1. 5

  En ik maar denken dat Flevoland uitsluitend door Amsterdammers bewoond werd. In Utrecht (waar ze trouwens pas echt een berg Noord-Hollandse provincialen* erbij krijgen met deze fusie) zullen ze je kwalificatie van hun overigens ook vast kunnen waarderen.

  *In feite geven Noord-Hollanders “provincialen” een slechte naam met hun gedrag, dat niet bepaald typisch is voor de inwoners van provincies.

 2. 6

  Urk aansturen vanuit het provinciebestuur in Haarlem (Amsterdam en Urk in dezelfde provincie!) lijkt me anders nog een brug verder.

  Misschien in deze deal de Noordoostpolder maar aan Overijssel of Friesland kado doen?

 3. 9

  En als je het uitdrukt in inwonertallen? Overigens zie ik dat er op het kaartje wat vreemd met regio’s gespeeld wordt. De Belgische provincies bestaan ineens niet meer, terwijl bijvoorbeeld de Spaanse autonome regio’s zelf ook weer in provincies zijn ingedeeld, net zoals bijvoorbeeld de Franse regio’s weer in departementen zijn onderverdeeld. Kort gesteld zou je kunnen zeggen dat Nederland gewoon één bestuurlijke laag minder heeft dan de meeste andere Europese landen (even de waterschappen buiten beschouwing latende). Overigens legt Nederland de bestuurlijke autonomie (afgesproken in Europese verdragen) op nog lager niveau, namelijk gemeentelijk, waar andere landen die vaak op het hoogste subnationale niveau leggen.

 4. 10

  Carlos, in jouw plaatje zijn voor Frankrijk de regions aangegeven terwijl de departements veel belangrijker zijn in het dagelijkse leven. Dus het is een beetje appels en indianen vergelijken.

 5. 11

  Dat wordt natuurlijk een lange zoektocht naar een nieuwe naam voor de fusieprovincie (Noord-Holland – Utrecht – Flevoland) onder de deskundige leiding van enkele commerciële brandingsbureaus. En dan niet te vergeten de huisstijl. Een referendumpje er tegen aan en dan …..tromgeroffel ….klaroengeschal …. de nieuwe naam van de Fusieprovincie is ……nog meer tromgeroffel ………… NUF!

 6. 12

  Bij Nadere beschouwing van het kaartje, zie ik je stelling trouwens weerlegd. Ik zie op het kaartje zelfs in oppervlak al makkelijk een land of 6-7 met kleinere regio’s. Op het moment dat je rekent met de inwonertallen, zit Nederland zelfs in de top 10 landen met de grootste regio’s.

 7. 16

  Een nieuwe naam?
  Probeer deze anagram generator eens op “Noord-Holland Flevoland Utrecht”:
  http://www.arrak.fi/en/ag/ (Dutch, max 3 woorden)

  doortocht durfallen handvollen
  luchtvloten anderhalf ronddool
  afvluchten ronddoolt hollander

  of met 5 woorden:

  afvluchtten hadden drol rol loon
  afvluchtten horendol na drol dol
  vernuft halt rodehond land collo
  vernuft lacht allen holrond dodo

  nee dat slaat helemaal nergens op.

 8. 23

  Gelukkig worden die gemeenten weer steeds groter, zodat die uiteindelijk vanzelf het formaat krijgen van de huidige provincies, waarna er geconstateerd wordt dat de afstand tot de inwoners erg groot geworden is en de deelkernen / stadsdeelraden meer zelfstandigheid krijgen, zodat we uiteindelijk gewoon dezelfde situatie hebben, maar met een extra bestuurslaag, een boel flinke reorganisaties en, gelukkig, ook een boel nieuwe namen en logo’s, want da’s belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren