‘Merkel duwt voorzitterschap Juncker erdoor’

Zo schrijft de Volkskrant:

EU-president Van Rompuy acht alleen de Luxemburgse oud-premier Juncker kansrijk en acceptabel als voorzitter van de nieuwe Europese Commissie. […]

‘De teerling is in Berlijn geworpen’, meldt een vertrouwelijk verslag over de recente gesprekken tussen Van Rompuy en de hoofdrolspelers dat in het bezit is van de Volkskrant. ‘Zoals de zaken er nu voor staan, is er geen alternatief voor de benoeming van Juncker.’ Merkel is geen vriend van Juncker, maar ziet zich in Duitsland geconfronteerd met zware politieke druk om hem te steunen. Dat de keuze voor de Luxemburger de kans op een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU vergroot, is bekend bij de regeringsleiders. Zij zien dat als ‘collateral damage’, aldus nauw betrokkenen.

Alleen als zich alsnog een buitenstaander van ongekende klasse meldt of Merkel 180 graden draait – beide onwaarschijnlijk – lijkt Juncker nog naast de Europese topbaan te grijpen. Ook premier Rutte zou akkoord gaan met de Luxemburger om Merkel en zijn Beneluxpartners niet voor het hoofd te stoten.

Open waanlink

 1. 1

  Wat een ontzettend suggestieve kop zeg. Als ik het goed heb, vindt iedereen (de grote EP-fracties, de EC, de meeste regeringsleiders) dat Juncker voorzitter moet worden, maar ligt alleen Cameron dwars.

 2. 2

  Wat #1 zegt.

  En misschien is het gewoon een goede politieke zet om GB eindelijke eens hom of kuit te laten kiezen. Dat eindeloze gezwabber van die Britten moet maar eens afgelopen zijn.

  Het is de EU of niet.
  En als het dat niet is dan drijven ze maar naar de overkant.

 3. 3

  Met Juncker weet je in ieder geval zeker dat de EU de komende jaren met nóg meer zekerheid en snelheid richting de afgrond gaat. Als er één politicus is die toonbeeld is van de arrogante politicus die ongeacht wie of wat zijn zin doordrijft, is het deze clown wel.

 4. 4

  @2:

  Het is het goed recht van Groot Brittannie om te zwabberen als ze dat willen. Dat EU keurslijf accepteren ze niet.
  Het is wel typerend dat wanneer je niet braaf met de groep meeloopt, je dan maar moet vertrekken. Een koerswijzigen en/of hervormen zit er gewoon niet in bij sommigen. En dat is jammer

 5. 5

  “Het is wel typerend dat wanneer je niet braaf met de groep meeloopt, je dan maar moet vertrekken. Een koerswijzigen en/of hervormen zit er gewoon niet in bij sommigen. “

  Je mag het best eens oneens zijn en van koers willen veranderen. Maar als je constant de andere kant op wil (en dat wil het VK) en gewoon dwars gaat lopen liggen bij benoemingen omdat je je zin niet krijgt, moet je gewoon een keer de conclusie trekken. En die is overduidelijk dat het VK een andere kant op wil dan de EU en dat de wegen zich dus zullen scheiden. En dat is helemaal niet jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren