PvdA & VVD: ongericht tappen “omdat het kan”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - Het plan van ministers Hennis-Plasschaert (VVD) en Plasterk (PvdA) om de geheime diensten ongericht uit kabels te laten tappen (uit de ether mocht al) kon al vóór het debat van vandaag op een Kamermeerderheid rekenen, omdat de fracties van de coalitiepartners (VVD & PvdA, momenteel in de peilingen samen goed voor 28 zetels) zich er al achter hadden geschaard.

Tweakers:

Ton Siedsma van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom vindt het opmerkelijk dat VVD en PvdA zich nog voor het debat van dinsdag achter de plannen van het kabinet scharen. “Uit de plannen blijkt nauwelijks iets over de noodzaak om iedereen af te kunnen tappen”, zegt hij tegenover Tweakers. “We weten niet hoe nuttig en effectief dat is, terwijl de inbreuk op onze privacy enorm is.”

Opmerkelijk is dat de Kamerleden die nu instemmen met de plannen van het kabinet, eind 2013 nog tegen waren. Kamerlid Recourt van de PvdA zei toen dat inbreuken op de privacy enkel moeten worden toegestaan als ze gericht zijn. Ook Dijkhoff van de VVD vond het opslaan van grote hoeveelheden data ‘omdat het kan‘ niet wenselijk. [Mijn dik.]

Open artikel

Reacties (18)

#1 Tank

Dat laat wel weer zien hoe makkelijk men daarover denkt.

Maar hoe zit het nu daadwerkelijk met de effectiviteit van zulke maatregelen?? Is het niet verstandig om daar eens wat meer over te weten voordat men overgaat tot het verzamelen van heel veel data?

#2 Olav

Krekel:

(VVD & PvdA, momenteel in de peilingen samen goed voor 28 zetels)

Da’s toch eigenlijk ook tragisch. Ziehier de èchte crisis. En die lul van een Wilders maar lachen.

#3 Stronkel

@2: tsja, peilingen. Daar laten politici zich al te veel door leiden, laten ‘wij’ als kiezers daar vooral ook geen waarde aan gaan hechten. Dan krijg je echt waan van de dag politiek.

#4 Niet JeZus

Niet mijn comment, maar wel precies wat ik wil zeggen:

De inlichtingendiensten moeten ook online onze vrijheid en veiligheid bewaken.

Ik was anders volkomen vrij en veilig voor ze met al die “antiterreurwetten” kwamen.

Het Kamerlid wil wel dat (…) zij de regels goed naleven.

Zo! Waterdicht! Die kunnen geen kant op nu. Hou toch op man.

#5 Jos van Dijk

Plasterk en Hennis masseerden de Kamer vandaag. Ongericht is niet ongericht. Er moet toestemming worden gevraagd etc. Vage toezeggingen. Want Plasterk mag geen dingen zeggen die bij de AIVD verkeerd zouden vallen. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt vroeg zich echter af hoe zijn belofte zal worden vastgelegd in de wet. Daar kunnen we hem later aan herinneren als hij over de wet moet stemmen (in april). Interessanter is de Eerste Kamer die op voorhand al in meerderheid heeft uitgesproken tegen de plannen te zijn. Daarvoor moet Buma zijn partijgenoot Franke nog masseren. Als die na de verkiezingen niet vervangen is.

#6 Bolke

Ongericht tappen is het zelfde als een speld in een hooiberg zoeken dmv de hooiberg af te fikken, ja je vind de speld, maar ja, de hooiberg is wel afgefikt.

#7 Olav

@3:

@2: tsja, peilingen. Daar laten politici zich al te veel door leiden, laten ‘wij’ als kiezers daar vooral ook geen waarde aan gaan hechten. Dan krijg je echt waan van de dag politiek.

Al te veel waarde zal ik er niet aan hechten, maar helemaal irrelevant is het toch ook weer niet. De steun voor deze coalitie onder de kiezers is dus gewoon weg, dat hebben we al een tijdje aan kunnen zien komen (vanaf het moment dat ze gingen formeren, ongeveer). En er is geen enkele partij die er een stevig en intelligent, overtuigend verhaal tegenover zet. M.a.w. “Den Haag” drijft als geheel af van de rest van het land. En dat wordt steeds zichtbaarder.

#8 borculo

Maar…wat is er nu eigenlijk precies mis mee? Heel democratisch Europa doet het sinds jaar en dag. Er zal dus wel iets nuttigs mee gedaan worden. Of is Zweden een politiestaat? Of Duitsland?

#9 Bismarck

@1: “Is het niet verstandig om daar eens wat meer over te weten voordat men overgaat tot het verzamelen van heel veel data?”

Eerlijk gezegd, nee. Soms moet je iets gewoon niet willen ongeacht de effectiviteit, bijvoorbeeld omwille van het risico ervan. Met ongebreideld alle communicatie tussen alle Nederlanders mogen afluisteren zonder concrete reden, zet je immers de democratie op spel. Je verschaft zo bepaalde mensen (bij de AIVD) toegang tot informatie waarmee ze letterlijk iedereen kunnen omkopen en/of chanteren. Die macht moet je niet aan iemand geven.

#10 McLovin

@8: zie : @9:

#11 Micowoco

Wat doen VVD & PvdA nu eigenlijk niet ongericht, vraag je je af.

#12 Letaupe

Als die sukkel van een Plasterk wel iets weet, doet hij er ook niets mee. (MH17)

#13 Henk van S tot S

Als ze toch met IT-speeltje aan de gang willen:

Laat ze er dan eerst voor zorgen dat onze vitale computersystemen, zoals gemalen, energiecentrales, telecommunicatie e.d., goed beveiligd zijn.
Daar hebben we waarschijnlijk meer aan, dan het eventueel vinden van de domste onder eventuele terroristen; de “slimme” gaan vermoedelijk geen onderschepbare boodschappen op het internet verspreiden.

#14 borculo

@10: ik zie @9 niet antwoorden op @8.

Ik zie @9 wel allerlei voorbarige conclusies trekken: “Met ongebreideld alle communicatie tussen alle Nederlanders mogen afluisteren zonder concrete reden, zet je immers de democratie op spel.”

@13: Snap je het wel? Alles op internet is onderschepbaar.

#15 Henk van S tot S

@14:

@13: Snap je het wel? Alles op internet is onderschepbaar.

Wat niet via het internet wordt door gegeven is niet via het internet te onderscheppen.

Bovendien zijn er “gecodeerde mogelijkheden” waar zolang op gepuzzeld moet worden dat er inmiddels een complete invasie achter de rug kan zijn.

#16 zazkia

@9

Met ongebreideld alle communicatie tussen alle Nederlanders mogen afluisteren zonder concrete reden, zet je immers de democratie op spel. Je verschaft zo bepaalde mensen (bij de AIVD) toegang tot informatie waarmee ze letterlijk iedereen kunnen omkopen en/of chanteren. Die macht moet je niet aan iemand geven.

Schatjes. Jullie zijn mannetjes die denken dat je die macht niet moet geven aan buitenlander x maar die macht is allang gegeven aan een handjevol nederlanders y die er een jezuitische zwijnenstal van gemaakt hebben.
Die gebruiken die macht vooral, maar niet alleen, om vrouwen te terroriseren, die zo rond de dertig zijn en het “namaak-overspannen”-traject ingaan als ze niet aan de piemel van de cdamanager zuigen. Omdat de heren van stand anders hun mooie baantje kwijtraken waar ze zo lekker de boel kunnen omkopen. Wil ik je uitrekenen hoe veel vrouwen ik ken die op deze manier worden weggepomo’d naar een huisvrouwbestaan?
Door mee te luisteren kan er af en toen nog wat gezond verstand door Nederland. In het belang van de wereldeconomie. In godesnaam. Russen, Amerikanen. Doe iets. We kunnen het niet alleen. Dit land is te klein om aan die vieze oranjekliek over te laten.

#17 JANC

@14: Ben je van de AIVD? Heb je oogkleppen? Uit de Snowden-saga kunnen we opmaken dat vele NSA-medewerkers hun eigen liefje vervolgden. Niet omdat die terroristen waren, maar omdat de NSA-medewerkers het konden doen.

#18 JANC

@16: What. the. Fuck. Een woordenbrei waarin ik niets kan terugvinden wat over het topic ging of in het draadje voorkomt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*