“Publieke ICT in Nederland in de breedte en in de diepte corrupt” aldus adviseur tijdelijke commissie ICT (2e Kamer), René Veldwijk
“Publieke ICT in Nederland in de breedte en in de diepte corrupt” aldus adviseur tijdelijke commissie ICT (2e Kamer), René Veldwijk
Reacties (12)
Bek valt open……
nee marktwerking werkt prima. Lekker als overheid alle kennis er uit saneren en gewoon inkopen: dan komt de beste en de goedkoopste dankzij de onzichtbare hand (neef van de heilige geest?) vanzelf wel boven drijven….toch?
Verbaast iemand dit? Als een opdrachtgever geen verstand heeft van techniek maar wel de rekeningen betaalt, hoe weet hij dan dat het een kwestie is van een punt door een komma vervangen om de zoekmachine weer te laten werken. Kennis van zaken zit alleen heel laag in de organisatie. Als het er al zit. Dat bevordert favoritisme en willekeur.
Leuk hoor, zo’n beschuldiging, maar waar kan ik me laten inhuren?
Endemisch in de titel moet denk ik epidemisch zijn.
@McLovin: ” …nee marktwerking werkt prima. Lekker als overheid alle kennis er uit saneren en gewoon inkopen:”
Als we al marktwerking willen dat willen we echte marktwerking.
Die werkt.
Geen ordinaire corruptie onder het mom van marktwerking.
Wat heeft dit met marktwerking te maken?
Daarnaast gaat dit in iedere branche zo en met zo bedoel ik dat de overheid een slechte opdrachtgever is met weinig lef. Met name op grote ministeries. Bestuurlijk en ambtelijk.
Kijk maar naar de baantjes machine
@6: Ja tuurlijk altijd weer de overheid, en als het waar is dat ze een slechte opdrachtgever is (met weinig lef wat op zioch logisch is als het onze aller centjes moet uitgeven) dan is het motto van het bedrijfsleven zeker: je bent een dief van je eigen portemonnee als we er geen misbruik van maken.?
Had ik je ook wel kunnen vertellen, en de Computerwetenschapper krijgt de schuld. Maar het zijn toch echt de gehaaide managers van Detacheerders die dit in stand houden. Die knijpen zowel de Ingenieur als de Opdrachtgever uit met zoethoudertjes en schuld aan praten:”Je hebt een auto van de zaak toch? Je hebt toch een opleiding gehad?”. Dat terwijl het echte grote geld rechtstreeks naar de managers gaat die hierdoor de kosten van dit soort projecten maar op blijven voeren.
Het zijn gewoon oplichters wat als je het “in huis” zo doen veel goedkoper kan. De ICT er krijgt meer geld en de opdrachtgever houdt meer over. Huur in plaats van een detacheerder zelf mensen in, dan heb je het ook meer in de hand en is het minder duur.
@8
Een overheidsorganisatie moet wel een gigantische IT-afdeling hebben om dit soort grote projecten zelf uit te kunnen voeren. Dat is ook eigenlijk geen houdbare situatie.
Wat ze wel zouden moeten doen is een kleine groep hele goede specialisten vast in dienst nemen die de visie en de architectuur bewaken. Projecten kunnen nog steeds uitbesteed worden, maar ze moeten veel kleiner zijn, zodat de impact bij falen ook beperkt is.
Als er een project aanbesteed wordt met een duur langer dan een jaar dan moeten de alarmbellen eigenlijk al gaan rinkelen. Te groot – niet doen.
@9
Precies: de overheid hoeft helemaal niet zelf gigantische ICT-afdelingen te hebben (dat is zelf ook weer duur, inefficient en weinig flexibel), dat die zijn afgeschaft was helemaal geen slecht idee. Dat ze zo ver zijn gegaan dat er nauwelijks nog leidinggevenden overbleven om een ICT-project inhoudelijk te beoordelen, dat is waar het voornamelijk fout is gegaan. Een stel juristen en bestuurskundigen laten beslissen over grote ICT-projecten is vragen om opgelicht te worden door bedrijven die winst willen maken.
Goed getimed
http://nos.nl/artikel/705159-ordina-kreeg-illegale-steun.html
De overheid moet volgens mij wel de ICT in handen hebben – uitbesteden is juist bij werk dat zo wezenlijk is voor de taak van de overheid, EN grotendeels uniek, helemaal niet handig.
Langere reactie:
https://sargasso.nl/kort-de-bezuinigingsillusie/#comment-882536