1. 3

  Merk op dat dit geval erg specifiek is. De uitspraak gaat er om dat Italië volgens het hof kruisbeelden op scholen mag verplichten en dus niet of een land het niet ook al dan niet mag verbieden. Het is alleen de andere kant van die ruime “margin of appreciation” waar

  http://www.mensenrechten.be/main.php?item_content=7109

  het over heeft en die in de veel vergelijkbaarder gevallen voor hetgeen de mouse-over op doelt juist naar de kant van het recht op een verbod uitviel. Erg opletten hoeven ze niet dus, daar bij de VVD…

  (persoonlijke mening: een scholier is wat mij betreft sowieso vrij en hoewel ik principieel gecharmeerd ben van een verbod bij docenten is in de praktijk — idealiter, en zeker voor lagere scholen — een school-situatie voldoende een geborgen, persoonlijke omgeving dat de staat zich erg terughoudend moet opstellen niet alleen wat betreft verplichtingen maar ook wat betreft verboden).

 2. 5

  De Europese Unie zou natuurlijk wel diep in de culturele gebruiken van een land ingrijpen door kruisbeelden op scholen te verbieden. Het is maar de vraag of je moet trachten van bovenaf culturele verandering op te leggen. In het verleden is dat niet altijd even succesvol geweest.

 3. 7

  @5: Opgepast dus hè, dit ging om het al dan niet verbieden van het verplichten van kruisbeelden, niet om al dan niet verbieden van kruisbeelden…

  (en is de algemene teneur inderdaad dat het EHRM zich bevoegd tot het één noch het ander acht).

 4. 8

  @3,5; Aha, zo. Dus de Italiaanse overheid mag kruisbeelden in klaslokalen best verplichten en de Turkse overheid mag hoofddoekjes op scholen en universiteiten best verbieden.

  Ik zie jullie punt. Bedankt voor de correctie.

  Het standpunt van het Hof is dan: ‘Zoek het allemaal lekker zelf maar uit, mensen.’ Verbieden, verplichten, anything goes!

 5. 10

  @4: precies… het is toch wel een bijzonder sado-masochistisch homo-erotische afbeelding. En we weten allemaal hoe die Gristelijken over erotiek en jeugd denken.

  #zucht#

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren