Kritiek op PVV steeds vaker onderhevig aan censuur

Reacties (107)

#1 KJ

Jezus wat een foto van die Von Der Dunk – hadden ze nou echt geen betere kunnen vinden ? En verder is het volkomen terecht dat dat spandoek verboden is geworden !

Nee, ik trol – dat is belachelijk. De politie moet zich nooit met dit soort zaken bemoeien.

#2 Likud Uranus

Ik zou eigenlijk wel eens willen weten waarom de politie dat spandoek weg wilde hebben.

#3 Spam

Nieuwe politiek correctheid. Van ‘dat moet ook eindelijk eens gezegd kunnen worden’, schuiven we op naar ‘dat mag niet ontkend worden’.
De PVV – die tweede V staat voor Vrijheid – reageert direct verontwaardigd bij het horen van een onwelgevallige mening. Nou verbaast me dat van populistisch rechts niet zo heel erg. Ze moeten het toch hebben van verontwaardiging en onbegrip voor andermans standpunt.
Veel zorgwekkender vind ik het dat steeds meer vetergenwoordigers van andere politieke stromingen aan de (zelf)censuur beginnen mee te doen om vooral geen anti-PVV-houding verweten te worden. Voor je het weet ben je het volgende slachtoffer van GeenStijl. Politici durven vd Dunk niet meer uit te nodigen voor een verhaal, agenten durven een anti-PVV-spandoek niet te laten hangen en Bertus Hendriks uitnodigen als expert is ook verdacht.

#4 Bart Berman

De volgende twee uitdrukkingen zijn goed:
1 De kop van het onderhavige artikel bevat een taalfout.
2 Kritiek op de PVV is onderhevig aan censuur.
Excuus voor het schoolfrikken.

#5 qwerty

De politie moet iig een reden geven voor het verbod.

#6 gronk

Waar blijven de kamervragen?

#7 KJ

@gronk; Volgens mij heb jij bijna door wat voor een krachtige oppositie we hebben in dit land. Bijna.

#8 gronk

Hahaha, KJ denkt dat d’r uberhaupt oppositie is in dit land.

#9 Zuiderling

T. vd Dunk is een linkse prutser wiens historische kennis niet verder teruggaat naar de jaren 30 en in zowat elke collumn de PVV linkt aan de nazi’s. Enige sympathie voel ik niet voor hem. Ik ben wel tegen censuur maar vd Dunk heeft zich niet aan de opdracht gehouden.

#10 gronk

in zowat elke collumn de PVV linkt aan de nazi’s.

Je kunt iets soortgelijks zeggen over Jansen die dat doet met de islam. So?

#11 Monade

@9, dat is gelul. T vd Dunk noemt de PVV een fascistische beweging omdat zij dat volgens gangbare historische criteria ook is (zie bv Robert Paxton). Dat de gemiddelde Nederlander dan automatisch aan de nazi’s denkt ligt aan het gebrek aan historische kennis van de gemiddelde Nederlander, niet aan T vd Dunk.

#12 KJ

@Monade; Het probleem met de noemer ‘fascistisch’ zonder bijbehorende associatie met de Nazi’s (jouw premisse) is dat het betekenisloos en dus gevaarloos is.

#13 Schuur

Het is nu juist de bedoeling van die lezing om een controversieel onderwerp aan te snijden. De naamgever hiervan, Willem Arondeus zou zich omdraaien in zijn graf als hij van dit besluit zou horen.

#14 Harm

@12 – Ik veronderstel dat je Mussolini bedoelt?

#15 Bismarck

@12: Dat ben ik toch niet met je eens. Er is genoeg mis met het fascisme zelf om het als een gevaar te zien. Er zijn ook afdoende fascistische regimes in het verleden aan te wijzen en van de meeste zal ook de gemiddelde PVV-stemmer kunnen inzien dat daar iets mis mee was.

#16 Monade

@12, het is niet betekenisloos. Het vertelt je precies met wat voor soort volk je te maken hebt. Ook lost het een heleboel ogenschijnlijke tegenstrijdigheden op.

Om er één te noemen: de PVV kan niet zonder een (interne) zondebok en zal zichzelf altijd in de slachtofferrol positioneren. Ook is de PVV gebaseerd op het Führerprinzip, dus moet en zal de Grote Blonde Leider™ alle beslissingsbevoegdheid naar zich toe trekken, maar alle eindverantwoordelijkheid van zich afschuiven.

Met de PVV valt er daarom geen constructief beleid te voeren. Alleen als je profiteert van de ontmanteling van de maatschappij en van de ellende van anderen (bv de archetypische bunkerbouwende VVD’er) dan steun je de PVV en wil je er graag mee samenwerken. Als je wel een normaal menselijk mens bent nooitniet. Klaar.

#17 KJ

@Harm #14; Bijvoorbeeld. Maar over het algemeen vind ik het een beetje gratuit: eerst noemt men iemand fascist, en als die zich vervolgens omdraait en daar bezwaar tegen maakt zegt de eerste weer: ja maar ik bedoel alleen ‘fascisme’, niet ‘nazisme’. Als je (niet jij) dat soort retorische truken uithaalt, dan sorry broeder, je hebt de geschiedenis tegen je.

Zo heb ik me laatst laten vertellen door JSK dat ik me van de aanduiding ‘racist’ niets moest aantrekken, want zwarte piet is ook racistisch en bovendien zeggen mensen dat tegenwoordig even licht tegen elkaar als ‘dik’ of ‘oppervlakkig’. Ik vind: als je wilt schelden, doe het dan goed, en be a man about it.

@Bismarck; Maar dan zijn meerdere Westerse regimes tegenwoordig in meer of mindere mate fascistisch. En hoewel dat iets is wat ultra-links al jaren roept, wil ik daar toch graag op afdingen dat het dan kennelijk ook zo is, dat al die regimes democratisch gekozen worden, en dat er in al die regimes min of meer vrijheid van meningsuiting en reizen heerst. Niet echt iets om je zorgen over te maken dus.

#18 Bismarck

@17: Meerdere of mindere mate is dan hier wel een sleutelbegrip. Er is nog een duidelijk verschil tussen het “fascisme” (jouw woorden) van Balkenende, Blair en Bush en het Fascisme van Franco, Pinochet en Wilders.

#19 KJ

@Monade; Er is theorie en praktijk. De theorie van het fascisme zonder nazisme is (grotendeels) afgeleid van de praktijken van Mussolini en Franco. Die hadden veeleer beef met communisten dan een zondebok. Het is waar dat ze naar een sterke man neigen (net als de PVV) en dat er geen constructief beleid mee op te stellen is. Maar dat geldt net zo goed voor de PvdD en de SGP. Dat is eigen aan kleine one-issue-partijen. Dat de PVV nu niet meer zo klein is, zal zich IMHO, automatisch wreken. Geef het een paar jaar – dit is niet houdbaar in een contemporaine Nederlandse setting.

#20 KJ

@Bismarck; Wees dan ajb ook correct om op te merken dat in dat rijtje, Wilders de enige is die nog nooit uitvoerende macht heeft gehad. Wat er gebeurt als de PVV in het pluche belandt, zoals in Den Haag – waar deze discussie over gaat – is toch wel duidelijk ?

#21 su

@19: e theorie van het fascisme zonder nazisme is (grotendeels) afgeleid van de praktijken van Mussolini en Franco.

En dat waren lieverdjes?!?

#22 ALO

KJ wenst niet het taboe te doorbreken om de PVV fascistisch te noemen. KJ is eigenlijk een conservatief.

#23 gronk

@ALO: Van KJ mag je alles zeggen, behalve dat de PVV fascistisch is.

#24 KJ

@su; Niet tegen de communisten nee. Zie jij hier ergens communisten ?

Alle gekheid op een stokje – het fascisme van vroeger (zonder nazisme dus) laat zich heden ten dage alleen vergelijken met mensen als Assad; en hoewel ik er niet voor zou opteren om te leven in Syrië, zijn er plenty mensen die het kennelijk probleemloos doen. Desondanks; vergelijkingen met Wilders zijn ridicuul. Arme man – Assad bedoel ik. Zet je gewoon keihard een dikke pik op in het midden oosten, gaan ze je vergelijken met zo’n ambtenaar in een regenachtig kutland.

#25 KJ

@gronk; Je mag het wel zeggen, maar ik ben het dan gewoon niet met je eens. Of je moet de ‘Nederlandse factor’ – wij doen alles in het heel klein – in het leven gaan roepen: Wilders is een ‘Nederlands’-fascist. Zoals Mark Rutte een ‘Nederlands’-machtige premier is. En zoals de Veluwe een ‘Nederlands’-enorm natuurgebied is. En zoals Amsterdam een wereldstad is.

Dan neem ik het klakkeloos van je over. Bon. Wilders is een fascist en let op de kleintjes en morgen gezond weer op.

#26 ALO

KJ zwatelt gewoon door. Het laffe debateertruukje dat hij gebruikt herkent hij niet eens.

#27 su

@24: Franco heeft ook menig liberaal over de kling gejaagd. Maar dan nog, de relevantie van een massamoord is afhankelijk van de politieke overtuiging van de slachtoffer? WTF?!?

#28 KJ

@ALO; Pray tell.

#29 KJ

@su; De ‘massamoord’ van Franco – bedoel je de burgeroorlog ?

#30 gronk

@KJ: ik heb van ouderen begrepen dat wilders inderdaad geen hitler is — hitler was veel leper. Maar ook dat-ie absoluut wel in ’t zelfde troebele water zit te vissen. De figuur na wilders, daar moet je voor uitkijken.

#31 ALO

De meest fascistische uitdrukking die ik ken: wat is er mis met het denken in culturen. Die is ook van KJ. KJ herkent de PVV niet als de nieuwe NSB en hij vergeet de holocaust, Ruanda, apartheid en de slavernij.

En nu gaat KJ hier stoppen met reageren en weer wat nuttigs doen. Ik zou zeggen: schrijf een boekje over egels. Dan kan je in ieder geval geen kwaad.

#32 su

@29: De moorden zijn doorgegaan tot aan Franco’s dood in de jaren ’70.

#33 Monade

[…]Mussolini en Franco. Die hadden veeleer beef met communisten dan een zondebok.
Je spreekt jezelf tegen. De sociaaldemocraten en de communisten in het binnen- en buitenland wàren juist een zondebok. Er waren er wel meer. Zo had Spanje bijvoorbeeld jarenlang een conflict met Marokko en met de guerillabeweging Polisario over de Spaanse Sahara. Ook Italië had zijn eigen koloniale oorlogje in Ethiopië.

Het is waar dat ze naar een sterke man neigen […] Dat is eigen aan kleine one-issue-partijen.
Het is juist de essentie van een fascistische beweging: allen eensgezind achter één sterke leider. Kijk maar eens hoe heftig Geert Wilders zich verzet tegen de ‘democratisering’ van de PVV. Kijk hoe furieus hij reageert op ‘dissidenten’.

De PVV is een one-issue-partij in de zin dat zij anti-islam is, maar niet in de zin dat zij daarvoor een constructieve oplossing of constructief beleid biedt. ‘De’ moslims zijn een vijand van alles wat goed aan Nederland is, ze moeten daarom wettelijk worden behandeld als tweederangs burgers en het liefst opsodemieteren. Dat is toch wel iets anders dan de blije veganistische boomknuffelarij van de PvdD.

Omdat collaboratie en autoritarisme diepgeworteld is in de Nederlandse cultuur, denk ik dat er nog lange tijd alle ruimte is voor een fascistische beweging al de PVV.

#34 KJ

@ALO; De meest fascistische uitdrukking die ik ken: wat is er mis met het denken in culturen.

Het probleem is dat culturen niet gedefinieerd kunnen worden. De andere kant van de medaille is, dat sommige culturen moeilijk mengen, aangezien de wetten en gebruiken doorgaans te zeer verschillen – dat blijkt gewoon uit de praktijk. Daar *moet* een middle ground gevonden worden; relativisme vanuit de overheid is niet de oplossing, en immigratie-maatregelen zijn niet taboe als daar een grote vraag naar is. Dat is zo ongeveer mijn mening in een notendop. Verder is er vanuit het *private* domein geen enkel probleem als cultuur-verschillen worden meegenomen in beoordelingen. Het anti-discriminatie beginsel zou in principe alleen voor de overheid moeten gelden (en het zou mooi zijn als grote private instituten het ook meenamen).

KJ herkent de PVV niet als de nieuwe NSB en hij vergeet de holocaust, Ruanda, apartheid en de slavernij.

Toe maar. Waarom laat je Atilla de Hun weg ? Vergeet vooral niet Atilla ! En de Vikingen.

En nu gaat KJ hier stoppen met reageren en weer wat nuttigs doen.

Zodat jij je sociaal-linkse echoputje weer voor jezelf hebt en vooral niet gedwongen wordt tot nadenken. Dat bepaal ik zelf wel, lijkt me. Dit is niet jouw website vriend.

#35 spees

En daar gaan we weer. Is de PVV fascistisch? Het is werkelijk hilarisch, het volkomen onbegrip voor de standpunten van de PVV leidt tot een zoektocht naar historische patronen om ze te plaatsen: prediken ze geweld? Is er 1 enkele fuhrer? Houden ze van bruin? Is er sprake van rassenleer? OMG ze zijn fascistisch!
De onzekerheid en angst is zo groot dat het fascisme wordt beschouwd als een natuurverschijnsel dat zich om de zoveel tijd in de mensheid herhaalt. Een soort vulkaanuitbarsting, zeg maar. Er worden allerlei lieden naar voren gehaald, die geheel ‘gratuit’ dit soort kolder verkondigen. Ik vraag mij sowieso af of T. v/d Dunk dezelfde status als Bekende Intellectueel zou hebben zonder de faam van zijn vader.

Als je de PVV zo graag wilt plaatsen: het is een partij die zich puur baseert op onvrede en vergelijkbare negatieve emoties. Je kan er op afdingen dat dit misschien een te grote simplificatie is, maar ik denk dat het terugbrengen van de drijfveren van volksbewegingen als de PVV op gedeelde emoties beter is dan praten over onduidelijke, historische etiketten als ‘fascisme’.

Politiek gebaseerd op (negatieve) emoties is de kracht v/d PVV, maar ook zwakte. Ze zijn het product van de tijdsgeest, je ziet overal in de wereld een vergelijkbare maatschappelijke correctie op de gezapigheid (in PVV taal: vriendjespolitiek, achterkamers) dat tot de eeuwwisseling gangbaar was onder de politieke kopstukken. Ik vind het weinig verrassend dat wanneer de politieke leiding allerlei beslissingen maakt, dat de gemiddelde burger niet begrijpt of niet wenst (maar wel voor moet betalen!), dat deze burger gaat mokken en morren en op den duur naar actie grijpt. Vroeger werd de guillotine uit de kast gehaald, tegenwoordig stem je op een politieke rebel. Het is een geciviliseerde revolutie. De zwakte van dit soort emo-politiek is dat de urgentie voor verandering gaandeweg verdwijnt, zeker wanneer de politieke rebel in de regering zit. Dan blijkt het lastiger om emotionele onvrede te vertalen naar de realiteit. Of nog banaler: het gaat economisch beter, het wordt zomer of we winnen een voetbalcup. Wedden dat er dan minder op boze politici wordt gestemd?

#36 KJ

@Monade; Je spreekt jezelf tegen.

Nou dat is historisch gezien discutabel; het waren *oorlogen*. De communisten hadden ook wapens, bijvoorbeeld.

Kijk hoe furieus hij reageert op ‘dissidenten’.

Ja, dat doet mevrouw Thieme ook.

De PVV is een one-issue-partij in de zin dat zij anti-islam is, maar niet in de zin dat zij daarvoor een constructieve oplossing of constructief beleid heeft.

Dat zeg ik ook niet. Ik denk dat de PVV een belachelijke partij is. Net zoals de SGP en de PvdD.

Dat is toch wel iets anders dan de veganistische boomknuffelarij van de PvdD.

Die onschuld is in het eye of the beholder. Er zijn voldoende beoogde maatregelen (gedwongen afbouwen van dierproeven, bijvoorbeeld, science be damned) van de PvdD die ik pervers vind.

Omdat collaboratie en autoritarisme diepgeworteld is in de Nederlandse cultuur, denk ik dat er nog lange tijd alle ruimte is voor een fascistische beweging al de PVV.

Je pessimisme is stuitend. Mag ik dat vinden ?

#37 ALO

@KJ
Dat je culturen niet kan definiëren weet ik wel. Sterker nog: ik kan ook nog aangeven waarom niet.

Geschreven door iemand die wel ergens verstand van heeft.

Maar Jezus man (uitdrukking van KJ), ik smijt je met je eigen kreten om de oren en je zwatelt gewoon verder. Natuurlijk mag je zelf weten wat je doet. het is mijn zaak niet. Maar iemand die de godganse dag tijd heeft om hier te reageren en niets weet (economie, IP-protocol), en er gewoon door zwatelt, maak je weinig indruk.

#38 parallax

Meeuw in je logo? Toeval. Nederlandse vlag? Toeval. Terug grijpen naar het verleden? Toeval. Beroep doen op oude folkore en tradities? Toeval. De schuld leggen bij vreemdelingen? Toeval. Vrijheid hoog in het vaandel? Toeval. Onderdrukken van kritische stemmen? Toeval. Op dictatoriale manier je partij besturen? Toeval. Oproepen tot geweld? Toeval. etc.etc.

101.

#39 gronk

Als je de PVV zo graag wilt plaatsen: het is een partij die zich puur baseert op onvrede en vergelijkbare negatieve

Da’s bij PVV-stemmers vaak het geval. De partij is andere koek.

#40 parallax

Claimen heet dat in marketingtaal.

#41 aynranddebiel

We kunnen de PVV natuurlijk alleen langs de fascistische meetlat leggen als het gaat om ideologie, en niet als het gaat om de praktijk van een fascistische staat, maar ik wil best een poging doen op basis van de definitie van Umberto Eco die ik zojuist van Wikipedia heb geplukt.

“The Cult of Tradition”, combining cultural syncretism with a rejection of modernism (often disguised as a rejection of capitalism).
– Anti-multicultureel. De namaak SP-standpunten zijn ook erg herkenbaar.

“The Cult of Action for Action’s Sake”, which dictates that action is of value in itself, and should be taken without intellectual reflection. This, says Eco, is connected with anti-intellectualism and irrationalism, and often manifests in attacks on modern culture and science.
“Disagreement Is Treason” – fascism devalues intellectual discourse and critical reasoning as barriers to action.
– Wantrouwen van wetenschap / intellectuelen. Inhoudelijk debat wordt geschuwd. Geen democratie binnen eigen gelederen.

“Fear of Difference”, which fascism seeks to exploit and exacerbate, often in the form of racism or an appeal against foreigners and immigrants.
– Mag duidelijk zijn.

“Appeal to a Frustrated Middle Class”, fearing economic pressure from the demands and aspirations of lower social groups.
– Henk en Ingrid

“Obsession with a Plot” and the hyping-up of an enemy threat. This often involves an appeal to xenophobia or the identification of an internal security threat. He cites Pat Robertson’s book The New World Order as a prominent example of a plot obsession.
– Linkse Kerk

“Pacifism Is Trafficking with the Enemy” because “Life is Permanent Warfare” – there must always be an enemy to fight.
– Thee drinken

“Contempt for the Weak” – although a fascist society is elitist, everybody in the society is educated to become a hero.
– Luie werklozen e.d.

“Selective Populism” – the People have a common will, which is not delegated but interpreted by a leader. This may involve doubt being cast upon a democratic institution, because “it no longer represents the Voice of the People”.
– Beroep op 1,5 miljoen mensen als “het volk”.

“Newspeak” – fascism employs and promotes an impoverished vocabulary in order to limit critical reasoning.
– Ik moet de PVV nageven dat ze onze woordenschat niet verpauperen, maar eerder verrijken met hun kopvoddentaks, tsunami van islamisering en straatterroristen, maar deze woorden worden wel heel bewust gebruikt met hetzelfde doel.

Natuurlijk ben ik selectief geweest in het kiezen van de definitie, maar ik vond deze wel erg treffend. Doe ermee wat je wilt.

#42 majava

Laat de meeuwen toch eens met rust.

Leg mij eens uit dat als je iets fascisme wil noemen, dat het alleen maar fascisme mag heten als het een identieke kopie is van het nazi-, of Mussolini fascisme? Is die term gepatenteerd of zo?

#43 MP

majava, KJ gaat nog een stap verder hij stelt dat het eerst in al zijn glorie in de praktijk moet worden gebracht alvorens wij het werkelijk kunnen vaststellen. Zie je ook bij diagnostiek van ziektes, je kunt tal van unieke kenmerken opnoemen die wijzen op een bepaalde ziekte maar KJ zal pas zeggen dat het inderdaad die ziekte was als de patiënt lang en breed overleden is, en dan nog.

#44 jantje

@42: natuurlijk niet, alleen sommige lui zitten nog in de ontkenningsfase

#45 MP

Bovendien heeft Wilders de term “fascistisch” al voor de koran/de islam/moslims/allochtonen, en ach ja waarom niet, en links gereserveerd, over die context hoor je KJ niet.

#46 Schuur

Wat is er mis met: If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck?

#47 Likoed Baambrugge-Oost

Onze afdeling ziet dat genuanceerd.

#48 jantje

because the duck denies he is a duck, and quacks something about being a lovely swan.

#49 Schuur

@jantje, nice :-)

#50 KJ

@MP;

#44; Nee, ik denk dat er, ondanks rare columns, verkiezings-programma’s en media-optredens van al die bravoure niks terecht komt. Maar kom maar op dan en leg maar uit wat voor verschrikkelijks er allemaal kan gebeuren als Wilders aan de macht komt. Echt, ik lach me dood.

#45; Ik wist niet dat dat hier ter discussie stond. Fijn dat ik, omdat ik niet het hele dogma van de sociaal-linkse kliek onderschrijf, gelijk bij voorbaat verdacht ben, maargoed: volgens mij staat het buiten kijf dat die hele islam-fascisme vergelijking nergens op slaat. En als je dat wilt, wil ik het best even expliciet zeggen hoor.

#51 ALO

KJ:
Ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,ik,

Dit zal hij ook wel niet begrijpen.

#52 Bismarck

@20: Tja, mislukte fascistische dictators zijn nu eenmaal minder bekend. De meesten zullen alleen een vage herkenning hebben bij iemand als Terre’Blanche of Mosley. En als ik met andere fascistische jongens die (nog) niet de baas van hun land zijn aankom, zoals Gábor Vona of Angelo Alessandri, worden vast ook schouders opgehaald. Alleen Filip Dewinter zal een belletje doen rinkelen, maar Geert en zijn beweging zijn meer fascistisch dan Filip en zijn partij.

#53 Olav

Bismarck: Geert en zijn beweging zijn meer fascistisch dan Filip en zijn partij.

Niet om Geert vrij te pleiten, maar het Vlaams Blok was toch heus wel heel erg. Inclusief bruin geüniformeerde afdelingen en skinheads.

Verder jammer dat de terechte opmerking #4 van Bart hier ondergesneeuwd raakt, die titel moet toch echt aangepast worden.

#54 Sikbock

KJ heeft natuurlijk gewoon gelijk.. ouwe mannen als ALo denken nog steeds dat ze de politieke tegenstand kunnen uitschakelen door er alleen maar een stickertje op te plakken.. Zo, jullie hebben een sticker op je hoofd, dus jullie zijn lekker AF!!

“PAK aan FaSCisTEN!! We slaan jullie ongenadig met de zachte plumeau! ”

Haha!

#55 ALO

@Sikbock
Die sticker heb jij al lang. En jij bent dus ook allang af.

#56 Sikbock

oeps.. dan zal ik mijn mond maar houden! haha!

#57 su

Wat is er mis met know your enemy?

#58 ALO

Nee je lult gewoon door op jouw manier. Je hangt er een label oud aan en dan zeg je dat iemand met zon’n sticker af is. En dat gedrag verwijt je dan een ander. En maar niet begrijpen dat je niet overtuigd.

#59 Richard E

@54
je hebt een punt als je zegt dat een stickertje niet veel doet, en je hebt ook een punt als je zegt dat veel mensen in het verleden on terecht met een labeltje in de hoek gezet zijn.

Maar aan de andere kant wil niemand geassocieerd worden met die schreeuwlelijkerds die de de 2e wereldoorlog hebben verloren. Als er nu een beweging zou zijn die systematisch moskeeen zou vandaliseren, moslims bedreigen, er voor zou pleiten alle moslims het land uit te bonjouren en alle misdadigers in concentratiekampen te stoppen, dan zouden ze nog steeds verontwaardigd reageren als je ze fascist zou noemen.

Het maakt denk ik niet uit wat je de PVV noemt. Echt gevoelig voor kritiek lijken de aanhangers niet te zijn, en ook serieuze argumenten worden weggewuifd als links geneuzel. Wordt er iets bekritiseerd, dan sluiten de rijen en reageert men in hyperbolen en godwins.

#60 JanT

idd Su, know thy enemy!

Wat mij betreft wordt hier de lading van de term facisme nogal overschat (schijnbaar ook door TvdD en Hero Brinkman). De meeste mensen hebben geen idee wat het precies inhoud en dus boeit het niet. Als ik de PVV was zou ik die TvdD lekker laten raaskallen, want hij brengt zijn beoogde PVV antipatie toch niet teweeg.

Als ik TvdD was zou ik me meer richten op het feit dat PVV ideen en politici veelal inconsequent, onnauwkeurig, slecht geinformeerd en onbeschaafd zijn. Dit zijn tenminste uitdrukkingen die iedereen begrijpt en te verbinden zijn aan concrete voorbeelden.

Kortom, of de PVV al of niet facistisch is boeit niet, het zijn namelijk sowieso minkukels aan wie je geen macht moet willen geven.

#61 KJ

@Bismarck; Terre’Blanche of Mosley ?! Geloof je nu zelf wat je schrijft of niet ? En van welk land zijn die ooit de baas geweest dan ?

Ik kan alleen maar concluderen dat wij geen common ground delen voor wat betreft onze perceptie van de werkelijkheid, Bismarck. Of anders ongelukkig gekozen, IMHO. Zeg dan gewoon Haider.

#62 su

@61: Dat maakt toch niet uit of ze aan de macht zijn geweest, Mosley was onomwonden een Card Carrying Fascist.

#63 Hal Incandenza

Titel is aangepast.

#64 MP

Kj dus iemand kan alleen een fascist zijn als deze aan de macht is geweest? Is dat je eigen “werkdefinitie”? *proest*

“Nee, ik denk dat er, ondanks rare columns, verkiezings-programma’s en media-optredens van al die bravoure niks terecht komt. Maar kom maar op dan en leg maar uit wat voor verschrikkelijks er allemaal kan gebeuren als Wilders aan de macht komt. Echt, ik lach me dood.”

Die redenering gebruik je dan zeker ook als het om zaken gaat als immigratie- en integratieproblematiek, “islamisering”, sharia etc etc

#65 MP

EenVandaag had een item over de PVV waarin duidelijk werd dat ze de kiezer voor het lapje hebben gehouden

http://www.eenvandaag.nl/politiek/37682/pvv_de_nieuwe_regenten_

Hoe noemden ze dat ook alweer? owja draaikonterij

#66 piet

ik ben eerder bang dat door het constante gehamer op het feit dat Wilders voldoet aan de kwalificatie ‘fascist’ Henk en Ingrid gaan vinden dat er met het fascisme kennelijk niet zo veel mis is…

#67 MP

Krijg je met linkse omroepen als TROS en AVRO

#68 MP

piet, wanneer ga je er dan wel iets van zeggen? nou KJ ziet alvast geen enkel probleem, die wil het experiment wel aan

#69 Frank

@65 Ja, de PVV heeft nu ook het Nederlandse Politieke Spel verrijkt. Geen achterkamertjespolitiek maar torenkamertjes politiek! Het wordt nog wel eens een “echte” politieke partij van de “echte” Nederlanders.

#70 piet

@68 MP
ik weet niet hoe ik er iets van moet zeggen, voorlopig blijkt dat alle (imo) terechte kritiek aan dovenmansoren besteed is, het blijft preken voor eigen parochie, en Henk en Ingrid zitten te zeer vastgebakken in hun cognitieve dissonantie om in te zien dat ze met populistische praatjes en vijandbeelden rechtstreeks in de VVD-fuik lopen. (zie een aantal reacties bij het door jou geposte filmpje)

Ik ben nog wel zo’n complotdenker dat ik denk dat het hele scenario jaren geleden al voorgekookt is door Bolkestein’s leerling Geert en diens leerling Mark. Wat onenigheid op sociaal vlak voor de bühne (dat je als puntje bij paaltje komt zo weer inslikt), en de kinderhand is gevuld.

Misschien zou het zo gek niet zijn als Geert en zijn personeel werkelijk in het pluche zouden belanden, dan zou snel het LPF-scenario volgen. Maar in de tussentijd zouden ze wel een hoop onherstelbare schade aan kunnen richten. En je weet niet wat voor griezel er na een eventuele implosie van de PVV weer in dat gat zou duiken…
Niet voor niets heeft de uitgekookte strateeg Wilders voorlopig voor die gedoogconstructie gekozen, daarmee heeft hij de boel gegijzeld en meer invloed dan hij als regeringspartij of oppositiepartij zou hebben.

Er zouden een paar dissidente CDA- of VVD kamerleden zich moeten afsplitsen (naar het voorbeeld van Wilders indertijd), en met hun splinterfacties de zaak op hun beurt weer in gijzeling moeten nemen…

#71 Bismarck

@61: Misschien moet je even de definitie van mislukt opzoeken. Ik noemde fascistische leiders die (zoals jij in #20 wenste) het niet tot leider van hun land hebben weten te schoppen (of, in het geval van de andere voorbeelden, nog niet).

@53: Het moge duidelijk zijn dat ik het heb over het Vlaams Belang, een partij met in ieder geval wel partijdemocratie.

#72 KJ

@Bismarck; Nee, de voorbeelden die jij noemt hebben gewoon geen enkele binding met het hedendaagse noord west Europa, of ze nou aan de macht zijn of niet (al maakt dat natuurlijk wel een significant verschil – de CU is ook aardig opgeklaard sinds ze een keer werkelijk verantwoordelijkheid hebben gedragen tenslotte). Ze werken niet omdat ze exotisch zijn. Daarom zeg ik ook: neem dan Haider.

Maar ja, Haider wil jij natuurlijk niet, ondanks het feit dat hij velen malen meer vergelijkbaar is, omdat Haider eigenlijk niet in genoeg stof voorziet dat in jouw alarmistische denkraam zou passen.

#73 MP

goeie weer hoor KJ e.a. weer als alarmisme framen, heb je je eigen alarmistische denkraam al eens onder de loep genomen?

#75 Monade

@74, OMFG. Kan die man geen publieke steun krijgen?

#76 Spam

@74 Een mooi proces voor meneer Spong. En dan een Jodenkenner oproepen als getuige om te bewijzen dat het allemaal echt waar is en er ‘toevallig’ achterkomen dat die bij een etentje met een aan de zaak gerelateerde rechter is geweest. En dat dan Leon de Winter wordt aangeklaagd voor meineed omdat die zegt dat de rechter al zijn papiertjes in zijn jaszak had gelaten.

#77 Olav

Hoeveel steun geniet Wilders eigenlijk onder politieagenten? Zo’n akkefietje als in #74 doet mij vrezen dat dáár het echte gevaar zit. Als Wilders ooit “aan de macht” zou komen dan voelt dat soort fascisten in spe zich vrij om lui op te pakken, in elkaar te meppen e.d.

Je kunt de politie niet strak genoeg onder de duim houden wat dat betreft.

#78 Sikbock

@ Steeph: foutje van de politie?.. het jodendom is evenzeer een religie als de islam.. Misschien hanteert de politie nog steeds de definities van ome Adolf?

==> de politie is fascisties!

Oh.. olaf was me – vanwege zijn eigen redenen- al voor

#79 Olav

Sik: ==> de politie is fascisties!

Jazeker is de politie dat, het zit ze ingebakken.

Geüniformeerd, hiërarchische organisatie, geweldsmonopolie, bovengemiddeld veel snordragers.

#80 Hal Incandenza

Klinkt allemaal toch best naar als je het zo door leest. Daar hebben we met zijn allen toch een stuk minder last van als het over moslims gaat.

#81 Sikbock

wat bedoel je @ Hal? Het lijstje van nl bekent kleur?

#82 Spam

@Hal: De truc is oud, maar ik schrik er ook iedere keer weer van dat Wilders’ uitspraken me op die manier toch meer schokken dan in de originele versie.
De moslimhater in mij blijkt actiever dan ik hoopte. Daar staat tegenover dat mijn Israëlkritiek nog altijd geen onbewuste Jodenhater van me heeft gemaakt. De Joods-Christelijke cultuur is er blijkbaar toch goed ingeramd door mijn atheïstische ouders en openbare basisschool.

#83 Olav

Overigens: Von der Dunk vanavond in P&W. Hopelijk trekt-ie eens goed van leer.

#84 Sikbock

@Spam: het joodse slachtofferschap zit er dan ook goed ingeramd.. sommige groeperingen zien “de moslims” ook het liefst als “slachtoffer” Wie dat zijn en of dat geloofwaardig is laat ik in het midden ;-)

#85 Grote Blauwe Oogjes

Partij
Van
Verraad

Ik vind het een mooie.
En als een internet-kapo dit stuitend vind: kom me maar halen.

#86 gronk

Nog een voorbeeldje van toegestane moslimhaat.

#87 Hal Incandenza

@sik/81
Het lijstje met uitspraken op het betreffende pamflet.

@Spam
Het verbaasde me gewoon een beetje over mezelf. Mijn eigen afgestomptheid.

@sik/84
Dat van joods slachtofferschap klopt natuurlijk. Maar dan nog.

#88 Prediker

@74; Steeph: da’s alweer twee jaar geleden, hè? Maar inderdaad: kennelijk mag je wat Wilders zoal roept over moslims niet zeggen over Joden.

Dat is natuurlijk raar. Ik ben er trouwens van overtuigd dat als een of andere Europese dictator zeventig jaar geleden zes miljoen moslims te grazen had genomen, Wilders dan allang was aangeklaagd en veroordeeld.

#89 Monade

@Prediker 88, ik las erover heen dat dit van 2008 is. Weet een van jullie hoe deze zaak is afgelopen? Een groot deel van watwilwilders is trouwens gerecycled als een parel in de WakkerPedia.

#90 Bismarck

@72: Misschien omdat Haider wat minder voldoet aan de criteria voor fascisten (en omdat ie dood is en nooit de leider van Oostenrijk was)? Beetje jammer dat je nu al voorbeelden gaat lopen afzeiken omdat ze volgens jou niet zouden passen in mijn alarmistische denkraam (maar eigenlijk omdat het niet het voorbeeld is dat jij eist).

Ik vergelijk Wilders en zijn beweging liever met Franco en Pinochet, omdat ze daar meer op lijken.

#91 Jan van Rongen

@89: de zaak is geseponeerd. Recent is dezelfde man met hetzelfde pamflet weer gearresteerd. Zal wel weer geseponeerd worden.

#92 Harm

@KJ stelt (17):”Maar over het algemeen vind ik het een beetje gratuit: eerst noemt men iemand fascist, en als die zich vervolgens omdraait en daar bezwaar tegen maakt zegt de eerste weer: ja maar ik bedoel alleen ‘fascisme’, niet ‘nazisme’.

De waarheid is natuurlijk precies omgekeerd. Als iemand het beestje bij zijn naam noemt, dan gaat alles wat rechts is op zijn achterste benen staan en begint over Hitler en de holocaust.

Ik denk niet dat er iemand is die Wilders in alle ernst met Hitler wil vergelijken, daar heeft die stumper het formaat niet eens voor. Als je dat soort retorische truken uithaalt, dan sorry broeder, heb je de geschiedenis tegen je.

De PVV is een neo-fascistische beweging, niet meer en niet minder

#93 Bismarck

@91: Wel vaag dat hij voor precies hetzelfde weer gearresteerd wordt. Als je weet dat er geseponeerd is, zou je verwachten dat het dus niet om een misdrijf ging en dat een nieuwe arrestatie dus niet nodig is. Je krijgt bijna het idee dat er sprake is van obstructie of moedwillige wederrechtelijke belemmering van de VvM door de politie (en eventueel OM).

#94 gronk

@93: mijn indruk is dat politieagenten tegenwoordig al snel mensen arresteren die pamfletjes uit staan te delen, en al helemaal als daar niet-zo-toffe tekstjes op staan.

#95 Sikbock

@ Harm: volgens mij is de PVV meer een nationaal socialistische beweging..

#96 Harm

@95 – Net zo “socialistisch” als de NSDAP?

Misschien heb je daar dan wel gelijk in, maar ik zou die term nu juist liever niet gebruiken, wegens associaties met het nazisme. Daar was ik duidelijk genoeg over lijkt me.

#97 Prediker

Die gaan we inlijsten. Sikbock maakt de PVV uit voor neo-nazi’s. Godwin! Godwin!

#98 Prediker

@93; ga er maar gewoon vanuit dat het andere agenten zijn, en dat agenten niet alle sepots bijhouden.

#99 Anoniem

@91 Heb je daar ook een linkje over / meer informatie?

#100 Sikbock

@Harm: misschien had ik het “nationalistisch socialisme” moeten noemen

#101 Harm

@100 – Je bent het slachtoffer van een misverstand dat vaker voorkomt in jouw kringen, namelijk dat de inhoud verandert als je er een ander etiketje op plakt.

#102 Sikbock

ik wil me zelf verduidelijken.. ik zeg niet dat de inhoud verandert

#103 Monade
#104 Prediker

Ik zie trouwens Thomas von der Dunk voorbij komen bij P&W. Moeilijk, moeilijk, met Eastern Promises op het andere net.

#105 gronk

Hij gaat lekker tekeer.

#106 Prediker

Tja, maar dat rare stemgeluid van hem en die bombastische verbale en non-verbale communicatie maken het niet makkelijk hem te volgen.

De PVV is dus fascistisch omdat…

1) Ze de grondwet willen aanpassen om te kunnen discussiëren.

2) Ze de rechtsstaat zo willen reorganiseren dat rechters worden beoordeeld op de gewenste uikomsten.

3) Er slechts één eerdere periode in de Nederlandse geschiedenis is geweest waarin wetgeving opzijgeschoven werd om 1. en 2. mogelijk te maken, en dat was toen hier de fascisten de dienst uitmaakten.

#107 Frank

Goh, de censuur op Von der Dunks lezing is voor de echte vrijheidslievenden in ons land natuurlijk allang reden om actie te ondernemen. Zijn lezing wordt door hem voorgedragen voor de camera, en het bandje wordt afgespeeld in de Kamer van de Vrijheid (of hoe heette die vrije ruimte in het Tweede Kamer gebouw ook alweer?). Een schermpje naast Nekschot, alleen maar om de bezoekers van de kamer eraan te herinneren dat vrijheid van meningsuiting voor iedereen geldt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*