1. 1

  Tekst is verdwenen. Hier belangrijkste deel:
  “In de tweede Q&A-sessie tijdens de Investor Day van KPN heeft het management nog een aantal aanvullingen gegeven op het persbericht en de gegeven presentaties. De belangrijkste uitspraken op een rij:

  Mobiele data zal door middel van ‘deep packet inspection’ (DPI) gevolgd worden. Dat moet waarborgen dat mensen alleen met bepaalde pakketten gebruik kunnen maken van MVoIP. Ook stelde deze technologie KPN in staat om het aantal WhatsApp gebruikers vast te stellen.”

 2. 7

  dit is vergelijkbaar met het plan van Amerikaanse kabelmaatschappijen om per internetdienst te laten betalen. Dit is een aanval op de netneutraliteit en internet vrijheid. De politiek moet ingrijpen.

 3. 8

  Toch snel opgepikt dit item. Tijd tussen mijn eerste publicatie en eentje op bv webwereld is minder dan 2 uur. Daarna volgt de rest (gs, nu, tweakers).
  Ik ga voor het 8 uur journaal.

 4. 10

  @Bismarck: Maar wel een rechtspersoon?
  Verder is het volgens mij bij BOF uitgangspunt dat ze zelf geen rechtszaken voeren. Logisch gevolg van aangifte mogelijk.

 5. 12

  Raar genoeg..ik baal nu (een beetje) dat ik allang geen “klant” meer ben bij KPN. Enige relevante mailadresjes beschikbaar??! DPI is ongewenst gedrag – zeker vanuit commercieel perspectief. En zeker niet “Koninglijk” te noemen. Klinkt als Shell. Net zo “nobel” te noemen.

  Overigens, wat Olav/ 11 verder zei.

 6. 16

  Als ik via Gmail een mail krijg van iemand en daar komt bijv het woord vakantie in voor dan zijn er vakantie gerelateerde advertenties op de internet pagina.
  Daar kijkt men dus naar de inhoud van het bericht.
  Bij DPI kijkt men naar het soort verkeer/applicatie. Ik kan me vergissen maar het lijkt mij iets anders.

 7. 17

  Minik: Als ik via Gmail een mail krijg van iemand en daar komt bijv het woord vakantie in voor dan zijn er vakantie gerelateerde advertenties op de internet pagina.
  Daar kijkt men dus naar de inhoud van het bericht.

  Dat hebben jij en Gmail dan ook zo afgesproken op het moment dat je daar een account nam.

  Minik: Bij DPI kijkt men naar het soort verkeer/applicatie. Ik kan me vergissen maar het lijkt mij iets anders.

  Klopt, het gaat dan om het verkeer tussen jou en (bijvoorbeeld) Gmail dat door je provider (of andere partijen op de route) wordt bekeken. Zolang je gebruikmaakt van versleutelde verbindingen zal er overigens niet zoveel aan de hand zijn. Men kan dan wel zien dat je verkeer uitwisselt met een partij maar de inhoud zal men niet kunnen lezen.

 8. 19

  @Minik, #16 Afgezien van dat je Google daar expliciet toestemming voor hebt gegeven, doen alle mailproviders dat. Iedereen verwacht immers van ze dat ze virussen en spam enzo tegenhouden. Bovendien gebruikt Google de inhoud van je mail niet tegen je. KPN is dat duidelijk wel van plan. Sterker nog, ze gebruiken het tegen je om je te “stimuleren” om hun “alternatieven” (gewoon bellen en smsen) te gebruiken. Ze maken mobiel Internet kreupel en vleugellam om ouderwetse veel te dure trage slechte diensten winstgevend te houden.

  Ik kan me nog herinneren dat de overheid de energiebedrijven dwong om hun netwerken van de hand te doen en KPN dwong om andere partijen op haar netwerk (oa ADSL) te laten, juist om dit soort koppelverkooppraktijken te voorkomen en de markt gezond te houden. Dat dat laatste volstrekt is mislukt bij ADSL, laat ik maar even terzijde.

  Alleen was de mobiele telefonie markt al verre van gezond. Hoewel er 5 netwerken lijken te zijn (KPN, Telfort, Vodafone, Orange, T-Mobile) zijn het er in feite maar 3 want Telfort is van KPN en Orange is van T-Mobile. Dat is onvoldoende voor een gezonde markt. De kans is groot dat er over een tijdje geen aanbieder meer is die geen DPI doet en daar gokt KPN op. Klantje pesten omdat je je effectief als monopolie kunt gedragen.

  De overheid zou de GSM-providers ook maar eens moeten dwingen om hun netwerken te verkopen. Infrastructuur en aanbieders van connectiviteit over die infrastructuur zouden eigenlijk nooit in dezelfde handen moeten zijn.

 9. 20

  @zmmoc, de mobiele infrastructuur is volledig gebouwd en betaald door de providers, lijkt me stug dat de overheid daar ook maar iets over te zeggen heeft.

 10. 21

  Google en Hotmail moeten sowieso de inhoud van je mail bekijken om het op je scherm te kunnen tonen. Maar daar kies je inderdaad zelf voor. Naast het tonen wan de woorden in je mail toont Gmail ook zoekresultaten op basis van die woorden. En daar kies je zelf voor.

  Als je alleen mails in gesloten envelope wilt ontvangen moet je gewoon een e-mailprogramma op je computer je mail van de mailserver laten halen. En het is dan niet de bedoeling dat KPN even de envelope opent om te kijken of je niet stiekem Whats App-pakketjes ontvangt.

 11. 22

  @Bolke de big, #20 Dat doet er niet toe. Er is maar zeer beperkte ruimte beschikbaar in het spectrum en daar heeft de overheid van alles over te zeggen, onder andere dat de eigenaren die ruimte moeten gebruiken voor waar het voor bedoeld is. Daar worden zelfs boetes voor opgelegd.

 12. 24

  @22. Volgens mij is het mobiele netwerk bedoeld om geld te verdienen en niet om het gratis ter beschikking te stellen.

 13. 25

  Als je alleen mails in gesloten envelope wilt ontvangen moet je gewoon een e-mailprogramma op je computer je mail van de mailserver laten halen.
  Want de mailservers sturen mail door via teleportatie? Ook mailservers, routers, etc. “lezen” email (net als webpagina’s, etc.). Als je wilt dat dit niet gebeurt, moet je encryptie gebruiken.

  Volgens mij is het mobiele netwerk bedoeld om geld te verdienen en niet om het gratis ter beschikking te stellen.
  Volgens mij zijn hersenen bedoeld om mee na te denken.

 14. 27

  @25 Monade. Verklaar je nader. Ben je van mening dat ik mijn hersenen niet gebruik of ben je het met mij eens dat juist zmmoc zijn hersenen niet gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren