plakken gaat, dan weet ik het ook niet meer. Wat een ongelooflijke graaier is het toch.

#2 EricvdB

Dit betekent vooral dat Wilders zijn twijfels heeft of Hans Jansen z’n zetel wel wil opgeven als Wilders ‘m zou willen innemen.

#3 cerridwen

Geert wil graag twee salarissen opstrijken in dezelfde tijd. Het tekengeld in het EP schijnt nogal lucratief te zijn.

Het is fysiek onmogelijk om beide functies tegelijk te vervullen, beide hebben een volle werkweek en het is niet direct naast de deur.

#4 Tzoimbo

Hans Jansen heeft er ondertussen blijkbaar een bul bijgekregen en is nu volgens dit artikel ‘islamoloog’.

#5 AndreSomers

@4: Ach, ik ben ook deskundoloog als het zo uitkomt ;-)

Dat terzijde; Wilders had gewoon zelf niet tegen moeten stemmen toen er een motie lag om dit dubbelmandaad (weer) mogelijk te maken. Het dan nu voor de rechter brengen is dan ook gewoon weer aandachttrekkerij. Ook in de gemeenteraad van Den Haag heeft hij het geloof ik slechts een maand of 3 uitgehouden (en is in die tijd bijna niet verschenen) omdat hij “te druk” was. Dat zal in Brussel niet anders zijn, en anders dan Brussel (of Straatsburg) is het gemeentehuis van Den Haag praktisch naast het gebouw van de Tweede Kamer.

Hij geniet van het mediacircus kan hij nu kan maken en de aandacht die hij krijgt bij de installatie. Zodra die weggebt is, is hij zelf ook weer weg.

#6 Bismarck

@4: Daarnaast leer ik weer wat nieuws: blijkbaar kun je een kort geding aanspannen bij het Europees Hof. Ik meende dat de weg daarheen namelijk erg lang was (eerst moeten alle nationale beroepsmogelijkheden uitgeput zijn) en dat eer je van de start uit bij een uitspraak van dat Hof bent, er best wel eens meerdere jaren verstreken kunnen zijn.

#7 Bismarck

Verder misschien de Roze Khmer in de gaten houden, waar Jansen columnist is, wat hij zelf van deze Wilders-actie vindt.

#8 weerbarst

Prima zoveel te minder EU zoveel te beter. Geerts dubbelzetel is ook een goede stap.

#9 Joop

Kan die gezellig met zijn neo-nazi vriend Jean Marie Lepen koffie drinken. Laatst hadden ze weer een bijeenkomst in Wenen. Ze begonnen met punt 1: de overheersing van de homo’s. De Pvv was zogenaamd niet vertegenwoordigd. Natuurlijk niet, die zijn daar veel te politiek correct voor. Ze zouden op die manier in de media komen…

#10 Bismarck

@8: Je begrijpt toch wel dat dit eerder tot meer EU leidt? Zolang de PVV-zetel onbezet blijft, is er één tegenstemmer minder voor allerlei EU-wetgeving. Verder ben ik natuurlijk heel benieuwd wat er zo goed is aan de stap van een dubbelzetel, die er uiteindelijk alleen toe kan leiden dat Geert waarschijnlijk in Den Haag en/of Brussel allerlei stemmingen gaat missen en de PVV zo dus wederom alleen maar minder stemgewicht kan inbrengen zodra er EU-wetgeving langskomt.

#11 Raaskal

@10: wat je schrijft is waar, alleen is weerbarst een PVV-stemmer, dus niet teveel hopen dat hij je ook daadwerkelijk begrijpt.

#12 Henk van S tot S

Zou ons peroxide-Ariërtje met het in scene zetten van”minder Marokkanen”
http://www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/2014/6/Publiek-vooraf-geinstrueerd-over-minder-Marokkanen-leus-Wilders-1536222W/
eigenlijk de mogelijkheid geopend hebben om hem even achter een deurtje op te sluiten???
“Is er een jurist in de zaal?”

Ik zou me rot lachen.

#13 Prediker

@12 – De kans is groter dat hij bij veroordeling een boete opgelegd krijgt.

#14 Fokko

Ik ben wel heel blij dat wij politici hebben die over het lid worden van een parlement van zichzelf zeggen “Ga ik niet, dan is dat geen verlies voor volk en vaderland.” Met zo’n groot vertrouwen in je eigen vermogen om iets nuttigs te doen zul je zeker veel bereiken.

Overigens vraag ik mij af waarom niet gewoon de volgende op de lijst is gevraagd als Wilders en Jansen nu geen ja zeggen.

#15 Prediker

@14 – Omdat Wilders met 289.000 voorkeursstemmen er zelfs 14.000 meer heeft dan lijsttrekker Machiel de Graaf, en vooral omdat Wilders loert op hetzelfde platform als een Nigel Farage.

Probleem is alleen: zijn werkelijke basis ligt in het nationale parlement. Als hij daar weggaat, kan hij niet meer tweewekelijks het landelijke nieuws halen met een of ander relletje, en dan zakt zijn PVV ineen als een slechtgebakken soufflé.

Vandaar dat hij nu ineens – via de rechter (o ironie!) – speciaal voor zichzelf alsnog mogelijk wil maken dat hij van beide walletjes kan eten.

En lukt dat niet, dan kan hij roepen dat die vreselijke D66-rechters hem weer eens de voet dwars hebben gezet.

#16 Bismarck

@12: Wie had dat gedacht!

#17 Mario

En dan te bedenken dat er dus nog steeds werkelijk ‘(RAS)echte Nederlandse idioten, – alle 88 van hen’ zijn, die in het gebazel van een Wilders en een volgende ‘fractievergadering’, trappen.

http://kafka.antenna.nl , kom er maar in.

#18 Bismarck

@9: Die Le Pen waar Wilders zo graag naast wil gaan zitten in het EP heeft vandaag ook weer van zich laten horen.

#20 su

Hans Jansen: niet de nazis die de totale uitroeiïng van de Joden hebben bedacht, maar de moslims (via).

#21 Mario

@9 / @18,

Hosmos die ‘overheersen’? Laat die latente flikkers van de PVV zelf eens uit de overdrachtelijke kast komen. Hoi Leon!

“In februari kwam het Europees actieplan tegen homofobie in stemming in het Europees Parlement. De extreemrechtse vrienden van Geert Wilders, het Front National, de Lega Nord en het Vlaams belang stemden tegen. De PVV, die pal zegt te staan voor homo’s, tenminste wanneer die het doelwit zijn van islamitische haatpraat, onthield zich [weer eens, M] van stemming.
https://twitter.com/roosvonk/status/465764701054730241

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*