‘Parlement Oekraïne neemt wet aan voor meer autonomie oosten’

Zo bericht het NRC.

De wet is tijdelijk en heeft een looptijd van drie jaar.

Maar is dit voldoende voor de separatisten en hun Russische broodheer?

Ook nam het parlement het associatieverdrag met de EU aan dat de directe aanleiding was voor de verdrijving van Janoekovitsj en het daaropvolgende conflict tussen Oekraïne en Rusland.

Wel is onder Russische druk besloten het verdrag pas op 1 januari 2016 in te laten gaan.

Open waanlink

 1. 1

  Ik heb er weinig vertrouwen in dat de regeringen van de volksrepublieken (die voor een groot deel bestaan uit Russische staatsburgers) daar genoegen mee nemen. Die willen uiteindelijk gewoon aansluiting bij Rusland.

 2. 2

  @1: Het is dat of oekraine probeert het over x jaar opnieuw te heroveren als ze hun leger hebben heropgebouwt.

  Veel meer smaken zijn er niet.

 3. 3

  @1

  De “regeringen” van de volksrepublieken hebben niets te willen vrees ik, het is Putin die uitmaakt of zijn oorlogsbuit groot genoeg is met twee kleine districtjes in het oosten en de Krim. Ik verwacht echter dat het Kremlin zijn zinnen heeft gezet op heel oost Oekraïne of op zijn minst een corridor naar de Krim. Deze hele show is slechts een geplande adempauze voor de Russen om hun front in de Donbas te versterken en de Europese sancties op een dwaalspoor te zetten.

 4. 4

  @1: het is een half jaartje te laat.
  Eerst hebben Oekraïnse politici geroepen en getweet dat die 8 miljoen Russisch sprekenden in het oosten (die altijd op de pro-Russische kandidaat stemmen bij verkiezingen) terroristen zijn en desnoods met kernwapens uitgeroeid moeten worden.
  Eerst heeft de regering Jatsjenjoekerop gehamerd dat Oekraïne één ondeelbare land is, stemmingmakerij a la Milosevic.

  En dan komt men nu (na maandenlange anti-terroristische operaties) aan dat er eigenlijk best te praten valt over zelfbestuur, desnoods in het Russisch.

  Maar goed: ik hoop er het beste van.
  Als beide partijen het verleden snel genoeg begraven en tot overeenstemming komen, dan kan de Russische gaskraan weer open en zit heel Oekraïne er komende winter warmpjes bij.

 5. 5

  @4: “het is een half jaartje te laat.”

  De diefstal van de Krim door Rusland begon al meer dan een half jaar geleden, dus dat klopt al niet.

  “Eerst hebben Oekraïnse politici geroepen en getweet dat die 8 miljoen Russisch sprekenden in het oosten (die altijd op de pro-Russische kandidaat stemmen bij verkiezingen) terroristen zijn en desnoods met kernwapens uitgeroeid moeten worden.”

  Linkje naar die tweet (nee de link die je geeft is een afgeluisterd en mogelijk gemanipuleerd telefoongesprek)?

  “Eerst heeft de regering Jatsjenjoekerop gehamerd dat Oekraïne één ondeelbare land is”

  Iets dat nota bene Rusland gegarandeerd had voor Oekraïne haar kernwapens opgaf (waarmee je vorige bewering toch al op losse schroeven staat) en dat wat het parlement betreft nog steeds staat.

  “En dan komt men nu (na maandenlange anti-terroristische operaties) aan dat er eigenlijk best te praten valt over zelfbestuur, desnoods in het Russisch.”

  Dat is niet nieuw en ook al eerder aangeboden. Helaas wilden de Russen steeds doorvechten.

  @3: “Ik verwacht echter dat het Kremlin zijn zinnen heeft gezet op heel oost Oekraïne of op zijn minst een corridor naar de Krim. Deze hele show is slechts een geplande adempauze voor de Russen om hun front in de Donbas te versterken en de Europese sancties op een dwaalspoor te zetten.”

  Gezien het feit dat de Russen al sinds het begin van het bestand bezig zijn met pogingen Mariupol en het vliegveld van Donetsk te veroveren, vermoed ik zoiets. Het is duidelijk dat de huidige bezette gebieden in ieder geval nog te klein zijn en dat er dus nog wel een gewelddadig afgedwongen “correctie” aankomt.

 6. 7

  @5:

  De diefstal van de Krim door Rusland begon al meer dan een half jaar geleden, dus dat klopt al niet.

  Klopt, Bismarck, dat was een heel foute inschatting van de Russen en de kiem voor de burgeroorlog.
  Maar ik blijf erbij dat men geen tanks en vliegtuigen had moeten inzetten tegen de separatisten. Onderhandelingen zij altijd te prefereren boven geweld.

  Een corridor naar de Krim lijkt me geen enkel probleem. Er is altijd gewoon transport van mensen en goederen van Rusland naar de Krim geweest.
  Als je de Krim wilt isoleren in een poging het gebied terug te winnen, dan blokkeer je een vreedzame oplossing.

 7. 8

  @2: Lijkt me ook geen realistische optie. De Russen zullen gewoon weer interveniëren. Waarschijnlijker nog is dat een reactie van het Oekraïense leger uitgelokt wordt, die dan later zo zal verkocht worden. Zo is het ook in Georgië gebeurd. Het hele Westen wil uiteindelijk toch altijd de Russische versie geloven, ongeacht het waarheidsgehalte, omdat het andere alternatief oorlog met Rusland betekent en daar wil niemand aan.

 8. 9

  @7: “Maar ik blijf erbij dat men geen tanks en vliegtuigen had moeten inzetten tegen de separatisten. Onderhandelingen zij altijd te prefereren boven geweld.”

  In de Krim hebben ze koste wat kost oorlog proberen te vermijden. Daarvan hebben ze geleerd dat het gevolg is dat je provincie door Rusland gejat wordt. Toen in Oost Oekraïne vervolgens dezelfde Russen verschenen (oa. de eenheid van Strelkov ging na de annexatie van de Krim direct richting Sloviansk om daar het politiebureau en het SBU-kantoor te bezetten), wisten ze dus wel hoe laat het was. Een ezel gaat zich geen twee keer aan dezelfde steen stoten.

 9. 12

  @7:

  Onderhandelingen zij altijd te prefereren boven geweld

  Daarom heb jij het zeker nooit over al dat Russische geweld dat de oorzaak is van dit alles? Zelfs als Rusland complete dorpen van de kaart bombardeert geef jij de Oekraïne de schuld omdat ze hun eigen land verdedigen.

  Als je de Krim wilt isoleren in een poging het gebied terug te winnen, dan blokkeer je een vreedzame oplossing.

  Dus Rusland blokkeert een vreedzame oplossing met de (gas) blokkade van de Oekraïne?

  @6: Su doe jij de groetjes aan je kameraden?

  http://anton-shekhovtsov.blogspot.ch/2014/09/european-far-right-politicians-observe.html

  http://www.worldaffairsjournal.org/article/strange-bedfellows-putin-and-europe%E2%80%99s-far-right

 10. 14

  @12:

  Dus Rusland blokkeert een vreedzame oplossing met de (gas) blokkade van de Oekraïne?

  Misschien moeten ze eerst hun achterstallige rekeningen voldoen voordat je gaat zeuren over gas.

 11. 15

  @13: Nee hoor. Jij zit hier al meer dan een half jaar Oekraïne = nazi propaganda te bedrijven voor Putin. De Putin die vrijwel elke extreemrechtse/neonazi partij in binnen en buitenland met geld en middelen ondersteund. Waar jij compleet negeert. Kennelijk weet jij alleen wat een nazi is als dat Putin uitkomt.

  Pravy Sector staat met 500 man voor de Rada te demonstreren juist omdat de Oekraïne niet extreemrechts/neonazi is zoals jij altijd beweert.

  @14:

  Misschien moeten ze eerst hun achterstallige rekeningen voldoen voordat je gaat zeuren over gas.

  Je bedoelt die gasrekening waarbij de Oekraïne eerst een vriendenprijs kreeg wegens de lease van een marinebasis op de Krim en waarvan de prijs na het roven van de Krim met terugwerkende kracht sterk werd verhoogd? Dat is echt psychopaten logica.

  Dan heb ik het nog niet eens over de vele miljarden aan andere schade en menselijk leed die Rusland in de Oekraïne heeft aangericht.

 12. 16

  @15 Dus volgens gbh staan er geen neonazis voor de Rada, omdat dat propaganda van Putin is. Nee, als het gbh niet utitkomt liegt de sociale media. Vooral wegkijken.

 13. 17

  @15:

  Je bedoelt die gasrekening waarbij de Oekraïne eerst een vriendenprijs kreeg wegens de lease van een marinebasis op de Krim en waarvan de prijs na het roven van de Krim met terugwerkende kracht sterk werd verhoogd?

  Niemand verplicht Oekraine om Russisch gas te kopen hoor.

 14. 18

  @9:

  Een ezel gaat zich geen twee keer aan dezelfde steen stoten.

  Inderdaad, ze gingen toen voor de militaire optie, hun eigen mogelijkheden overschattend en de tegenstand onderschattend. Kiev heeft een verkeerde inschatting gemaakt.
  Door het geweld van de afgelopen maanden zijn de partijen niet dichter bij elkaar gekomen, Bismarck. Laten we hopen dat de wonden niet te diep zijn en zullen helen.

  De NAVO moet maar een ander speelveld dan Oekraïne uitzoeken om Poetin te pesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren