Ook in Noord-Ierland wil men nu een onafhankelijkheidsreferendum

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - De grootste partij van Noord-Ierland, Sinn Fein, wil na Schotland nu ook zo snel als mogelijk een referendum over onafhankelijkheid.

Open artikel

Reacties (17)

#1 Bolke

Ook kansloos want ook noord Ierland is financieel afhankelijk van London.

#2 Hans Verbeek

@1: aansluiten bij de Ierse Republiek is zeker ook geen optie, Bolke? ;-)

#3 Bolke

@2: En jij denkt dat de protestanten daar akkoord mee zullen gaan?

#4 JANC

@1: Er zijn daar veel die denken dat Londen nu al teveel bepaald (he, dat is grappig – dat kennen we ook van een andere stad) maar te weinig doet voor Noord Ierland. Die denken dat na de Brexit er meer kansen liggen voor economische voorspoed in een alliantie met Dublin-Ierland. Zeker, daar is veel oud zeer en er zal nogal wat water door de Lagan (en Liffey) stromen voordat zoiets mogelijk is met de protestanten.

#5 Bismarck

@0: Het scheelt heel weinig, maar Sinn Fein is niet de grootste partij in Noord-Ierland.

@3: Zeker niet, maar bij een referendum gaat het gemeenlijk om de meerderheid. Als de protestanten met evenveel opkomen als bij de laatste verkiezingen, konden ze dat referendum best wel eens verliezen. Overigens is in de verschillende vredesakkoorden vastgelegd dat de Noord-Ieren recht hebben op een referendum over aansluiting bij Ierland, als het er op lijkt dat daar een mogelijke meerderheid voor is. De Brexit-referendumuitslag en de laatste verkiezingsuitslag zijn duidelijke indicaties in die richting, dus Sinn Fein staat in zijn recht met deze aanvraag.

#6 Bolke

@5: Recht hebben en krijgen zijn 2 verschillende dingen, ik voorspel een burger oorlog als Sinn Fein er zoiets probeert door te drukken.

#7 Bismarck

@6: Voorspel je rot zou ik zeggen. Ik voorzie hoe dan ook onrust in Noord-Ierland, maar geen burgeroorlog, ongeacht wat gebeurt. De protestanten zijn de demografische slag aan het verliezen tegen de katholieken. Er gaat hoe dan ook een moment komen dat de katholieken in de meerderheid zijn en dan zal een aansluiting bij Ierland volgen. En er zijn inderdaad protestanten die zich daar niet bij neer zullen leggen (maar dat is over 50 jaar ook nog zo, als de weegschaal al lang in hun nadeel is doorgeslagen), dus ja er gaat geweld komen.

Ondertussen blijkt in Londen dat de regering nog niet weet hoe plan B eruit zal zien als de onderhandelingen met de EU mislukken. Wie weet dat de Schotse en Ierse ratten het zinkende schip nog op tijd kunnen verlaten…

#8 Lutine

In deze kwestie zien we haarfijn hoe de EU een godsdienstoorlog ten behoeve van de vrede heeft beslist. Tussen Noord Ierland en Ierland is momenteel nauwelijks nog iets van een grens aanwezig. Beide partijen zijn/waren oorlogsmoe en de huidige status quo is eigenlijk voor beide partijen aanvaardbaar.

Maar dankzij de onvolprezen Brexit wordt een oud vuur opnieuw opgepookt. Waar zou de mens zijn zonder oorlog? Waar moet het journaal dan nog mee gevuld? De protestanten willen bij het uiteen vallende Groot-Brittannië blijven. En de katholieken willen helemaal geen grens. Je kan een referendum gaan houden, maar die laten een ontevreden minderheid achter.

We zitten dus in een vreedzame situatie en door een invloed van buitenaf (de Brexit) kan het muntje alle kanten oprollen. Het lijkt voor mij als buitenstaander überhaupt het eenvoudigste als Ierland zich herenigt. Maar de sentimenten in N-Ierland houden geen rekening met rationele overwegingen.

#9 Bolke

@7: En wat voor nut heeft het als de schotten en ieren het zinkende schip verlaten?

Op het moment dat de brexit een feit is dan zijn hun ook geen EU lid meer, of ze nu wel of niet in het VK zitten en moeten ze als ze lid willen worden gewoon weer achter in de rij aansluiten.

#10 JANC

@9: Er zullen wel uitzonderingsregels uitgevonden worden om hun versneld lid te laten maken. Historische banden ofzo.

#11 Bolke

@10: dat idee is al afgeschoten door diverse landen zoals spanje die ook met seperatisten zitten, die zijn allergisch voor alles wat ook maar naar afscheiding ruikt.

#12 Hans Verbeek

@4: het Verenigd Koninkrijk is een kleine versie van de Europese Unie.
Ik vind de trend van decentralisering en deglobalisering wel interessant om te volgen. Het opraken van de makkelijk winbare olie zal uiteindelijk leiden tot krimp van de wereldhandel.

#13 JANC

@11: Ik denk dat er wel mouwen aan te passen zijn

#14 Bismarck

@9: “Op het moment dat de brexit een feit is dan zijn hun ook geen EU lid meer”
Du moment dat Noord-Ierland zich bij Ierland aansluit (en dat is waar een Noord-Iers referendum over zal gaan), is het wel degelijk per definitie onderdeel van de EU. En die Schotten, reken maar dat daar een mouw aan gepast wordt, hoe hard jij ook moord en brand roept.

#15 JANC

@14: Inderdaad. Want toen Oost-Duitsland herenigde met West was het ook automatisch deel van de EU.

#16 Lutine

@15

Daar was indertijd een clausule voor opgenomen omdat men in West Duitsland altijd van een hereniging is blijven uitgaan.

Hoe het met een Ierse hereniging zit weet ik niet. Net zo min als met een Cypriotische hereniging.

#17 Bolke

@14: ik roep geen moord en brand, Spanje heeft al aan gegeven het niet te zullen accepteren en die hebben toch echt een VETO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*