1. 2

  Tradities maken we tegenwoordig dagelijks, wat me verbaast is dat er nog geen stille tocht is geweest in Amsterdam of Den Haag.

  De Malieveld tot Dam tocht…

 2. 4

  Daar doe ik dan eens niet aan mee. Ik maak er morgen een extra blije dag van. Flauwekul allemaal met die nationale rouw. Ik vind alle doden even zielig. Er gaan in Nederland tienduizenden mensen per jaar dood, op de meest vreselijke manieren aan de meest vreselijke ziektes, met achterlating van kleine kinderen en andere ontroostbare familieleden. Ik heb geen idee waarom we extra zouden moeten rouwen om deze 200 doden in Oekraïne.

 3. 5

  @4
  Nou ja, een extra blije dag is net zo overdreven als een dag van nationale rouw.
  Is de nuchtere Nederlander nu definitief een bedreigde diersoort geworden? Een klimaatverandering op alle fronten.

 4. 6

  Ik las de afgelopen dagen het AD een paar keer (mijn ouders krijgen die en daar was ik van de week), en wat een ontzettend hijgerig, sensatiebelust krantje is dat zeg. Tenminste wat de ‘verslaggeving’ over deze gebeurtenis betreft. Als dat tekenend is voor de ‘gemiddelde’ Nederlander, dan begrijp ik een dag van nationale rouw (erg Noord-Koreaans verantwoord) en stille tochten van de laatste jaren opeens.

 5. 9

  @5: een extra blije dag als tegenwicht tegen al die opgeklopte somberheid. Ik vier het leven. Het is maar kort en met treuren schiet je niks op.

 6. 12

  Je kunt zeggen wat je wil van de Nederlanders, maar het is wel netjes dat ze nu een dag lang ingetogen rouwen: lege stranden, een uitgestorven Efteling, geen verjaardagen, geen feestjes, geen festivals. Je kunt op deze manier niet zeggen dat zo’n dag van nationale rouw een lege huls is of een opgeklopte mediahype.

 7. 14

  Deze ramp heeft wel een enorme impact op Nederland. Dat sommige mensen dus ook iets aan “gezamenlijke” rouw willen doen snap ik. En het is goed dat de overheid daar nu op inspeelt.

  Het is niets voor mij, maar laat die anderen toch. Het is beter dat het er is en dat sommige mensen daar wat aan hebben dan dat het er niet is en diezelfde mensen dat als een zwaar gemis beschouwen.

 8. 17

  @4 / @10
  Met de zelfde wijze van argumenteren kan je elke dood downplayen. Oh, de zoon gestorven? Tsja er gaan elke dag weet ik hoe veel mensen dood, dus waarom die herdenking/ begravenis? Stel je niet aan.

  Herdenken is niet voor de doden, maar voor de achterblijvers. Met 300 volwassen en kinderen overleden zijn er veel achterblijvers en wanneer die steun hebben aan een nationale herdenking, dan respecteer en steun ik dat van harte.

  Ik vind jullie houding erg cynisch en hard.

 9. 18

  @17
  In mijn beleving is het juist andersom. De doden uit MH17 worden up-ge-playd. Er gaan elke dag mensen dood in Nederland (meer dus dan in dit vliegtuig zaten) en daar rouwen elke dag veel mensen om. Op hun eigen manier. En dat is zoals het leven is.

  Maar de doden van dit vliegtuig zijn kennelijk meer waard dan al die andere doden. Mij ontgaat waarom. Is zelfs wat mij dwars zit hieraan. Ik rouw niet om deze doden, net zo goed dat ik niet elke dag rouw om die 350 Nederlanders die nu weer overleden zijn. Wel rouw ik als daar een dode tussen zit die iets voor mij betekent. Vandaag wordt mij opgelegd te rouwen om iets waar ik normaal niet om zou rouwen. Ik vind dat raar.

 10. 19

  @17
  Ik zal wel een te nuchtere Nederlander zijn, en ik weet ook niet hoe ik erover zou denken als ik zelf een nabestaande was, maar door het ‘officieel’ te maken komt het op mij nu juist onoprecht en raar over.

  Een minuut stilte is een mooi gebaar, maar nu het opeens een ‘dag’ is heb ik het idee dat we met ze alle niet zo goed weten wat we ermee aan moeten.

 11. 20

  @19:

  Ik zal wel een te nuchtere Nederlander zijn, en ik weet ook niet hoe ik erover zou denken als ik zelf een nabestaande was, maar door het ‘officieel’ te maken komt het op mij nu juist onoprecht en raar over.

  Mijn idee. En ik weet wel dat ik in zo’n geval zelf zeker geen behoefte zou hebben aan gedoe met voor mij volslagen vreemden. Laat staan met Wim en Mark en dergelijken.

  Maar het is voor iedereen anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren