NSA onderschepte in maand ongeveer 1,8 miljoen telefoontjes in Nederland

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

En in Frankrijk 70 miljoen. Allemaal terroristen natuurlijk, volgens Plasterk

Open artikel

Reacties (13)

#2 Bismarck

Zal wel gejat zijn bij een provider, die immers van Nederland verplicht de metagegevens een jaar moet opslaan. Dat zal allicht niet op een stand-alone gebeuren, dus die database moet een niet al te moeilijk doelwit zijn voor overheidshackers.

#3 Niet JeZus

Het zal weer weer oorverdovend stil blijven van de kant van onze ‘volksvertegenwoordiging’..

#4 Lommers

Heeft Plasterk al gereageerd op de vraag over hoe hij die andere 15 miljoen mensen alsnog gaat afluisteren?

#5 zmc

Ik heb even geen tijd om het precies te lezen, maar ik geloof geen snars van wat Tweakers zegt. Zij stellen dat de NSA afluistert IN Nederland terwijl de data enkel wijst op het afluisteren van gesprekken UIT Nederland. Tendentieuze nonsens dus.

Het lijkt me veel waarschijnlijker dat dit gewoon alleen maar gaat om telefoongesprekken naar en uit Nederland die via de VS worden gerouteerd. Eenmaal daar aangeland kan de NSA ze gewoon volkomen legaal afluisteren en doet dat ook vrijwel zeker. Een aantal van 1.8 miljoen per maand lijkt me daarvoor een redelijk aantal.

Dus volgens mij is hier niks nieuws onder de zon.

#6 Steeph

@5: Het verhaal komt van Le Monde. En daar is wel degelijk sprake van nationaal telefoonverkeer.

#7 zmc

@Steeph, #6 Afgezien van hun woordkeuze lees ik dat er niet bepaald expliciet in.

Overigens kan ik me goed voorstellen dat de NSA met name GSM-verkeer zou afluisteren, maar dan zou ik aanmerkelijk hogere aantallen verwachten.

Zijn die Snowden-documenten nog ergens beschikbaar? Of moeten we Le Monde en The Guardian maar op hun blauwe ogen vertrouwen?

#8 Olav

@5: Dat routeren via de VS moet dan misschien maar eens afgelopen zijn. Ik meen dat men daar in Duitsland ook mee bezig is.

#9 zmc

@Olav, #8 Lijkt me verstandig. Ik weet overigens niet hoeveel telefoonverkeer er via de VS wordt gerouteerd, maar als je de ligging van de kabels bekijkt weet je al snel genoeg.

Ik gok overigens ook dat telefoontjes van en naar de VS waarschijnlijk het gros van het internationale telefoonverkeer betreffen. Dus wat dat betreft doen we er weinig aan:P

Verder is de VS wellicht niet het enige probleem; ik kan me bijvoorbeeld goed een samenwerking tussen de veiligheidsdiensten van de UK en de VS voorstellen. Een dergelijke samenwerking met de AIVD kan ik me ook voorstellen, maar ook dan zou ik aanmerkelijk hogere aantallen verwachten dan we hier zien. Meer in het algemeen lijken de veiligheidsdiensten uit de VS zich vooralsnog aardig aan de wet te houden, tenminste dat meen ik op te maken uit de info van Snowden. In hoeverre dat geldt voor andere veiligheidsdiensten, inclusief de AIVD, is natuurlijk maar de vraag.

Ik heb nog getracht te achterhalen hoeveel internationale telefoontjes er tussen landen worden gevoerd; dat zou mijn vermoedens immers ook kunnen bevestigen of weerleggen, maar ik kan dat soort informatie niet vinden…

#10 Olav

@9:

Verder is de VS wellicht niet het enige probleem; ik kan me bijvoorbeeld goed een samenwerking tussen de veiligheidsdiensten van de UK en de VS voorstellen.

Daar is maar weinig voorstellingsvermogen voor nodig. Het is immers al aangetoond.

#11 houtman

@6:
De VS ambassadeur in Parijs mocht opdraven.
Voor de Bühne, uiteraard.
De Franse regering heeft een bunker onder Parijs, waar alle telefoon- en email verkeer, net als alle internet bezoek, wordt opgeslagen.
Van 1984 ontbreken alleen nog de camera’s in de huizen.

#12 zmc

@houtman, #11 Een bunker. Ok. Maar ik neem aan dat ze daarvoor dezelfde constructie gebruiken als zo’n beetje ieder europees land dat zich aan de bewaarplicht houdt. Kan ook zonder bunker. En lekt vrijwel zeker niet naar de NSA.

En ambassadeurs laat men vandaag de dag voor van alles en nogwat opdraven, helaas doorgaans niet voor zaken die er echt toe doen:P

Ik bespeur een algeheel gebrek aan feiten in deze discussie…

#13 Bismarck

@12: “En lekt vrijwel zeker niet naar de NSA.”

Ik denk dat er een niet teveel in die zin staat. Aangezien de bewaarplicht is neergelegd bij de providers, die dat waarschijnlijk online doen (want moet inleesbaar zijn voor AIVD en politie), kun je er zeker van zijn dat de NSA daar naar wens uit kan tappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*