1. 2

  Wilders is natuurlijk vrij om zijn geld binnen te halen zoals hij wil.

  Maar de politiek hoort wel transparant te zijn.

  Hoe kunnen wij burgers het anders controleren?

 2. 5

  @Bontenbal; Wilders is natuurlijk vrij om zijn geld binnen te halen zoals hij wil.

  Nou, dat vind ik eigenlijk niet. Partij-financiën dienen, naast open, vooral evenwichtig verdeeld en vooral nationaal van oorsprong te zijn, IMHO.

 3. 8

  @7 Soros een linkse filantroop? Uhm… je weet wat de gevolgen zijn van de door Soros gesponsorde revoluties he? Massale uitverkoop van de publieke sector, verarming van de onderlaag van de bevolking, kapitaal wat voor spotprijsjes in buitenlandse handen terechtkomt en winsten die dientengevolge naar het buitenland vloeien etc. Volgens mij heeft meneer Soros in Oost-Europa vooral zijn eigen (rechtse) investeringsbelangen bevorderd.

  (Voordat mensen mij voor een doorgewinterde stalinist aan gaan zien: Nee, ik ben niet tegen het feit dat die revoluties hebben plaatsgevonden. Slechts tegen de manier waarop.)

 4. 10

  @KJ
  Eens. Dat financiering openbaar moet zijn is evident. En buitenlandse financiering wekt, met de woorden van Moszkowicz, de schijn van dubbele loyaliteit.

 5. 12

  @11: De belangrijkste 5e colonnes niet. Tenminste diegene waar in de afgelopen eeuw de meeste ophef over was, zongen gewoonlijk de internationale.

 6. 15

  @12: WTF?!? De originele vijfde colonnisten waren toch heus de Falanchisten in Madrid achter de Republikeinse linies. Volgens mij zongen die eerder Cara al Sol.

 7. 16

  @15. En dan is het nog maar de vraag of die vijfde colonne echt heeft bestaan. Het hoorde bij bangmakerij en verdeeldheid zaaien in het republikeinse kamp.

  Wat de opmerking betreft van Bismarck denk ik dat hij onbedoeld gelijk heeft over de communisten in Frankrijk en Italië tijdens de Koude Oorlog. Die zaten immers een kleine periode in de regering of hadden relatief veel macht vanwege de grootte, en kregen instructies uit Moskou.

 8. 17

  @16: Dat bedoelde ik ook. Gedurende de koude oorlog werden in alle West-Europese landen (en niet te vergeten de VS) de communisten voor vijfde colonne uitgemaakt.

 9. 18

  @17.+

  En Bismarck, dat was ook zo. Ze werden geïnstrueerd uit Moskou met allemaal staatsondermijnende opdrachten, waarmee het kapitalisme uit het zadel geworpen moest worden.

  “De staat maakte zich verder druk over communistische Nederlanders, omdat die de vijfde colonne van het Rode Leger zouden kunnen vormen. Tienduizenden communisten werden dan ook gedurende de Koude Oorlog in de gaten gehouden, en mochten bijvoorbeeld geen ambtenaar worden. De overheid maakte voorts plannen om bij een Russische aanval belangrijke Nederlandse communisten preventief af te knallen. Ook werden er lijsten aangelegd met daarop de namen van duizenden communisten en andere “subversieve elementen”. Die moesten bij een oorlogsdreiging opgesloten worden in concentratiekampen, waarna per schip deportatie naar Engeland of Canada zou volgen.”

  (bron: http://www.doorbraak.eu/?p=166)

 10. 20

  @19.

  Wat su en ik bedoelen is dat de term ‘vijfde colonne’ is ontstaan tijdens de Spaanse burgeroorlog, en dat waar jij het over heb, een afgeleide is. In sommige ogen waren de communisten een vijfde colonne. Bij anderen waren het communisten die eventueel konden ‘meeheulen’ met Moskou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren