Onderzoeksraad: veiligheid van het vlees in Nederland niet gewaarborgd

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Oepsie:

Vleesbedrijven in binnen- en buitenland werken niet altijd schoon, bij slachthuizen hebben de onderzoekers „talrijke hygiënische tekortkomingen geconstateerd”. Fraude met vlees, zoals het mengen van paardenvlees met rundvlees, is een „onderschat risico”, met „potentieel schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid”.

En waar hebben we dit aan te danken? De zegeningen van de vrije markt!

Het toezicht op de vleesproductie wordt de afgelopen jaren steeds vaker overgelaten aan de bedrijven zelf. De overheid trekt zich bij het toezicht vaker terug, vertrouwend op ‘systeemcontroles’. Maar de vleessector is nog lang niet in staat om zelf alle controles uit te voeren. Het terugtreden van het publieke toezicht is daarom „voorbarig” geweest, aldus de Onderzoeksraad.

Niemand, niemand had dit kunnen voorspellen. Want waarom zou het geen goed idee zijn als een slager zijn eigen vlees keurt?

Open artikel

Reacties (1)

#1 AndreSomers

En de supermarkten reageren ook:
“‘Dit is echt de gong voor de laatste ronde. De vleessector moet nu echt laten zien dat het de zaken serieus gaat aanpakken. Wij hebben onze buik vol van excuses dat het maar incidenten zijn. De supermarkten zullen waardeloosheid afstraffen.’

(…)

De supermarktbranche gaat zelf de controle bij de vleesleveranciers aanscherpen en uitbreiden. ‘We gaan nog zwaarder controleren, inclusief de financiële boekhouding om fraude tegen te gaan. Want dat is de conclusie van het rapport: fraude kan leiden tot voedselonveiligheid’, aldus Jansen.”
( bron: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3622772/2014/03/26/Supermarkten-na-vleesschandaal-buik-vol-van-excuses.dhtml )

Over boter op je hoofd gesproken. Supermarkten blijven stunten met vlees in een race naar de bodem voor wat het mag kosten, en legt daarbij leveranciers gerust kortingen op. En dan zijn ze verbaasd dat die leveranciers de kantjes er van af lopen om voor dat soort absurde prijzen te kunnen leveren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*