Populisten 15 jaar na Fortuyn machtiger dan ooit

VVD-senator Sybe Schaap vindt dat populisten als Wilders en Baudet meer invloed hebben dan ooit. Dergelijke duidelijke stellingnames worden hem ook in z’n eigen partij niet in dank afgenomen:

Boze blikken kreeg VVD-Senator Sybe Schaap van de top van zijn partij toen hij vorig jaar een parallel trok tussen Hitlers NSDAP en de PVV van Wilders. Vijftien jaar na de dood van Pim Fortuyn bespreekt hij de blijvende invloed van het populisme in Nederland.

En over populisten zelf:

Onder de populisten heb en had je hele enge types, én meer vermakelijke, zoals Fortuyn. Het populisme is een verzamelbegrip. Toch fronste ik mijn wenkbrauwen wel even toen ik die uitspraak van Rutte hoorde. We moeten niet suggereren dat er ook een goede of een ongevaarlijke variant bestaat.

Over de brief van Mark Rutte is hij ook duidelijk:

Ja, zo’n uithaal is puur gebaseerd op de populistische opvatting van ”één land, één volk.” Dat leidt tot wij-denken, tot een verwrongen idee van normaliteit. Tot pleidooien om zelfs mensen die totaal niet meer weten wat Pasen is, verplicht over paaseitjes te laten spreken in plaats van over voorjaarseitjes. Wat een loze oproep, waar pleit je dan eigenlijk voor?

Open waanlink

  1. 4

    Soms blijkt er zelfs bij de VVD nog wat verstand te zitten.
    We zijn onze democratie en rechtstaat aan het verkwanselen door het populisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren