1. 1

  De ECB moest zonodig 1000 miljard euro uitlenen aan de banken (LTRO). Die weten van gekkigheid niet meer aan wie ze het moeten uitlenen.
  In de VS is de 10-jaarsrente gedaald naar 1,47%
  In Duitsland naar 1,22%. In Frankrijk naar
  En zelfs in België daalt de 10-jaarsrente naar 2,8%

 2. 2

  Nou ja, we zouden kunnen beginnen met het ongedaan maken van de bezuinigingen. Wellicht wat extra investeringen in onderwijs, innovatie, infrastructuur, etc. Wellicht komt daar wat extra inflatie bij kijken. Maar daar help je dan direct onze zuiderburen weer mee: interne devaluatie kan dan iets makkelijker op gang komen zodat deze landen ook weer competitief worden. Ik zie het probleem niet.

  Sterker nog: Nederland zou zich verplicht moeten voelen om nu extra te investeren in de economie (wel op een slimme manier uiteraard)!

  Aanvulling: 0% rente betekent effectief dus een negatieve rente, aangezien de inflatie er voor zorgt dat de schuld effectief kleiner wordt.

 3. 3

  LOL. Als Nederland en Duitsland nou eens zo veel mogelijk geld ophalen tegen 0-1% rente en daar vervolgens massaal zuid-europees staatspapier van kopen (rentes 5-30%!!). Zuid-Europa uit de brand, wij dikke winst, eurocrisis opgelost :)

 4. 6

  Ach, dan lenen ze toch weer geld bij de ECB o.i.d. ;)

  Maakt het allemaal uit, het is allemaal broekzak vestzak in Europa.

  Desnoods geven ze ons deels vakantietegoedbonnen terug. Wij zitten hier in het noorden al veel te lang in dit gure k**weer. Ik ben wel toe aan een weekje op een mooi zonnig grieks strand. Dat is toch een geweldige deal?

 5. 7

  Dan kunnen we beter een paar van die eilanden kopen, hunnie geld en wij onze eigen eilanden in de middelandse zee, dan kieperen we daar onze senioren neer (dan hebben die mooi weer en wij minder ‘vroegáh-was-alles-beter’ gezeur aan de kop :-) )

 6. 8

  Reeele rente (rente minus inflatie van 2.3%) betekent dus dat we op elke miljoen geld verdienen (met dank aan eerdere post van cor mol). Dus als we het geld lenen en er niks mee doen verdienen we geld. Als we het geld investeren in de economie (groei stimuleren) of weer uitlenen, verdienen we nog meer geld. Ophogen staatsschuld is tegen dit rentepercentage een slimme set.

  Jammer dat de VVD niet op sargasso komt om even bij te leren.

 7. 12

  Gaan we weer.. Ik blijf een probleem hebben met de algemeen geaccepteerde vuistregel dat geld lenen en investeren automatisch een positief effect op de economie op de lange termijn heeft. Je creëert schulden en op het moment dat het geld besteed wordt aan zaken die niet zorgen voor een hogere opbrengst dan het rentepercentage moet dat geld in de toekomst terugbetaald worden + rente en vermindert dat de welvaart. Neem als voorbeelden subsidies voor renovatie van oude panden of ontwikkelingssamenwerking. Dat is verbruik van geld zonder return on investments en stimuleert in werkelijkheid dus niet de economie in de toekomst.

 8. 15

  Bekend met begrip reeele rente? Als we die miljoenen in een sok onder ons matras stoppen en terugbetalen over een tijdje, zijn we financieel nog beter af dan zonder die lening.

 9. 16

  Een oud pand wat mooi gerenoveerd is en een ontwikkelingsland waar een school gebouwd is oid is in mijn ogen anders wel een toename van echte welvaart.
  Of had het geld beter in een hedgefund gestopt kunnen worden om met een goed rendement wat winst te pakken?
  (even alle reële economische schade die dat funds aangericht heeft negerend)

  Bovenstaande is natuurlijk wat gekscherend uitgedrukt, maar hoop duidelijk te maken dat “welvaart” altijd moet gaan om echte welvaart. En zeker niet alleen een getal (geld). Maar dat dringt tegenwoordig bij niemand echt door lijkt het wel.

 10. 17

  De VVD hoeft niet uit een blog post te halen wat “reele rente” betekent. Ik denk dat het gebrek aan kennis eerder aan jouw kant ligt.

 11. 18

  Even voor de duidelijkheid: een investering in een schoolgebouw moet 20 a 30 jaar renderen. Gedurende die tijd zal de (reele) rente allang boven de 0% zijn gestegen. Daarnaast kennen de meeste investeringen gebruikerskosten: het aankopen van de bakstenen waarmee je de school bouwt is pas het begin van het verhaal: gedurende de levensduur moet het gebouw verwarmd, onderhouden, gerepareerd, gerenoveerd, etc etc worden. Kleine kans dat tegen die tijd de reele rente nog op 0% staat.

  Overigens is het begrip “reele rente” hier uitermate debiel: de belastingdienst ontvangt geen inflatiecorrigeerde belastingen. De overheid betaalt over haar schuld een nominale rente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren