Oekraïne en Rusland akkoord over ‘permanent bestand’

Zo meldt de Volkskrant:

Er is een ‘permanent staakt-het-vuren’ afgekondigd voor Oost-Oekraïne. De Russische president Vladimir Poetin heeft telefonisch overlegd met zijn Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko, waarna de twee het op grote lijnen eens zijn geworden over hoe uit de Oekraïense crisis te komen. Dat maakte het Russische persbureau Interfax vanmorgen bekend op basis van uitspraken van een woordvoerder van Poetin en wordt bevestigd door Kiev.

De precieze details van het akkoord zijn nog onbekend.

UPDATE: ‘Poetin ontkent berichten over bestand Oekraïne’:

De Oekraïense president Petro Porosjenko stelt dat hij met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin een akkoord heeft bereikt over een permanent staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne. Rusland ontkent dat. […] Rusland stelt geen partij te zijn in het conflict.

Niettemin:

Eerder op woensdag repte een woordvoerder van president Poetin er al over dat de twee kampen het in ”belangrijke mate” eens waren over hoe er een eind gemaakt kan worden aan de crisis.

Of deze ontkenning enkel Ruslands plausible deniability (voor de simpele zielen onder ons) moet handhaven of dat er helemaal geen akkoord ligt, is nu dus even niet duidelijk.

Open waanlink

 1. 1

  Interessant. Volgens de Russen (en hun fellow travellers hier) waren ze toch helemaal niet direct betrokken bij het conflict?

  Hoe kun je nou het vuren staken als je niet gevuurd hebt?

 2. 7

  @6: welke sancties denk je dat de NAVO-landen zullen nemen, gbh?
  Zal het komen tot een gasboycot?
  Zal het komen tot een olieboycot, zoals destijds tegen Saddam Hoessein en tegen Iran werd afgekondigd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren