Nederlanders veel positiever over Europese Unie dan gedacht

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

ONDERZOEK - Miko Flohr dook eens in de resultaten van de Eurobarometer (in Nederland gehouden door TNS-Nipo) en duikt een aantal opmerkelijke resultaten op.

Als je de retoriek van anti-Europapartijen zou geloven, wil ‘het volk’ massaal een uittreding uit de Europese Unie en de Eurozone. Maar dat blijkt bepaald niet zo te zijn:

71 procent van de Nederlanders is vóórstander van de Euro, 23 procent is tegen (p.35) – een van de meest pro-europese scores van zowel EU als Eurozone.

48 procent van de Nederlanders is tevreden over hoe de democratie binnen de EU werkt, 42 procent is ontevreden (p. 38).

73 procent van de Nederlanders is grotendeels of geheel tegen een vertrek uit de EU, slechts 21 procent is daarvóór (gedeeld laagste score van alle landen, p. 41).

63 procent van de Nederlanders is optimistisch over de toekomst van de EU; 33 procent pessimistisch (p. 45).

Tot slot, speciaal voor onze vrienden van Artikel 50 en de PVV: Nederlanders koesteren minder wantrouwen jegens EU, Europarlement, Europese Commissie, en Europese Centrale Bank dan jegens kabinet en politieke partijen (p. 23-27; 32-34). Er zijn meer Nederlanders die het parlement wantrouwen, dan dat er Nederlanders zijn die de Europese Commissie wantrouwen.

Eat that, Geert Wilders.

Open artikel

Reacties (4)

#1 Joost

Dit had ik een paar dagen geleden (https://sargasso.nl/wvdd/europeanen-hebben-hartstikke-veel-vertrouwen-europa/) al deels in een waan aangekaart. Qua reacties is dit wel een juweeltje, daar:

Met genuanceerde standpunten speel je de extremisten in de kaart, want ze ervaren dan geen weerstand in hun streven naar een unitaristische ondemocratische moloch.

#2 pedro

We geven al vele jaren lang veel te veel aandacht aan de standpunten van de onderbuik. Het wordt hoog tijd dat onze politici zich weer wat meer op feiten gaan baseren dan op meningen. Onderzoeken als deze tonen aan, dat de meerderheid van de Nederlanders dat nog steeds doet.

#3 larie

De laatste alinea is zwak. Onvrede over “den haag” kan de kiezer “afstraffen”. Onvrede over EU niet.

#4 analist

@3: Als je de democratisch gekozen afstraffers van de PVV mag geloven mogen problemen nog steeds niet benoemd worden in Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*