Losing control

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09 “It’s way past Three Mile Island already,’’ said Frank von Hippel, a physicist and professor at Princeton. “The biggest risk now is that the core really melts down and you have a steam explosion.’’Boston Globe

Fukushima zou geen tweede Tjernobyl worden, werd ons verzekerd. “We hebben de zaak onder controle”. Maar na drie explosies, een vermoedelijk lekkend decompressievat, half ontblote kernstaven, een brand in reactor 4 en een straling van 8217 microsievert p.u. in de nabije omgeving van het complex, is het de vraag hoe de Japanse autoriteiten een nucleaire ramp af willen wenden.

Er zoveel mogelijk zeewater tegenaan gooien en hopen dat de reactorvaten niet ontploffen, zo lijkt het.

    “[I]ndustry executives in close contact with officials in Japan said that the chain of events at Daiichi suggested that the authorities had come close to losing control of the situation, and that it would be difficult to maintain emergency seawater cooling operations at stricken reactors if a fire at a fourth reactor nearby was releasing large amounts of radioactive material — at least without threatening the health of emergency workers onsite.”

Inmiddels heeft men de meeste van de achthonderde medewerkers van de plaats des onheils geëvacueerd. Vijftig man blijven op hun post om te proberen de reactorkernen met zeewater te blijven afkoelen. Maar tot nu toe is het niet gelukt om het waterpeil in de reactorvaten op een niveau te krijgen waarbij de staven geheel ondergedompeld bleven. Het is dan ook de vraag of het ze met z’n vijftigen wel gaat lukken. Zo bekeken lijken alle noodmaatregelen vooralsnog meer hoop dan wijsheid.

Reacties (51)

#1 Pieter

Heel beangstigend allemaal. Zoals Turkenburg in het NOS journaal zei, is het slechtst denkbare scenario dat het zo uit de hand loopt dat de koeling van alle reactoren in gevaar komt, omdat er niemand meer kan zijn om voor die koeling, met zeewater, te zorgen. I.t.t. tot wat hij zei is de wind niet aflandig voor zover er nog waarnemingen zijn: http://www.jma.go.jp/en/amedas/205.html?elementCode=1
http://www.jma.go.jp/en/amedas/205.html?elementCode=1
Vnavond Nederlandse tijd gaat er wel geleidelijk een sterke aflandige wind waaien.

#2 Daniël Hoenderdos

Update 10:39: Het Japanse Atoomgenootschap meldt aan Reuters dat er na een explosie twee gaten van 8 vierkante meter in een muur van het buitenste gebouw rond reactor nummer 4 zitten.
(klikmelink)

Gaat niet meer goed komen daar.

#3 Cracken

Op zich wel vijftig moedige Japanners.
Zie ik de eneco man nog niet doen

#4 Bookie

Het verschil met Tjernobyl is dat ze geen wolk verwachten. Ze verwachten maximaal een extreme Harrisburg, oftewel meer lokaal ook al is dat al erg genoeg.

#5 mb

brand in reactor 4 is nu uit; niet dankzij blussen, maar uit zichzelf uitgebrand.

#6 Bookie

Sorry,
Three mile Island refereert aan Harrisburg lees ik nu.

#7 zmmco

Three mile Island viel uiteindelijk wel mee qua radioactiviteit die in de omgeving terecht kwam. Fukushima zal waarschijnlijk beter te vergelijken zijn met Windscale.

#8 KJ

Goede FAQ, die up to date gehouden wordt:

http://forums.somethingawful.com/showthread.php?threadid=3396817

#9 Nick

@8 Goede link

Toch apart dat een site als SA duidelijkere en completere informatie geeft dan veel ’traditionele media’.

#10 kg toet

Het is geen Tsjernobyl, en Tsjernobyl is nog steeds een onwaarschijnlijk scenario. Je bent te opgewonden om verstandig met dit onderwerp om te gaan want dit is weer prematuur ejaculeren vanuit te antikernenergielobby. Stop je gretigheid nu even weg en wacht af totdat je er zinnig over kan oordelen.

#11 kg toet

@cracken dat is inderdaad moedig volk, ik hoop dat ze de tijd krijgen om de eer te ontvangen die ze verdienen.

#12 Henrik
#13 Maria

Met enige schroom bij zoveel leed, vraag ik me af, wat de ramp mondiaal betekent.
Als er straling is vanaf de muren van de centrales, en het zeewater loopt erlangs, komt er dan besmet zeewater weer terug in de zee? Kan zeewater besmet raken? Levert dat dan ook besmettingsgevaar op voor de mondiale wateren?

#14 Bookie

Ja Maria jij gaat dood. Nog niet bekend wanneer, maar toch.

#15 Flies4no1

@13: De concentratie maakt het vergif. Slaat het neer op de grond, is de concentratie hoog. Verwaait het boven zee of vermengt het zich met zeewater dan komen we er nog goed vanaf, want de oceanen zijn verschrikkelijk groot, Maar het moet geen gewoonte worden, en lukt alleen als de wind meewerkt.

#16 mb

‘het moet geen gewoonte worden’

tip van de week. laten we geen gewoonte maken van (partiële) meltdowns en ander nucleair ongemak.

#17 jaja

Als de druk zo hoog is in de centrales kan je er toch geen zeewater in brengen. Daarvoor zouden pompen nodig zijn die hogere druk leveren dan er in de centrale bestaat… en dat schijnt niet het geval te zijn. Ik ben geen kerngeleerde maar voel wel aan dat het kwaad als is geschied, en er radioaktief koelwater in zee en in de lucht terecht is gekomen. Vanaf het moment dat men met zeewater inspuiten is begonnen. Dag mooie planeet.

#18 Erik

Laten we maar gewoon eea afwachten ipv een bangmakend stukje te posten, daar heeft niemand wat aan, wat een onzin.

#19 Olav

Erik, eens.

Hoe zou het ondertussen zijn in Libië?

#20 Crachàt

niet eens.
Dit is een uiterst apocalyptische als herkenbare situatie. Hier badinerend over doen neigt naar geborneerdheid.
Overigens heeft men de 50 werknemers teruggeroepen. Te gevaarlijk.

#21 Gezellig

Ik denk dat ik vanaf nu maar die SA link van #8 ga volgen, daar heb ik tenminste iets aan. Doei!

#22 Erik

@20 Ik doe er niet badinerend over, wat heeft iemand dan aan dit stukje? Er staat niks nieuws in, enkel maar bangmakerij.

Ook met die fancy woorden van je heb je geen punt.

#23 Crachàt

heel het punt is: lees het dan niet! Lees iets anders.
Wat heeft de wereld er aan dat Erik gewone beschrijvende postjes onzin noemt, omdat Erik het lekker vindt op Plaats Reactie te klikken?
Het biedt niets meer of minder dan een plek om te reageren, zo gaat dat met sommige van die Sargassopostjes.
Of ben jij weer zo iemand die beter dan Sargasso weet wat al dan niet hoort op Sargasso?

(en nu maar hopen dat er geen te fancy woordjes instaan voor Erik, zelftherapeut.)

#24 Erik

Nee, dat was je punt in het geheel niet.

Je kan zelf ook niet reageren ipv een net zo weinig toevoegende post als ikzelf te maken, maar dan mij daarop aan te vallen. Hypocriete mongool.

#25 Crachàt

poster plaatst post.
Reaguurder reageert: dat het onzin is en we maar moeten afwachten.
Zoek de overbodigheid.

“Hypocriete mongool?”
“Aangenaam, ik ben Crachàt, kernredacteur Sargasso.”

overigens noemt men de blokjes tekst met een nummertje voor: reacties.
helemaal bovenaan noemen we ze ‘postjes’.

#26 Rene

kern·re·dac·teur, de; m,v -en

1. kern-lid van de redactie van een blad, tijdschrift, weblog
2. niet-hypocriete mongool
3. hypocriete niet-mongool

#27 mb

yeeeeehar, flamewar

en aangezien crachat zuiderbuur is, duurt het niet lang tot we ons in een communautaire discussie storten.

leerde ik van Basta.

#28 Crachàt

bwoh, flame, wààr?

#29 music_animal

Erik:
er staan een aantal links naar goede bronnen in de reacties onder deze post en bij een Open Draad gaat het om de reacties dus het voegt wel wat toe.
Spannend in ieder geval. Hoop dat het meevalt.
Zou dit een wake-up call zijn voor de mensen die roepen dat kernenergie tegenwoordig geen enkel gevaar meer oplevert?

#30 mb

@28 in ieder geval een paar in Fukushima, maar ook in #24 gaat het die kant aardig op

#31 zmmco

nu.nl: Het water in het afkoelbad van reactor 4, die eerder op de dag in brand vloog, kookt. Dit bevestigen Japanse autoriteiten. Als het water is verdampt zijn de gebruikte staven niet meer beschermd en komt er meer radioactiviteit vrij.

Ik heb geen idee wat dat betekent. Wat ik wel weet, is dat het water in zo’n bad typisch boron bevat. Dat is een neutronen-absorber die ervoor zorgt dat de kernreactie niet weer op gang komt. Als het water verdampt en dus het boron wegvalt, valt die werking weg. Tegelijkertijd zorgt het water ervoor dat de neutronen worden afgeremd tot een snelheid die bevorderlijk is voor de kernreactie. Valt het water weg, dan gaan de neutronen veel te snel voor de beoogde kettingreactie in een kerncentrale (da’s dus soort van goed).

Afhankelijk van de samenstelling van de brandstofstaven, de onderlinge afstand van de brandstofstaven, hoe lang ze daar al zijn opgeslagen, hoe vol het bad zit en nog heel veel dingetjes, zou de kernreactie weer op gang kunnen komen en is een meltdown in het opslagbad niet ondenkbaar. Maar voor hetzelfde geld wordt de boel heel heet maar niet heet genoeg om het zirkonium omhulsel te doen smelten.

#32 Prediker

Het is wel grappig zo’n reactie van “koning” Toet, die er van uitgaat dat ik tot de antikernenergielobby hoor ofzo. Niet aldus. Kernenergie is gewoon hartstikke nodig totdat er alternatieve energiebronnen ontwikkeld zijn.

Ik vind ook niet dat Fukushima iets bewijst over de onveiligheid van kernenergiecentrales. Hooguit bewijst het dat je moet zorgen dat de koeling het blijft doen, ook als de boel onder water loopt. Ik was gisteren dan ook van plan deze nogal warrige post van Miko Flohr te kraken. Maar ja, als ik alles moet gaan weerleggen waar ik het niet mee eens ben op de interwebs, kan ik wel aan de gang blijven.

Erik van de zelfbenoemde overbodigheidspolitie (#18) moet leren onderscheiden tussen de feiten en de duiding. De feiten heb ik in de waanlinkjes en de vorige open draad-met-updates gegeven. En steeds zo heet mogelijk van de naald: Sargasso meldde bijna 15 uur eerder dan Trouw dat het ASN dit een atoomramp niveau 6 noemde.

Vanochtend was het tijd voor de duiding welke volgt uit die feiten:

En die duiding luidt dat ze de controle kwijt zijn en dat er een veel grotere catastrofe gaande is dan men dacht; dat is inderdaad nieuws, aangezien alle media van het weekend geruststellend vermeldden dat alles onder controle was, dat het maar een level-4 probleem was, en dat het ondanks een paar hiccups wel goed zou komen.

Wat u niet weet, maar wat de Sargasso-redactie wel weet, is dat ik het hele weekend op diezelfde redactie heb lopen mopperen dat men veel te gauw sensatieberichtgeving over een ‘meltdown’ als feit bracht, en vervolgens een halve dag wachtte met updaten terwijl uit allerlei andere bronnen bleek dat het wel meeviel.

Welnu: inmiddels blijkt uit allerlei feiten en bronnen dat het helemaal niet meevalt. Maar dan moet je dat ook gewoon durven zeggen. Het valt niet mee, men is de controle kwijt, dit loopt behoorlijk uit de hand.

Is daarmee het laatste woord gezegd? Nee. Kun je daar nog van mening over verschillen? Vast. Is het relevant? Dat lijkt mij wel, en wie het daar niet mee eens is zoekt lekker een blog op waar hij het eens is met elke letter die daar geschreven staat: zijn eigen blog bijvoorbeeld, bezocht door vijf man en een spambot.

#33 Henrik
#34 Bolke de big

Misschien een stupide idee maar waarom zijn er geen zwaardere pompen naar die centrales gstuurd?

#35 Harm

@ Prediker – Ik snap niet dat je je laat opfokken door mensen als Toet. Dat figuur is nu al dagen bezig om iedereen die iets ten nadele van kernenergie zegt in een slecht daglicht te plaatsen. Een inhoudelijk argument heb ik nog niet van hem gelezen.

Vermoedelijk gaat het om een gefrustreerde aandeelhouder.

#36 Henrik

http://theautomaticearth.blogspot.com/2011/03/march-15-2011-fukushima-fallout-files.html

The Automatic Earth’s senior editor Stoneleigh is a nuclear safety expert. The subject of her master thesis at the Law Faculty of Warwick University in Coventry, England, was nuclear safety research.

was deze al genoemd ?
goeie updates over niet zo goeie gebeurtenissen.

#37 Share

@34 omdat de situatie niet zo triest is als de media je voorhouden, denk ik.

#38 Dr Banner
#39 Yevgeny Podorkin

Hoopvolle verhalen?

Voor de rampen: een ingedutte en vastgelopen Japanse economie…erna een volledig nieuwe impuls of broken-window fallacy? Ze zouden b.v. nu, want een beter moment is er niet, kunnen besluiten kernenergie in te ruilen voor zonne- energie…alles op de schop. Japanners zijn daar goed in, zie na WOII…

Nog een pluspuntje: in ieder geval ligt de Japanse walvisvloot voor járen volledig aan duigen.

#40 Yevgeny Podorkin

“verzadigde Japanse economie” is beter bij #39

#41 Boston

Radioactieve straling bestaat niet.

#42 Dr Banner

kan dat geld mooi in wetenschappelijk diepzee onderzoek naar subductie-zone geologische opbouw.

info

plaatjes

#43 kg toet

Mijn excuses prediker, vooringenomen, je hebt gelijk. Hou ze eerlijk.

#44 zmmoc

@Bolke de big, #34 Het soort pompen wat zo’n reactor nodig heeft als ie in productie is, vergt enkele megawatts aan vermogen. In de shutdown-fase is dat ongetwijfeld beduidend minder, maar er is nu sprake van een “kleine achterstand”. Er moet niet alleen heel veel water bij, het kookt ook nog eens stug door.

Als je al voldoende van dergelijke pompen voorhanden hebt, moet je ze ook nog dicht genoeg bij de reactor krijgen en vervolgens nog op een bepaald niet kinderachtig aggregaat aansluiten met kabels die je niet zomaar even bij de bouwmarkt haalt. En dan heb je nog even wat pijpen en verbindingen nodig die een druk van zeker 100 bar aankunnen en die je aan moet leggen naast een sissende reactor in een gebouw dat zojuist is ontploft.

Om dit soort dingen neer te zetten, bel je normaal gesproken geen elektricien en pijpfitter maar een projectontwikkelaar.

En dan heb je nog faciliteiten nodig om het water te bereiden. Er moet namelijk flink wat boron bij.

Zoiets:P

#45 kg toet

Ik wist niet dat steve martin zo grappig kon zijn Dr. Banner.

#46 kg toet

ik hang weer in een filter

#47 Steeph

Niet meer.

#48 Dr Banner

@45 ;)

#49 Maartje

Goed dat we hier niet in aardbevingsgebied zitten het bassin van Borssele zit ook vol.

#50 Crachàt

Verse brand in reactor 4.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*