Petitie tegen verkoop wilde dieren op Marktplaats

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (30)

#1 Olav

Wat is nu precies de grote misstand? Als het toegestaan is dergelijke beesten te houden moet het toch ook geen probleem zijn ze te kopen en te verkopen. Dat er eisen gesteld worden aan voeding, huisvesting e.d. van dieren kan ik me wel voorstellen.

#2 Wallis

omdat het bijna allemaal impulsaankopen zijn, bekijk dit maar:
http://gemi.st/14054113

#2.1 su - Reactie op #2

Dan moet je dat met een algeheel verkoopverbod regelen, en niet per verkoopkanaal afzonderlijk.

#2.2 Olav - Reactie op #2.1

Precies.

Overigens zou ik eerder aan een vergunningstelsel denken dan aan een algeheel verbod.

#2.3 majava - Reactie op #2.2

Wel eens het gedrag bestudeerd van dieren in gevangenschap en dat gelegd naast die van hetzelfde dier in de natuur? Huisdieren… wat is dat eigenlijk? Ik ken er maar 2 en dat zijn hond en en kat. Die wandelen met plezier met je mee naar binnen. De rest zou niet weten hoe vlug ze zich uit de voeten weten te maken. Daar kan geen voerbak tegenop.

#2.4 Bismarck - Reactie op #2.3

Ratten schijnen anders behoorlijk huizen op te zoeken. En hadden we hier niet laatst een video van een schattig vosje dat niet naar binnen mocht?

#2.5 mb - Reactie op #2.3

ik denk niet dat je huisdieren bedoelt, maar gezelschapsdieren? Ik reken met hetzelfde gemak de koe, kalkoen of het varken tot de huisdieren. En dan bedoel ik niet op mijn bord, maar gewoon het gegeven dat ze gedomesticeerd zijn.

De kat is trouwens weer een uitzondering. Die heeft zichzelf waarschijnlijk gedomesticeerd (zag de meerwaarde van toestaan dat er ook mensen in zijn huis wonen).

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #2.3
 • Vorige reactie op #2.3
#2.6 Harm - Reactie op #2.3

Vergeet de kippen, schapen en geiten niet. Gewoon, alles wat je kunt eten zonder dat je er eerst in het bos achteraan moet rennen.

Slangen kom je in tropische landen trouwens ook regelmatig in huis of op het erf tegen. En bij ons sapu’s (een pad) in grote getale.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #2.3
 • Vorige reactie op #2.3
#2.7 majava - Reactie op #2.3

Ja, neem het niet te letterlijk, dat mee naar binnen wandelen. Een nest wespen wil iedereen toch, immers? En dan klopt het dat veel dieren in de veehouderij ook een prima band met de mens hebben. Maar jullie begrijpen waar ik op doel.

#3 Levi

Allemaal even de campagne “Where’s my mama” uitchecken over de handel in en mishandeling van ‘schattige’ baby loris. Marktplaats zou zich er niet om bekommeren zolang maar ‘legaal’ is:
http://news.mongabay.com/2012/0320-hance_slowloris_petcampaign.html

#4 Bolke de big

Welke gek wil er nu een Oehoe hebben als huisdier?

Er moet gewoon een algeheel verbod op het houden van dergelijke dieren komen

#4.1 Olav - Reactie op #4

Er zijn mensen die serieus de valkerij beoefenen, dat kan ook met oehoe’s. Die mensen hebben meestal wel de kennis en ook de benodigde ruimte om de beesten op een acceptabele manier te houden. Wie zo’n uil alleen maar in een kooitje wil stoppen om aan zijn vriendjes te laten zien die moet er inderdaad niet aan beginnen.

#4.2 Bolke de big - Reactie op #4.1

Mensen die (beroepsmatig) de valkerij beoefenen hebben meestal die dieren ook niet als huisdieren omdat ze weten dat die beesten daar niet tegen kunnen.

Zo zou er dus ook een verbod moeten komen op het hebben van honden en katten als je woning dat niet toelaat (lees : op 5 hoog achter hoor je geen Deense Dog te houden).

#4.3 Olav - Reactie op #4.2

Eh, valkeniers hebben wel degelijk roofvogels als huisdier. Maar ze laten ze natuurlijk niet door de woonkamer vliegen.

Duitse dog (great dane) in een flatje kan misschien wel, afhankelijk van hoe de baas e.e.a. inricht. Als het beest elke dag mee kan naar het werk en dus niet alleen blijft zitten, en voldoende lichaamsbeweging krijgt. Wat is dan nog het bezwaar?

Ik weet wel dat er met honden en katten en andere reguliere huisdieren ook vaak dingen fout gaan. Maar in het algemeen lijkt me dat deel van het probleem toch wel redelijk onder controle. Er lijkt me dus geen noodzaak voor verdergaande regulering te bestaan.

Wat wilde dieren of andere bijzondere soorten betreft: inderdaad zou niet iedereen die moeten kunnen aanschaffen om in een hokje of kooi stoppen. Het principe zou moeten zijn: nee, tenzij. Maar een compleet verbod lijkt me echt onnodig.

En uiteindelijk vind ik dat iemand die legaal een oehoe heeft die ook legaal op Marktplaats mag zetten. De koper moet dan ook in het bezit van een vergunning zijn, natuurlijk.

#4.4 Bolke de big - Reactie op #4.3

De prof. valkeniers gaan wel fatsoenlijk met hun dieren om dat geloof ik wel ja.

Maar een grote hond kun je mijn inziens niet in een flatje houden, zo’n beest heeft meer nodig dan wat ruimte in een woonkamer.

En uiteindelijk vind ik dat iemand die legaal een oehoe heeft die ook legaal op Marktplaats mag zetten.

Ik heb het donkerbruine vermoeden dat legale valkeniers hun dieren niet te koop aanbieden op marktplaats, die hebben hun eigen kanalen wel.
Dieren op marktplaats doet mij altijd aan louche hondenfokkers denken die niks om de dieren geven maar enkel om de winst denken.
Goede dierenhandelaren/fokkers hebben geen marktplaats nodig, die worden ook wel gevonden door mond-op-mond reclame.

#4.5 Olav - Reactie op #4.3

Bolke: Ik heb het donkerbruine vermoeden dat legale valkeniers hun dieren niet te koop aanbieden op marktplaats, die hebben hun eigen kanalen wel.

Natuurlijk doen echte valkeniers (dat zijn niet alleen professionals, ook amateurs) geen zaken via Marktplaats. Natuurlijk zit er een luchtje aan lui die met beesten sjacheren op zo’n website.

Dat betekent echter niet dat het illegaal is. Je mag die dieren hebben, je mag er in handelen, dat mag dus ook op Marktplaats.

Ik zeg dus: de overheid moet die handel regelen, zodat het niet meer legaal is. Althans niet zonder vergunning. Actievoeren tegen Marktplaats vind ik echter onzin.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #4.3
 • Vorige reactie op #4.3
#4.6 Bolke de big - Reactie op #4.3

Oh op die manier, op zich ben ik het wel met je eens dat actievoeren tegen marktplaats niet nodig zou moeten zijn, maar ja, wakker dier protesteert ook tegen individuele supermarkt-ketens als die bijv. plof-kip verkopen.

Ik vind wel dat marktplaats dit soort advertenties uit zichzelf zou moeten weigeren.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #4.3
 • Vorige reactie op #4.3
#4.7 Olav - Reactie op #4.3

Ja, op die manier. Ik verschil dus alleen van mening met degenen die zeggen dat de handel in deze “wilde” dieren compleet verboden moeten worden in die zin dat ik vind dat dit wel mogelijk moet blijven voor mensen die aantoonbaar hun zaakjes op orde hebben. Die acceptabele leefomstandigheden kunnen bieden aan de dieren.

Het mag van mij dan ook via Marktplaats, hoewel verenigingswebsites e.d. waarschijnlijk meer voor de hand zullen liggen.

Als je het hebt over bedreigde diersoorten kom je nog eens op een heel ander terrein. Maar zelfs daarvan vind ik dat het onder strenge voorwaarden wel moet kunnen.

Met het plofkippenprobleem heeft e.e.a. volgens mij niets te maken. De aard van die handel is heel anders. Miljoenen kippen via industrie en supermarkt versus wat geklooi met wilde dieren door vage liefhebbers en sjacheraars in de marge van Marktplaats. De overeenkomst is alleen dat de wet het niet verbiedt.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #4.3
 • Vorige reactie op #4.3
#4.8 Bolke de big - Reactie op #4.3

Ow oke, ik ben het wel met je eens dat handel mogelijk moet blijven voor fatsoenlijke handelaren e.d. maar ik vind marktplaats niet de daarvoor geeigende plek omdat daar mij te weinig controle (mogelijk) is.

#5 Yevgeny Podorkin

Dit alles is een uitvloeisel van een confrontatie van de Hollandse “Steve Irwin” (zit wel eens bij DWDD aan tafel) met de eigenaar van marktplaats op de radio (maand of 2 geleden) die ernstig in verlegenheid werd gebracht.

Er worden kennelijk op marktplaats niet alleen dieren aangeboden die zijn toegestaan maar ook tot voor kort ook (verboden!) bedreigde soorten (tot voor kort want moneer marktplaats was hevig ontdaan en stotterde heftig dattie niet alle strafbare plaatsingen tijdig kon verwijderen; hij zou er voortaan notie van nemen voor wat het allemaal waard was). En jammer dat de voorbeelden me ontschoten zijn…

Ik steun de petitie voor de volle 100% en wens voorts iedere dierenhouder die zich naast gedomesticeerde kat, hond of kanarievogel/ parkiet anderszins te buiten gaat aan andere beesten (slangen, hagedissen, papegaaien, wasberen en ander gekut) hij aan zijn ballen opgehangen aan de hoogste boom moge bungelen.

Punt.

#5.1 Bolke de big - Reactie op #5

Dat ik het ooit nog mag meemaken dat ik het zowaar met je eens ben YP.

#5.2 Olav - Reactie op #5.1

Mijn buurman heeft een papegaai. Willen jullie die ook aan zijn ballen ophangen?

#5.3 Bolke de big - Reactie op #5.2

Papagaaien kunnen toch een jaar of 60 oud worden, ik stel voor dat we je buurman de rest van zijn leven in een kooi laten leven.

Papagaaien zijn geen huisdieren, die horen thuis in de natuur, niet in een woonkamer.

#5.4 Yevgeny Podorkin - Reactie op #5.3

Olav.

Papegaaien zijn uiterst sociale dieren (beschikken net als b.v. dolfijnen over een gek soort “intelligentie” waarover we het maar niet hebben dat laten we aan de biologen onder ons) die in solitaire gevangenschap volslagen onnatuurlijk idioot hechtingsgedrag t.o.v. mensen gaan vertonen. Over uit pure wanhoop/ verveling zichzelf kaalplukken hebben we het nu even niet…op yt staan filmpjes van papegaaien die over een parcours van lego allerlei truukjes uithalen. Of 1 die tegen een binnenkomende schoonmoeder krijst: “Hallo, kan jij niet es ff een hallef uurtje je muil houen”…lachuh

Tot zover mijn relaas aangaande de papegaai.

Als dan per ongeluk je buurman omgekeerd aan zijn ballen in een boom hangt steekt dat verder helemaal niet schril af qua papegaai zelfs gewoontjes….dacht ik zo.

#5.5 Dehnus - Reactie op #5.3

Ben het met je eens, de wilde papegaaien handel is echt verschrikkelijk. De beestjes zijn extreem intelligent en hebben aandacht van een andere pappegaai nodig. Dit geld zelfs voor de gekweekte, die hebben extreem veel aandacht nodig en moeten eigenlijk alleen gehouden worden door mensen die weten wat ze doen. (Er zijn zo veel kaal geplukte kromsnavels dat wil je niet weten, en verwende of anders kapot gemaakte vogels). Papegaaien mogen van mij best alleen maar met een vergunning gekocht worden, nadat je een opleiding goed hebt doorlopen.

Gezien hun intelligentie is het gewoon dierenmishandeling anders.

 • Beantwoorden
 • Volgende reactie op #5.3
 • Vorige reactie op #5.3
#5.6 Bolke de big - Reactie op #5.3

Wat mij betreft ook niet met vergunning, papagaaien zijn gewoon geen huisdieren, hoe goed je intentie ook is, zo’n beest hoort in de natuur, niet in een woonkamer.

Mensen moeten eens stoppen met het houden van dergelijke dieren.

#5.7 Yevgeny Podorkin - Reactie op #5.1

*snif*

O Big BIG, lief koteletje van me…kom in me armen zal ik je smoren.

#5.8 Bolke de big - Reactie op #5.7

* Knor Knor * :D

#5.9 Joost - Reactie op #5.8

Get. A. Room.

#6 DrBanner

zijn ze nou helemaal koekoek met die oehoes?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*