Nederlandse inkomens afgelopen jaar 6% gedaald

Trouw:

Nederlandse werknemers verdienden vorig jaar gemiddeld 6 procent minder dan in 2012. […]

Er zijn volgens de opstellers van het rapport meerdere redenen voor de loondaling aan te wijzen. Zo telde 2013 meer jonge goedkope flexwerkers. Ontslagen werknemers namen in een nieuwe baan genoegen met minder loon en nogal wat ouderen met relatief hoge lonen verlieten de arbeidsmarkt. Mogelijk werden ook werknemers onder de cao betaald.

Goed voor onze concurrentiepositie!

Open waanlink

 1. 2

  Zo’n gemiddelde zegt zonder verdere context weinig. Uit hetzelfde bericht:

  “Het gemiddelde uurloon in Nederland ligt het hoogst in het onderwijs (16,40 euro), de productiesector (16,30 euro) en de financiële sector (15,20 euro).”

  Maar we weten allemaal dat het onderwijs juist slecht betaald en de bankwereld veel te goed.

 2. 4

  @2

  Het zou natuurlijk kunnen dat de loondaling vooral aan de top heeft plaatsgevonden maar dat is wel erg onwaarschijnlijk. Waarschijnlijk zijn het jongeren met flexwerk en ex-werklozen die een baan met laag salaris hebben gevonden.

  Jammer genoeg staat er niet bij wat hun definitie van uurloon is (dus in hoeverre belasting maatregelen en toeslagen nog invloed hebben op de uiteindelijke koopkracht).

 3. 7

  @[email protected] Gewoon even het stuk lezen:
  “Er zijn meerdere redenen voor de loondaling aan te wijzen. Zo telde 2013 meer jonge goedkope flexwerkers. Ontslagen werknemers namen in een nieuwe baan genoegen met minder loon, ouderen met relatief hoge lonen verlieten de arbeidsmarkt”

 4. 8

  @6

  Iemand moet in het woordenboek “erg” en “onwaarschijnlijk” opzoeken…

  @7

  Precies de redenen die ik ook plausibel achtte en die ik net als hen uit m’n duim heb gezogen want zij hebben dat soort gedetailleerde cijfers niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren