1. 1

  The plot thickens. Ik ben overigens wel geschokt over hoe schouderophalend bijna iedereen reageert op dit schandaal. Bijna niemand die ik ken interesseert het ook maar iets.

  Zijn we als kikkers al zo gewend aan het steeds warmere water?

 2. 3

  @1: Diefstal van eindexamens is véél belangrijker.

  Het is inderdaad heel eng dat zo ongeveer het grootste afluisterschandaal ooit zo weinig rumoer geeft of dat er met “het is voor onze veiligheid” gereageerd wordt.

 3. 4

  Qua wat ik ervan begrijp – en ik heb nog steeds niet de moeite genomen om het allemaal even tot me te nemen dus wellicht mis ik iets- gaat het hier met name om verkeersgegevens (metadata zoals men daar zegt). Die slaan we hier in Nederland ook op conform bewaarplicht. Nou is die bewaarplicht ook buitengewoon abject en geloof ik ze niet helemaal dat ze alleen “metadata” bewaren, maar dat terzijde.

  Over toegang tot data bij Google en Facebook kan ik me eigenlijk totaal niet druk maken. De premisse dat wat je aan Google en Facebook verklapt ook maar iets met prive te maken heeft, is volkomen onjuist. Alles wat je via dergelijke gratis diensten (en, ja, daar hoort natuurlijk ook gmail bij) communiceert, openbaart of anderszins verklapt is per definitie bekend bij Google en Facebook en hun personeel. Bovendien kan iedere malloot met genoeg geld dergelijke clubs met al uw data gewoon kopen en dan op zijn gemak alles lezen. Ik kan me er niet zo druk om maken dat de NSA dat ook kan; dat draagt alleen maar bij aan de bewustwording dat Facebook en Google geen acceptabel alternatief zijn voor uw dagboek, brief, telefoongesprek of knipoog en is wellicht een belangrijke stap om eindelijk eens structureel over te stappen op een oplossing die niet gecontroleerd wordt door een beursgenoteerde moloch en uw privacy beschermt zoals het hoort.

 4. 7

  @1: Treurig, maar waar: alles went.
  Ik denk trouwens dat een deel van de mensen er niet over wil praten of nadenken omdat ze het te ongelofelijk en te verschrikkelijk vinden om mee bezig te zijn. En zich al helemaal onmachtig vinden er ook maar iets tegen te ondernemen.

  Het is enigzins vergelijkbaar met de schok die sommige kinderen krijgen als ze wordt verteld dat Sinterklaas niet bestaat. Die wetenschap nemen ze, met enige aarzelen, wel voor kennisgeving aan, maar dat ze door hun ouders belazerd zijn, dat wil er maar moeilijk in en wordt snel weggeparkeerd.

  Zo gaat dat volgens mij ook als mensen erachter komen dat ze door de overheid belazerd worden. Men ruilt het gevoel van ‘vertrouwen en veiligheid’ niet graag in voor de wetenschap dat je eigen ouders, of in dit geval de overheid, je continu om de tuin leiden.

 5. 8

  Dit is dus een zeer goed voorbeeld van non-nieuws. Het delen van informatie met buitenlandse diensten werd bij wet geregeld in artikel 13 van de wet op inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Daarnaast neemt Nederland al sinds jaar en dag deel aan het UKUSA verdrag, waardoor ons eigen SIGINT (NSO) integraal deel uitmaakt van het Echelon netwerk, samen met de VS, Canada, Australië, Nieuw Zeeland en het Verenigd Koninkrijk.

  Je kan gerust stellen dat Nederland samen met Engeland het verste van de hele EU gaat wat het uitwisselen van informatie betreft. Al decennia.

 6. 10

  Voor de liefhebber hier het complote kamerrapport uit 2011 over wat de NSO (de Nederlandse NSA) allemaal en kan en hoe ze omgaan met met metadata. Ik heb geen tijd en zin om dit helemaal door te nemen.

  Wel opvallend dat ook de 2e kamer in 2011 al de NSO toestemming gaf op het onderscheppen van alle benodigde metadata en tevens constateerde dat:

  “De Commissie is van oordeel dat niet in alle gevallen een eenduidige scheidslijn te trekken valt tussen metagegevens en inhoud van communicatie.”

  https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=7&cad=rja&ved=0CGIQFjAG&url=http%3A%2F%2Fwww.rijksoverheid.nl%2Fbestanden%2Fdocumenten-en-publicaties%2Frapporten%2F2011%2F12%2F23%2Ftoezichtsrapport-inzake-de-inzet-van-sigint-door-de-mivd%2Ftoezichtsrapport-inzake-de-inzet-van-sigint-door-de-mivd.pdf&ei=jfO2UYTcGMiBhAfFvoCACA&usg=AFQjCNGC2oIS7GKes5OhnFPfAomhjY2QxA&sig2=1b-TOt5kaKM6wnkkfItctw

 7. 13

  @Lommers

  Onder wie gaat Symbolon dan vallen? Defensie of Biza? Nu valt de NSO onder defensie (vandaar dat Plasterk kan doen of z’n neus bloedt), maar gaat dat ook veranderen?

 8. 16

  De bron van de Telegraaf lijkt me niet eenzelfde type als Edward Snowden. Dat was een techie. De Telegraaf heeft eerder een fittie met de AIVD.

  Die bewaarplicht (in NL overigens voor de duur van zes maanden) is een plicht om verkeersgegevens te bewaren. Die blijven bij de telecomprovider liggen totdat de politie met een bevel tot overleggen van de verkeersgegevens komt. Dat bevel moet door de rechter-commissaris getekend worden. Er kan dus niet ongelimiteerd zelfstandig gegrasduind worden.

  Bij ongerichte interceptie ligt het iets anders. Dat wordt ongericht opgevangen en ligt dus bij de overheid. Maar ook daar geldt dat er pas na goedkeuring toegang komt tot de data. Zie hierover bijv. het rapport nr. 31 van http://www.ctivd.nl/?Toezichtsrapporten:AIVD

  @10
  “Voor de liefhebber hier het complote kamerrapport uit 2011 over wat de NSO (de Nederlandse NSA) allemaal en kan en hoe ze omgaan met met metadata. Ik heb geen tijd en zin om dit helemaal door te nemen.”

  Dit lijkt me nu juist het probleem. Half Nederland heeft hierover een “beargumenteerde” mening. Maar vrij weinig mensen (nemen de tijd om te) weten hoe de vork in de steel zit.

 9. 17

  Hoe lang blijft dat “f”-je in blauwvierkant nog op deze site in gebruik? ;-)

  Het zal me trouwens benieuwen wat voor schimmenspel er in de 2e Kamer opgevoerd gaat worden.
  Wordt waarschijnlijk net zo’n onnozele vertoning als de bouwfraude.
  Men wist van niets en men was erg geschokt; iedere cijferknecht op een aannemersadministratie wist wel wat er gaande was, maar zij niet.
  De zorgfraude interesseert ze geen moer:
  Het is veel prettiger om de zorgvragende de rekening te presenteren dan om de recepties van hun frauderende vrienden m/v te moeten missen.
  Of nog erger een toekomstig commissariaat.

  Ik kan me daarom ook slecht voorstellen dat ze in meerderheid echt iets iets willen/zullen ondernemen tegen de schending van de privacy ;-)

 10. 20

  En wantrouw voor al iedereen die je wil wijsmaken dat dit allemaal gedaan wordt om terroristen te vangen. Jullie waren dan misschien zo dom om te denken dat je niet permanent geregistreerd en afgeluisterd wordt, maar de professionals onder ons weten al lang beter.
  Dus die vang je op deze manier niet.

  Nee, dit programma is toch echt gericht op
  “das leben der Andern”.

 11. 21

  @19: Dat is het inderdaad, maar dat is voor de gemiddelde bezoeker niet eenvoudig te zien. Het ziet er nl. net zo uit als het beruchte F-je dat op andere websites cookies en scripts van FB naar binnen sleept en waarvoor terecht wordt gewaarschuwd.

  Er is ook geen enkele reden waarom je dit soort gratis reclame op je pagina’s zou moeten plaatsen. Mensen die hoognodig iets op FB moeten posten kunnen dat ook zonder knopje om op te klikken, ze kopiëren en plakken dan gewoon de URL van de pagina.

 12. 22

  Als we het dan toch over siteperikelen hebben, de autologin met wordpress lijkt niet meer te werken… nou kan de aivd mijn mooie (edit: ongepubliceerde) blogposts niet meer tracken.

 13. 23

  @1:

  Zijn we als kikkers al zo gewend aan het steeds warmere water?

  Die uitspraak klopt slechts gedeeltelijk: Kikkers springen normaliter wel uit het water wanneer het te warm wordt. Alleen kikkers zonder hersenen doen dat niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren