Nederlandse vrouwenhaters

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

“Ook Nederlandse mannen actief op forum voor radicale vrouwenhaters”, kopt Trouw. Waar ze in Canada niet spraken van een terroristische aanslag, waar het ging om vrouwenhaat, doet Trouw dat wel. Het vervelende is dat onze Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en veiligheidsdienst nog niet zo ver zijn:

De AIVD kijkt niet naar het fenomeen vrouwenhaat. Een woordvoerder laat weten dat de focus ligt op bedreigingen voor de democratische rechtsorde of nationale veiligheid op basis van ideologie, zoals jihadistisch terrorisme en extremisme.

Ondanks dat terroristische wapens gebruikt worden (het inrijden door mensen), en op internet fora geweld wordt verheerlijkt, en er tot toe wordt opgeroepen. Je zou toch hopen dat de autoriteiten dit serieus nemen voordat het een keer mis gaat in Nederland…

Reacties (11)

#1 Co Stuifbergen

Ik kende het standpunt van de AIVD nog niet.

Maar als ik het goed begrijp, willen ze ons wel beschermen tegen een jihadist of nazi die een aanslag op het Binnenhof plegen wil (= bedreiging voor de democratische rechtsorde) of een activist die legerauto’s wit wil spuiten (bedreiging van de nationale veiligheid) maar niet een jihadist of nazi die, bijvoorbeeld, een aanslag op een synagoge plegen wil.

Of bedoelt de AIVD dat vrouwenhaat weliswaar een bedreiging voor de nationale veiligheid, maar geen ideologie is?

#2 beugwant

@1: Het kan wel deel uitmaken van een ideologie of religie. Ik meen dat in een synagoge de vrouwen gescheiden van de mannen zitten. In hoeverre dat vrouwenhaat is, daar ben ik als misogyn feminist ook nog niet uit.

En laten we wel zijn: zonder vrouwen geen nieuwe soldaten.

#3 Prediker

@0 Laten we nou niet overdrijven. Trouw heeft er wel zes gevonden. Dat zijn er dus geen honderden.

Een van deze personen zei in gesprekken dat hij ‘helemaal E.R. wil gaan en elk normaal mens om me heen wil uitmoorden’. ‘Stacy’s’ wil hij zo lang mogelijk in leven houden om ze fysiek en mentaal te martelen.

Als de IND uit moest rukken voor iedereen die een ziekelijke moordfantasie optekent, kon ze wel aan de gang blijven.

Repressie lijkt me ook niet de weg (dat is pas aan de orde als er aanwijzingen zijn dat iemand daadwerkelijk voorbereidingen treft om zo’n plan uit te voeren).

Dit lijkt me in eerste instantie een GGZ-kwestie. Kennelijk zit die jongen niet lekker in z’n vel.

Zijn er al online outreach-programma’s? Die zouden wel eens effectiever kunnen zijn om gefrustreerde jongemannen die op het internet hun pathologische zelfwalging, waandenkbeelden over ‘hoe de samenleving in elkaar steekt’ en destructieve fantasieën uitleven, terug te brengen van de afgrond naar constructievere manieren van in het leven staan.

#4 Janos

@3 Terechte nuance. En op zich ook eens dat het meer een GGZ-kwestie is, en een dergelijke benadering meer op kan leveren.

Tegelijkertijd kan ik niet onttrekken aan het idee dat hier wel weer heel makkelijk door onze (en de Canadese) autoriteiten dingen worden afgedaan als “excessen van eenlingen”, en “geen terrorisme”. Terwijl de reacties waarschijnlijk anders waren geweest als het was gegaan om een obscure moslimgroep (waar ook 6 Nederlands bij aangetroffen waren, en hetzelfde soort haatdragende teksten online werd gebezigd). Voor onze verwarde westerse jongenmannen lijkt toch een andere standaard te gelden…

#5 Prediker

@4 Ja, maar dat komt omdat obscure moslimgroepen met geradicaliseerde jongemannen over het algemeen opereren tegen de bredere achtergrond van een min of meer omlijnde, uitgewerkte en historisch traceerbare ideologische beweging: jihadisme.

Daar wordt al zeker sinds de jaren tachtig onderzoek naar gedaan. De ons welbekende (en in sommige opzichten beruchte) Hans Jansen heeft z’n proefschrift zelfs geschreven over de moordenaars van Sadat en hun ideologie. Gilles Kepel heeft hoofdwerken over jihadisme geschreven als uitvloeisel van een gefaald islamisme.

Jihadisten plegen ook al meer dan een halve eeuw in georganiseerd verband overal ter wereld aanslagen. Die voldoen dus veel meer aan het profiel van klassieke terroristen.

‘Incels’ en andere blanke adolescenten die op tilt gaan en massamoorden plegen (zoals Tristan van der Vlis) lijken eerder op eenzame wolven. De ideologische context waarin zij hun uitlatingen doen is veel diffuser en heeft nauwelijks een historische bedding.

Zelfs bij rechtsextremistische milities als de Patriot Movement kun je nog spreken van bewegingen die opereren obv een min of meer omlijnde, uitgewerkte en historisch traceerbare ideologie, waarin geweld als oplossing wordt gezien voor een revolutionaire doorbraak. Timothy McVeigh wilde een daad stellen na Ruby Ridge en Waco. Hij verkocht de Turner Diaries.

‘Incel’ is meer iets dat vanuit de krochten van het internet komt. Het lijkt een kruising tussen 4Chan, ideeën uit de MRA-beweging, geïnverteerde pick-up artistry en wat pop-wetenschappelijke noties over evolutionaire psychologie, toegepast op de datingmarkt.

Uiteindelijk komt dat incel-gebeuren neer op dezelfde motivatie die school shooters beweegt: ze voelen zich losers en sociale outcasts, hetgeen leidt tot zelfhaat en frustratie, die ze willen wreken op de maatschappij.

Toch noemen we zo’n massaslachting op een school door een of meer gefrustreerde tieners geen terreuraanslag.

Terreurbewegingen ronselen uiteraard wel óók onder adolescente mannen met vergelijkbaar profiel, en spelen in op soortgelijke sentimenten; de online radicalisering verloopt vermoedelijk ook vergelijkbaar.

#6 rongvk

@5 Plusje.

Ik zie echter wel bij ‘Incel’ wel een (groeiende, ontwikkelende) internationale ideologie, met literatuur, jargon en manifesto’s. Als een of andere Nederlandse jongen “Stacy’s” wil martelen dan hebben we het toch wel over een ander fenomeen dan school shooters, dan zie ik zelf meer parallellen met “infidels” en zelfradicalisering via het internet van jonge moslimmannen. Zo “diffuus” is een begrip als “Stacy” nou ook weer niet.

Een interessante invalshoek zou ook kunnen zijn om te kijken waarom sommigen van die laatste groep naar het Kalifaat vertrokken. Waren die motieven altijd puur ideologisch of speelde daar ook het vooruitzicht van toegang tot vrouwen een rol? Ik denk dat hier wel genoeg parallellen te vinden zijn om enige aandacht van de AIVD te rechtvaardigen.

#7 Ilya

Je moet het niet te groot maken, maar ook niet te klein. Je maakt het te klein door geradicaliseerde incels als lone wolves neer te zetten. De incel-beweging is een heel sociaal, tribaal gebeuren, lotgenoten vinden elkaar, en radicaliseren gezamenlijk. Die groepsdynamiek is een heel belangrijk ingredient van de radicalisering, en compenseert het gebrek aan historische achtergrond. Het internet werkt als een reusachtig vliegwiel voor die dynamiek, we hebben denk ik nog altijd de neiging om dat te onderschatten.

Dat de incels een vrij recent fenomeen zijn betekent ook niet dat de sentimenten die hen drijven niet breed in de samenleving aanwezig zijn. De incels zien zichzelf als een reactie op de opkomst van het feminisme, en de afbraak van het huwelijk en andere instituten. Dat heeft ervoor gezorgd dat de “chads” alle vrouwen krijgen, en er voor de losers niets overblijft. Dat feminisme is weliswaar een recenter fenomeen dan de instorting van het ottomaanse rijk oid, maar het is wel een heel breed verschijnsel.

#8 Mario

Haha, Eeuwige Maagden belang geven, terwijl menig vrouw, vaak meermalen daags hetzelfde overkomt als de extremistische wanen van een stelletje sneue rukkers die er veel beter aan doen hun computer af te sluiten, naar boven te gaan en hun mams te omarmen, om /vervolgens/ naar buiten te gaan en mensen te ontmoeten. Zoals iedereen doet.

Terzijde: overlap tussen tussen de masturbatieloze ´Proud Boys´ (zoals Thierry Baudet) en deze onvrijwillige (LOL!1!) maagden.

Vrouwenhaat is en blijft verwerpelijk. Wanneer gaat ‘het gepeupel’ daar eindelijk eens iets aan doen?

#9 AltJohan

@Mario: “Vrouwenhaat is en blijft verwerpelijk. Wanneer gaat ‘het gepeupel’ daar eindelijk eens iets aan doen?”
We hebben #MeToo.

Harvey Weinstien en Bill Cosby hebben gewoon vrouw en kinderen.

#10 JANC

@9: En het hebben van een vrouw en kinderen betekent dat alle mannen vrouwen verkrachten? Of wat is je punt?

#11 Dehnus

@1: NAZIs vinden ze ook niet erg bij de AIVD, maar die ANTIFAtjes die krijgen politie controle. Links moet nu niet gaan denken dat er vrijheid voor hun is natuurlijk :P.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*