Op een warmere aarde verandert alles – en het is al eens gebeurd

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Miljoenen jaren geleden schoot de temperatuur op aarde omhoog toen een ontzaglijke hoeveelheid broeikasgas vrijkwam – met ingrijpende gevolgen. Een les voor onze eigen toekomst?

Open artikel

Reacties (9)

#1 roland

Is er nu “ontzaglijke hoeveelheid” voorradig?

#2 Lutine

Het geruststellende van dit verhaal is dat de oude situatie zich ooit weer herstelt. Klimaatverandering is dan ook alleen maar nadelig voor de veroorzaker. (Niet helemaal waar, we roeien ook andere soorten uit, maar dat doen we zonder klimaatverandering ook wel) Geen medelijden met een soort wat zijn nest vervuilt. Die verdiend de aarde niet.

#3 Hans Verbeek

De gebruikelijke bangmakerij.
Volgende keer graag weer over een supervulkaan of een meteorietinslag.

#4 beugwant

@1: Na lezing van dat artikel ben je wel geneigd te denken dat het huidige leven op aarde -gezien de eigenlijke broeikasgasvoorraad- beter als uitzonderingssituatie beschouwd zou moeten worden.

#5 Lutine

Je zou zelfs kunnen stellen dat de mensheid de planeet en vooral het leven van de ondergang heeft gered. De CO2 voorraad werd steeds meer vastgelegd door het leven zelf in de vorm van fossiele brandstof. Dankzij menselijk ingrijpen is dat deels terug gedraaid. Onder de 200 ppm is niet of nauwelijks leven mogelijk.

Zoals in de waanlink te lezen valt, gaat een terugkeer naar historische waarden gepaard met extremiteiten. Dat is wat ons te wachten staat en wat het overbevolkingsprobleem ook gaat op lossen. Zodat de biodiversiteit weer kan toe nemen.

Voor het leven an sich zie ik alleen maar win-win. Nog 100 jaar mensheid en er is niks meer van biodiversiteit over. Voor de mens zelf is het jammer. Maar goed beschouwd zijn we een parasiet die de gastheer (het leven) uitwoont. En wie heeft er nou medeleven met een parasiet?

#6 JANC

@3: De gebruikelijke wegkijkende reactie van Meneer Verbeek

#7 Hans Verbeek

@6: het kan ook anders, meneer JANC
Laten we allemaal onze CO2-uitstoot verlagen.
Zet je verwarming lager.
Doe je auto weg en ga nooit meer met het vliegtuig op vakantie. Koop alleen voedsel dat in Nederland geproduceerd is enz.

#8 JANC

@7: Het was toch bangmakerij? Dan hoef je toch niets te doen?

#9 Hans Verbeek

@8: je hoeft niet alleen iets te doen als je bang bent.
Je kunt ook zonder bang te zijn proberen de planeet leefbaar te houden.
Ik zie heel duidelijk dat we de aarde plunderen en verzieken voor de volgende generaties. Maar ik word niet bang van verhalen over de stijgende zeespiegel of de opwarming van het klimaat.
Je kunt mensen ook overtuigen zonder ze bang te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*