1. 1

  Veel ervan is vrij specifiek voor Amerika, maar dit inzicht is belangrijk lijkt me, ook voor Nederland en Europa:

  By sabotaging the reputation of an institution of government, the party that is programmatically against government would come out the relative winner.

 2. 2

  Wow, in een adem uitgelezen. Nota bene van een Republikeinse insider. Als outsider is het cynisme (en het ondemocratische karakter) van het Amerikaanse politieke systeem me wel duidelijk, maar om het zo samengevat te krijgen. Wowwow. Benieuwd hoe onze vaste Amerika fans zich hier uit zullen lullen.

  Overigens begon me al lezende een behoorlijk aantal parallellen met de situatie in Nederland op te vallen. We hebben geen twee partijen systeem en we hebben nog redelijk functionerende partyfinancieringswetten waardoor onze partijen niet totaal gecorrumpeerd kunnen worden door grote bedrijven en megamiljonairs. Maar we delen met Amerika in toenemende mate de haat, desinformatie en het cynisme. Het landsbelang wijkt voor persoonlijke en partijbelangen. De politieke cultuur waarin beschaafde mensen samen voor het landsbelang opkomen dat belangrijker is dan het bevechten, by all means, van je tegenstander is ook hier aan het verdwijnen.

  Kortom een waanzinnige aanrader dit stuk (ondanks de lengte) voor een ieder die zich interesseert in de westerse democratie.

 3. 3

  Benieuwd hoe onze vaste Amerika fans zich hier uit zullen lullen.

  Als je het over mij hebt: ik was nooit zo’n fundamentalistisch alles-of-niet type als jij lijkt te zijn. Dus ik *hoef* me nergens uit te lullen.

 4. 9

  Het zou een beetje autistisch zijn om mijn zelfbeeld als volledig los te zien van het beeld dat anderen van mij hebben. Misschien is dat de manier waarop jij jezelf een held vindt, dat kan. Ik doe het anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren