Lijsttrekker Provinciale Staten FvD duikt weg voor pers

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Fred Walravens, de nummer 1 op de lijst waarmee het Forum voor Democratie in Zeeland de Provinciale Statenverkiezing hoopt te bestormen, is niet enkel onzichtbaar – hij wil ook gewoon beslist niet praten voor de camera.

Een merkwaardige electorale strategie, gezien de moeite die allerlei collega’s van hem doen om zichzelf in de kijker te spelen.

Open artikel

Reacties (18)

#1 Bismarck

Duh, zijn enige functie is om Paul Cliteur, Annabel Nanninga en consorten de 1e Kamer in te stemmen. In ruil mag hij vier jaar vergoeding vangen voor de Zeeuwse staten (ik gok met minimale aanwezigheid).

#2 Prediker

@1 Een trekpop dus.

#3 rongvk

@2 Nog niet eens, dat suggereert dat hij z’n mond überhaupt open gaat doen. Meer een decoratieve huisplant met stemrecht.

Als ze een hond verkiesbaar hadden kunnen stellen had dat ongetwijfeld de voorkeur genoten (RIP Duke), die kan ze niet eens onbedoeld voor lul zetten en heeft tenmenste een aaibaarheidsfactor.

#4 Jos van Dijk

In het FD vandaag (€): ’Provinciale ‘expats’ hollen Nederlandse democratie uit’.

Zowel Denk als FvD zetten in verschillende provincies kandidaten op de lijst die uit hele andere delen van het land komen.

In Friesland bijvoorbeeld komt de ene kandidaat van Denk uit Rotterdam, de andere uit Hoofddorp. In Drenthe komen twee van de drie kandidaten voor Tunahan Kuzu’s partij uit Rotterdam.

Ook FvD vult zijn lijsten met ‘expats’. Een op de vijf kandidaten woont in een andere provincie dan waar ze op de lijst staan. In Utrecht komen zes van de veertien FvD’ers elders vandaan.

#5 analist

@4: huh? dat is toch jaar en dag gebruikelijke praktijk met de verdeling van o.a. burgemeestersposten? De huidige burgemeester van Arnhem komt uit Amsterdam-Slotervaart bvb.

Ben geen fan van DENK/FvD maar ik denk dat ze beiden wel goed zijn voor de Nederlandse democratie. Dit soort geluiden vanuit het establishment vind ik dan wel erg flauw. Ga inhoudelijk het debat aan. Vertel maar aan DENK(-stemmers) dat moslims *niet* met de nek worden aangekeken. Succes!

#6 Bismarck

@5: Een burgemeester is geen volksvertegenwoordiger, leden van de Provinciale Staten wel. Hoe kun je een vertegenwoordiger van je provinciegenoten zijn als je helemaal geen provinciegenoot bent? Voor de 2e Kamer kunnen Macron of Le Pen toch ook niet verkozen worden?

#7 analist

@6: Semantisch onderscheid. Maar hier een ander argument:

https://www.kiesraad.nl/verkiezingen/vraag-en-antwoord/maakt-het-voor-de-kandidaatstelling-uit-waar-de-kandidaat-woont

Antwoord: nee. Dus mag gewoon.

Nu maakt het FD er een gedoetje van omdat het politieke buitenstaanders betreft. Maar is de bestaande praktijk echt anders? Kan mij de vorige provinciale verkiezingen niet herrineren, maar tijdens gemeenteraadsverkiezingen van 2018 kwam de lijsttrekker van een Amsterdamse partij uit een buurgemeente.

https://tpo.nl/2018/10/17/sylvana-simons-berispt-door-femke-halsema-ze-woont-niet-in-amsterdam/

En als ik een random kandidatenlijst van de gemeenteraadsverkiezingen van Hoorn (of all places) pak zie ik ook wel wat kandidaten die buiten de gemeente wonen (nm de PvdA, zelfs iemand uit Amsterdam).

https://www.hoorn.nl/bestanden/documenten/Verkiezingen/kandidatenlijst2018.pdf

Ik heb het idee dat het gebruik van “expats” gangbaar is in de NLse politiek maar nu opeens een probleem is omdat het Denk/Fvd betreft.

#8 6822

Liever een FvD’er die niet op tv wil, dan eentje die aandachtsbehoeftig als een loopse teef op tv wil, waarop de media vervolgens als een geile reu reageren.

#9 Bismarck

@7: Nee, dat is geen semantisch onderscheid. Het is nogal een belangrijk verschil en dat “het mag” is natuurlijk verder weinig argument in zo’n principekwestie; volksvertegenwoordigers zijn precies dat: Vertegenwoordigers van hun volk. In Limburg moeten dat dus Limburgers zijn.

#10 Judith

Jezus, ben helemaal geen voorstander, nul komma nul, van Forum v Democratie die door Henry Baudet beheerst. Helemaal goed gekgestoorde vent. Soort playboy heb je altijd zo’n slechte hart over de anderen.

Net goed als PVV, nul komma nul, Geert Wilders die alleen over anderlanders ( ‘buiten’..) beschuldigt, altijd over Marokkanen. Helemaal vreemde beschuldiging. Er zijn genoeg op andere landen die Islam hebben, maar waarom alleen Marokkanen???
Geert Wilders is zelf half Nederlander en half anderlander nl Indonesië van afkomstige vader van hem. Trouwt zelfs met Joodse Hongaarse vrouw. Raar wartaalvent.

DENK, nul komma nul, is geen partij van verstand en gevoel, laten staan, streelt alleen voor zijn ego, Nederlanders zijn niet welkom in DENK partij ?, nou we wonen wel allemaal in Nederland, wij ook Nederlanders.

Als Limburg zo overheerst door die goedgekke partijen, ga ik het zeker als goed verhuizen en later emigreren waar ik echt thuis hoor. Laat me niet kleineren, discrimeren, minnachten omdat ik vrouw, auditieve handicap, lesbisch ben. Rot op die Partijen die zo extreems doen!

#11 analist

@9: volksvertegenwoordigers zijn precies dat: Vertegenwoordigers van hun volk. In Limburg moeten dat dus Limburgers zijn.

Ik zeg dat dat nu al niet het geval is. Zie #7. De wet schrijft dat niet voor en de huidige partijen houden zich er dus niet aan.

#12 6822

@9: Limburgers of andere Duitsers.

#13 beugwant

@12: Klop diech een eike. Veer sind geine Pruusse!

#14 Jos van Dijk

In BN De Stem vandaag eenzelfde verhaal over Brabant. De lijsttrekker geeft niet thuis, het programma meldt nauwelijks iets over de provincie.

Chris Aalberts:

,,Het lijkt erop dat Forum-lijsttrekkers er collectief voor hebben gekozen de media niet te woord te staan, omdat al die stemmen toch wel hun kant op komen. Alleen zullen ze dat nooit zeggen. Ze willen het voor de kiezer zo algemeen mogelijk houden en die niet vervreemden van de landelijke partij, met allerlei meningen over provinciale zaken.”

Bestuurskundige Frissen zet hoe dan ook vraagtekens bij de keuzes van Forum:

,,Deelnemen aan verkiezingen, betekent dat je deelneemt aan het openbare debat.” Je kunt je volgens hem dus afvragen wat voor gevolgen dit heeft voor de transparantie en controlemechanismen in onze parlementaire democratie.

Forum voor afschaffing van de democratie?

#15 analist

@14: Ik vermoed dat FvD vooral communiceert met de achterban via de eigen media – website, facebook, youtube – en daarom geen behoefte heeft om gebruik te maken van andere media zoals lokale kranten. Een beetje zoals de CPN via de eigen krant De Waarheid communiceerde en daarom geen behoefte had aan een interview met de Telegraaf.

#16 Jos van Dijk

@15: Misschien vertrouwt Baudet zijn volgelingen ook niet helemaal en wil hij PVV-achtige ontsporingen voorkomen.

#17 Bismarck

@13: Je kent toch wel die bekende strijdkreet: Liever Pruisch dan Hollands! Maar feitelijk is het natuurlijk vooral een wrede speling van het grootmachtenbal geweest dat we onterecht op het laatste nippertje nog aan België zijn ontnomen, nadat we de Hollanders in 1830 al uit heel Limburg behalve de vesting van Maastricht hadden gekieperd.

#18 analist

@16: Zal zeker meespelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*