Mubarak’s slap in the face of President Obama

,

Mubarak’s slap in the face of President Obama

Juan Cole over de gevolgen van Amerikaans beleid in het Midden-Oosten:  “American toothlessness and weakness in the Middle East”

Reacties (5)

#1 Teun

Ach ja. En als Mubarak dadelijk weg is, dan heeft Obama juist weer islamfundamentalisten voet aan de grond gegeven / er niks mee te maken / niet genoeg gedaan voor een rustige transitie.*

*) Omcirkel uw wingnut argument naar keuze. Jon Stewart will have a field day.

#2 Jos

Helaas missen we deze analyse in de Nederlandse media. Het is onbegrijpelijk dat de VS zich inzake het Midden-Oosten slechts door één partij laten leiden. Je zou van een land met de ambitie van een wereldleider toch meer verstandige afwegingen verwachten. Waar is de Obama van de toespraak in Caïro, vlak na zijn aantreden?

#3 Teun

Heb het artikel nu ook echt gelezen en wat een slecht verhaal is het, zeg. Alleen de inleiding gaat zo ongeveer over Egypte en dan is het -hop- weer naar Isreal; de moderne Godwin. For the record: “Egypt” komt in het artikel 11x voor, “Israel” 23, en “Palestine” of “Palestinian” 20x.

Bovendien doet Obama trouwens precies wat Cole wil: tegen de wil van dictatoriaal MO Mubarak dumpen. Het is bovendien een grove overschatting om te denken dat als Obama met zn vingers knipt, de volgende dag Mubarak verdwenen is (of Israel zich ‘netjes’ gedraagt).

#4 Michel

@3 Grappig, het is net of jij een ander artikel hebt gelezen.

Kun je uitleggen wat een “moderne Godwin” is?

Wat is de betekenis van de statistiek van het artikel? Dat er over Israel wordt gesproken mag niet als een verrassing komen lijkt me. Zoals Cole duidelijk laat zien was een van de redenen voor Amerika om Mubarak te steunen de deal die Egypte met Israel heeft gesloten. Dat is ook de reden waarom Gaza ook aan de Egyptische kant was afgesloten.

Wat het vingers knippen betreft: Amerika doet alles voor Israel zoals dictatoriale regimes steunen zolang ze Israel-vriendelijk zijn.

#5 pedro

Het is idd heel jammer voor Obama, dat hij niet met een knip van zijn vingers tientallen jaren van steun aan foute regimes ongedaan kan maken.

Erg verwonderlijk kan het ook niet zijn, als we bezien hoe veel de geldelijke steun en de wapenleveranties door o.m. Donald Rumsfeld en zijn vriendjes aan o.m. de ayatollahs, Sadam Hoessein, Bin Laden en de Taliban ons op hebben geleverd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*