1. 3

  slechte strip en vreemde conclusie…we zouden door teveel informatie kapot gaan? Dat is bij huxley volgens mij niet het geval. Het gaat bij beiden om controle door de staat waarbij bij huxley m.n. sprake is van een genotsgebod.

 2. 4

  Zo is het. Huxley heeft meer gelijk gekregen dan Orwell. Bedenk wel dat Huxley zijn roman al in 1931 schreef (bijna tachtig jaar geleden, hij was zijn tijd ver vooruit) en Orwell bijna twee decennia later.

  @1: De Delta’s van nu noemen we bijvoorbeeld Tokkies.

  @2: “We hebbben immers altijd nog het onderwijs” – ha ha ha! Hopeloze romanticus.

  @3: Als deze tijd iets bewijst is dat ‘inflicting pleasure’ veel effectiever is dan ‘inflicting pain’. Onverschilligheid kweken is veel effectiever dan verbieden. Het beste kun je dit bijvoorbeeld zien aan de Ossies in ons buurland. Vroeger dachten ze dat ze hunkerden naar literatuur die verboden was, nu kan het ze geen reet meer schelen.

 3. 6

  Hmmm.. Huxley was wetenschapper, Orwell journalist. De eerste schreef over de toekomst, de tweede over het heden. Beide wilde denk ik niet De Toekomst voorspellen, maar een punt maken: voortgang is niet altijd vooruitgang. Ik denk dat de toekomst is als A Scanner Darkly: hetzelfde als nu maar high tech.

 4. 7

  @ Danny: Je mist het bedoelde schijnbaar. Het quoten van die advertentie is al een auto-ontkenning van dat voorgaande. Leuk, omdat het specifiek een advertentie voor Brave New World is.

 5. 11

  ondanks m’n kritiekpuntje van net (over de wijze van ‘nieuwsgaring’ bedankt voor de link. Ik las laatst een stukje waarin gesteld werd dat de mensen in landen zonder persvrijheid veel bewuster zijn van wat er om hen heen gebeurt, ze leren tussen de regels door te lezen, en de ‘indy-media’ weet de mensen toch wel te bereiken, of liever gezegd ‘juist te bereiken’, omdat de mensen veel gretiger zijn er kennis van te nemen. Terwijl hier alles wat niet mainstream is meteen op de grote hoop wordt geschoven samen met alle mogelijke complottheorieën, ufo-praat en aluhoedjes,

 6. 12

  Gelijk?

  Maar wel een aardige weergave van de twee grote bewegingen in onze samenleving: onderdrukking door geweld en bespieding en door consumptieverzadiging. Leuke strip hoor.

 7. 13

  Het is toch bijna een open deur dat een overmaat aan informatie leidt tot verminderde prestaties, op zowel school als werk.

 8. 16

  Beide zijn, hoe briljant ook, meer een product van hun tijd. Decadentie uit de jaren twintig versus het totalitarisme van de jaren veertig. Ik durf te voorspellen dat ze bij toerbeurt gelijk zullen krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren