Onderzoek: liberals onderschatten gelijkgestemdheid eigen groep, conservatives overschatten dit

ONDERZOEK - Liberals (Amerikaanse versie) denk dat anderen met gelijke overtuiging vaker afwijken van hun eigen keuze dan het in werkelijkheid is, zelfs als het niets met politiek te maken heeft. Conservatives zijn er heilig van overtuigd dat groepsgenoten hetzelfde denken.
Aldus een wetenschappelijk onderzoek met 300 mensen.

Open waanlink

 1. 1

  Het is misleidend om ‘liberals’ te vertalen met ‘Liberalen’. Het is een amerikaans onderzoek, en het gebruikt de amerikaanse politieke termen.

  Voor de duidelijkheid liberalen vertalen met bijvoorbeeld ‘progressieven’, of de engelse term overnemen, zodat de Amerikaanse context duidelijk is.

  Overigens interessant onderzoek.

 2. 4

  @2: Het wisselt, denk ik. In België en Duitsland in elk geval wel, in Engeland zijn de liberalen als D66 (progressief midden), Europees gezien zitten de liberalen tussen de christen-democraten en de socialisten, economisch rechts maar sociaal progressief.

  Zo links in het spectrum als in de VS zie je het denk ik nergens.

 3. 5

  @4: Dat ligt dan eerder aan het spectrum. In de VS ontbreken vanaf State level nu eenmaal zowel communisten, socialisten, ecologen, als sociaaldemocraten (kortom de hele linkerhelft van het politieke spectrum) in vrijwel alle parlementen, waar je in de meeste Europese parlementen (eigenlijk ongeveer alle Europese landen zonder districtenstelsel) minstens twee van die vier stromingen wel terugvindt.

 4. 6

  @5: Dat is een (veel voorkomende) misvatting. Dit soort stromingen bestaan zeker, maar dat wordt aan het oog onttrokken door de breedte van de politieke partijen in de VS. De democratische partij loopt van vrij rechts tot zeer links, en alles wat daar tussen zit. De Blasio (nieuwe burgemeester New York) en Sanders (senator Vermont) zijn bijvoorbeeld zelfverklaarde socialisten/sociaal democraten. Het hangt een beetje van het onderwerp af of de Democraten rechtser of linkser zijn dan hun Europese tegenhangers. Legalisatie van cannabis en ontwikkelen van links economisch beleid zijn onderwerpen waar links in de VS krachtiger is dan in Europa, gemiddeld genomen.

 5. 7

  @6: “De democratische partij loopt van vrij rechts tot zeer links, en alles wat daar tussen zit. De Blasio (nieuwe burgemeester New York) en Sanders (senator Vermont) zijn bijvoorbeeld zelfverklaarde socialisten/sociaal democraten. “

  Dat kun je wel leuk zo zeggen, maar die enkele zelfverklaarde sociaaldemocraat (ik zou dat met een korrel zout nemen) stemt wel gewoon mee met dingen die voor Europese begrippen op zijn best in het midden van het politieke spectrum vallen. En zo zitten de Amerikaanse democraten, waar het hun uiteindelijke beleid betreft ook op zijn best een beetje tussen VVD, D66 en CDA in. Niets misvatting dus, alleen op sub State level kom je (in sommige grote steden) uiteindelijk uitvoerend beleid tegen dat zich kan meten met dat van een SPD of PS.

 6. 9

  @8:

  Sanders is formeel gesproken geen Democraat.

  Afgezien daarvan zijn de zogenaamde ‘sociaal-democratische’ Democraten zodanig dun gezaaid dat ze niet of nauwelijks een rol van betekenis spelen.

 7. 10

  @7: Dat de term niet gebruikt wordt, betekent niet dat het er niet is. De VS hebben een andere traditie, vandaar dat ‘liberals’ een andere betekenis heeft dan bij ons.

  Ik ontken niet dat de VS op sommige punten rechtser is dan Europa. Maar op andere punten zijn ze linkser, zeker de Democraten. De VS hebben een minimumloon, Duitsland is nog niet zo ver.

  Over legalisering van softdrugs en economie heb ik het al gehad. Noem een punt wat bij mainstream sociaal democraten in Europa leeft, en ik zal laten zien dat er Democraten in het congres zitten die dit voorstaan.

 8. 11

  @9: Dat is ook tekort door de bocht. De invloed van de progressieve fractie in de Democratische partij (en die naam verdienen ze) is de laatste jaren een stuk sterker geworden, mede door de polarisatie van de laatste jaren (rechtse democraten hebben in 2010 massaal hun zetel verloren aan Republikeinen; datzelfde geldt voor linkse Republikeinen).

  Nogmaals, het hangt van het onderwerp af, maar als het gaat om begrotingsbeleid (omgaan met de crisis), maatschappijkritiek en drugsbeleid komen de linkse ideeën op dit moment uit de VS, en niet uit Europa.

 9. 12

  @10: “De VS hebben een minimumloon, Duitsland is nog niet zo ver.”

  Dat is ook weer een kort door de bocht verhaal. Het minimumloon in de VS is verre van uniform en algemeen geldend (en voor sommige groepen extreem laag, tot minder dan $3/uur), terwijl er in Duitsland wel degelijk sprake is van minimumlonen, alleen geen wettelijke, ze worden per sector (wettelijk verplicht!) uitonderhandeld door werkgevers(verenigingen) en vakbonden, waarbij ook wettelijk verankerd is dat de betreffende vakbond de werkgevers onder voldoende onderhandelingsdruk moet kunnen zetten. In de praktijk leidt dat in bijna alle branches tot hogere minimumlonen dan het federale wettelijke minimumloon in de VS (dat dus niet eens algemeen geldend is). Alleen in Oost Duitsland zijn er in sommige branches armlastige omstandigheden (maar nog steeds hogere minimumlonen dan voor fooiberoepen in de VS).

 10. 13

  @9 Sanders is formeel gesproken geen Democraat.

  Nou en? Het ging mij om Bismarck’s uitspraak dat je op State niveau gen socialisten etc. hebt. Sanders is een United State Senator en Democratisch Socialist.

 11. 15

  @13, vergeet het woordje ‘vrijwel’ niet in de uitspraak van Bismarck.

  @14, gaat natuurlijk wel om relatieve rankings, dus het zegt nog altijd niets over of het ook naar onze begrippen links of rechts is.

 12. 16

  @12: In de praktijk leidt dat in bijna alle branches tot hogere minimumlonen dan het federale wettelijke minimumloon in de VS

  Behalve voor kappers, horeca personeel, en andere mini-jobbers. Over het algemeen met je eens (links in Amerika is gewoon recht(ser)) maar in Europa gaan we hard die kant uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren