Pieter Omtzigt legt woordvoerderschap dossier MH17 neer

Pieter Omtzigt legt het woordvoerderschap over uit de lucht geschoten MH17 neer. Het eigenzinnige CDA-kamerlid raakte afgelopen weekend in opspraak nadat NRC onthulde dat hij tijdens een panelbijeenkomst over de juridische kwesties van de zaak, niet enkel spreektijd voor een nogal dubieuze getuige zou hebben geregeld, maar deze ook nog zou hebben gecoached.

De Oekraïner verklaarde op de bijeenkomst dat hij andere vliegtuigen in de lucht had zien vliegen toen de MH17 neerstortte. Hij was volgens NRC op dat moment echter elders in Oekraïne en vernam dit van zijn vrouw.

Volgens Hella Hueck, de journaliste die de bewuste avond het debat leidde, wekt de berichtgeving van NRC ten onrechte de indruk dat Omtzigt een getuige naar voren heeft geschoven.

Zoals zij het zich herinnert, diende de getuige zich eerde die avond aan met een onsamenhangend verhaal, en vreesde de debatleiding dat deze afgewezen asielzoeker een politiek betoog over zijn procedure zou gaan maken. Omtzigt zou toen zijn hulp hebben aangeboden, door de man en zijn tolk aan te sturen om dan toch vooral kort en bondig zijn verhaal te doen.

 

Open waanlink

 1. 2

  Iets met ‘bandwagon.’ Iets met consensus-chantage a la Rutte. Iets met politici die zich in de Nederlandse vlag wikkelen zoals Buma. Iets met de symbiose tussen ‘journalisten’ en ministeries nowadays. I don’t know.

 2. 3

  Dat lijkt me wel het minste wat hij kan doen. Gezien er dagelijks nieuwe bewijzen van Russische manipulering van de Westerse politiek naar boven komen dient elke twijfel over onafhankelijkheid uitgesloten te worden, zijn betrouwbaarheid is hiermee twijfelachtig geworden. Een excuus naar de slachtoffers en de Oekraïense regering lijkt mij ook op zijn plaats.

  https://www.volkskrant.nl/buitenland/spaanse-ministers-rusland-wakkerde-catalaans-onafhankelijkheidsstreven-aan~a4537049/

 3. 4

  @3

  Rusland heeft ook banden met FN en AfD, dus waarom niet met Catalaanse nationalisten? Het doel lijkt me duidelijk: destabiliseren van de Europese orde en dat gaat het gemakkelijkste via nationalisme. Uiteraard ontkennen de leiders van de Catalaanse afscheidingsbeweging. Dat is het lastige van de informatie oorlog waar Rusland mee bezig is, ze gaan gehaaid te werk.

  Van Omtzigt snap ik ook één ding niet; waarom gaat hij überhaupt in zee (en instrueert) met een iemand die een RT verhaaltje opdist? Juist een geïnformeerd iemand als hij moet toch de bevindingen weten waaruit blijkt dat het een Russische BUK raket was?

  Laat die excuses maar zitten. Nabestaanden die gevoelig zijn voor Russische desinformatie doen het zichzelf aan.

 4. 5

  @3: Als het waar zou zijn, zou het Rajoy en zijn kliek bijzonder goed uitkomen. Voor hetzelfde geld is het natuurlijk juist zelf nepnieuws om de Catalaanse verkiezingen van volgende maand te beïnvloeden. Het zou niet het eerst nepnieuws zijn dat door zijn ministers verspreid wordt.

 5. 6

  @0; je gaat wel erg oppervalkkig te werk.

  Het grote verschil in interpretatie is dat de NRC zegt dat Omtzigt er van op de hoogte was dat de man geen ooggetuige was. Er is een opname van dat de man dat vertelt waar Omtzigt bij is. Volgens Omtzigt (in Nieuwsuur) werd hij afgeleid door omstanders en heeft hij dat niet gehoord. Maar het is natuurlijk heel vreemd dat hij bij de voorbespreking is, en andere panelleden niet, en ook de gespreksleider niet.

  Daarnaast is er nog het feit dat Omtzigt beweert geen of weinig tijd te hebben gekregen voor een wederwoord, wat ook al met onderbouwing door de NRC wordt weersproken. Kortom hij komt in dit geheel niet erg geloofwaardig over. Ook dat hij twee dagen nodig zou hebben gehad (alweer Nieuwsuur) om zich alle details te herinneren is niet erg geloofwaardig, vind ik.

  Overigens is er een filmpje van dit panel en het optreden van die man en zijn tolk. Vrijwel direct doet een van d panelleden het verhaal af als Russische desinformatie.

  Het artikel uit de NRC is er een in een serie over georganiseerde Russische desinformatie in Nederland (over de MH17). Het is de moeite van het lezen waard. Hoe rechts zich voor het Russische karretje laat spannen (Wierd Duk, Omtzigt, Baudet). Lees daarom ook Meeuws van vandaag.

  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/10/hoe-twijfel-rond-mh17-in-de-hand-wordt-gewerkt-13959091-a1580806

  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/13/nabestaanden-mh17-veelvuldig-lastiggevallen-met-desinformatie-13993315-a1580931

  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/14/pro-russische-activisten-proberen-in-nederland-de-publieke-opinie-te-bespelen-14008383-a1581044

  https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/13/kan-dat-van-poetin-en-van-holland-houden-14009639-a1581069

 6. 10

  @7: Dat sms’je is kennelijk gelekt door Rijsbergen, de man die de Oekraïener meebracht naar de bijeenkomst. Omtzigt schreef zijn advies aan hem. Vraag is waarom hij dit nu bij de NRC gedropt heeft. Mogen we dat misschien ook weten?

  Omtzigt toonde zich met zijn hulp aan deze getuige op z’n minst wat naïef, onvoorzichtig ook. Maar dat hij de man zijn verhaal wilde laten doen lijkt me geen doodzonde. In Rusland en Oekraïene circuleren over allerhande onderwerpen de meest wilde verhalen. De conclusie dat hij rechtstreeks van Poetin kwam vind ik wel wat voorbarig.

 7. 11

  @8

  Misschien overkomt het hem niet? Het zegt overigens ook wat over jezelf als hij de enige CDA-er is met wie je nog wat kon. Die hele partij is een partij van viezeriken. *) Als je dat zelf niet ben, dan sluit je je niet aan bij zo’n partij. Dat lijkt me duidelijk.

  *) De laatste jaren onder Buma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren