PvdA en D66 blokkeren referendum over TTIP

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - De motie ingediend door de SP en de Partij voor de Dieren “over een referendum over de wenselijkheid van een vrijhandelsakkoord” is gisteren in de Tweede Kamer verworpen door de PvdA en D66.

(Samen met VVD, CDA, CU en SGP – uiteraard – maar die pronken überhaupt niet met linkse en/of democratische veren … )

(h/t Joop …)

Reacties (16)

#1 9″ Nails

D66 is wat democratie betreft net als met privacy: met de mond belijden, maar als het op daden aankomt, geeft men niet thuis.

#2 Henk van S tot S

De ware aard van parmantig Alexandertje komt dus ook duidelijk boven en de verloocheningen van de haarloze Samson, aan het geloof/ware socialisme, zijn als gewoonlijk, terwijl de christenen zijn over gegaan tot het aanbidden van de mammon/vvd-god.
;-)

#3 McLovin

Typisch….wellicht is het een idee dat alle Kamerleden bij iedere stemming een half A4-tje moeten schrijven ter motivatie/toelichting op hun stemgedrag. “Omdat het moet van de fractie” is niet toegestaan.

#4 Arjen Nijeboer

De Tweede Kamer kan een referendum helemaal niet blokkeren. Ze kunnen alleen besluiten niet zelf actief een referendum uit te scchrijven. Maar ze kunnen niet voorkomen dat wij straks 300.000 handtekeningen inzamelen op basis van de Wet Raadgevend Referendum om een referendum over TTIP en/of CETA af te dwingen (EN WIJ VAN MEERDEMOCRATIE.NL GAAN DAT DOEN).

#5 Jos van Dijk

@4: Het lijkt mij zelfs beter als een referendum vanuit de bevolking wordt georganiseerd en niet vanuit degenen die we willen overtuigen van de noodzaak stappen tegen het TTIP te ondernemen.

#6 Poligraf Poligrafovich Sharikov

Wat Jan Roos kan, moeten wij toch ook kunnen?
(Nee, niet met een kapmes op Marokkaanse jongetjes inhakken, dat bedoelde ik niet.)

#7 frankw

Ik blijf het verbluffend vinden hoe onze eigen parlementariërs zichzelf en het parlement als geheel steeds verder weten te marginaliseren.

Je zou denken dat ze, conform onze staatsinrichting, het laatste woord over alles zouden moeten en willen hebben. Maar niets daarvan, meer en meer dragen ze alle besluitvorming en verantwoordelijkheid over. Aan EU instituten (waar dan nog iets democratisch aan is, hoe imperfect dan ook), maar meer en meer aan belangengroepjes van het Grote Bedrijfsleven en Grootkapitaal.

Met de ISDSs in de TTIP is het in de toekomst namelijk niet meer mogelijk voor ons parlement om nog vrij eigen beleid te maken of mogelijk te maken (want in principe maakt een regering beleid natuurlijk). Onze parlementariërs zijn zo langzamerhand de grootste tegenstander van onze democratie aan het worden.

Ik kan er met mijn pet niet bij.

#8 McLovin

@7: Als je het idee voor mogelijk acht dat de politiek geen roeping is maar enkel een opstapje voor een belangrijke en lucratieve baan in het bedrijfsleven dan gaat het vast goed komen met je pet :)

#9 Nonkel

D66 is toch wel een zeer ranzig partijtje geworden zeg. Op wat emancipatiewetjes na zijn ze totaal ideologisch failliet. Hoe ze toch aan dat positieve ‘intelligente’ imago van zo komen is mij een raadsel. Ooit begonnen om de politiek te verbeteren, nu een van de ziekste componenten die er is.

#10 frankw

@9: de deconfiture van D66 is al een tijdje gaande. Hun eerste kamer fractieleiders in de laatste jaren waren afwisselend de Voorzitter van de Nederlandse Zorgverzekeraars (Van Boxtel destijds) en de voorzitter van de Nederlandse Banken (Staal). En een ander boegbeeld (Kohnstamm) presideert al een eeuw over e tandeloze College Persoonsbescherming.

Wat zijn keizers die nog steeds denken dat ze het redelijk alternatief stemmen toch diep gezonken.

#11 Joop

Jammer dat er geen D66 ers in da house zijn die noodzakelijk weerwoord willen geven op de twee voorgaande reacties.

#12 Bookie

@4
Eerst moet er een akkoord zijn die referendabel is (Caribische delen koninkrijk ook gebonden?). Inderdaad zullen meerdemocratie.nl en geenpeil.nl de handtekeningen dan snel binnen hebben.

#13 Matthijs2

@11: ben lid geweest maar teleurgesteld afgehaakt. Gekke is dat ik bij bepaalde individuele D66 (euro) parlementariers wel het idee heb dat ze op mijn politieke lijn zitten, maar als het om de daadwerkelijke politieke acties gaat (waar stemt men voor/tegen, wat brengt men in) valt het zwaar tegen.

#14 Lutine

@9

D66 is toch wel een zeer ranzig partijtje geworden zeg. Op wat emancipatiewetjes na zijn ze totaal ideologisch failliet.

Dan is D66 wat voor mij. Ik heb niks met ideologie.
En ook niks met referenda trouwens.

#15 Inkwith Barubador

D66 was toch altijd een groot voorstander van referenda? Wat treurig toch. Weer een partij minder om op te stemmen.

#16 Nonkel

Zou D66 naast zijn angst voor referenda ook bang zijn geworden voor openbare informatie? Dat kan ik me wel voorstellen, niets werkt zo gezagsondermijnend als informatie. Zeker als het gaat om een parlementaire enquête mbt de euro is het altijd leuk de anti-democraatjes op hun plek te zetten door hun leugens en onwetendheid te openbaren.
D66, van Mierlo draait zich om in zn graf als hij die club onbetrouwbaren nu zou zien.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*